VS beschuldigt China van spionage bij corona-onderzoek

VS beschuldigt China van spionage bij corona-onderzoek

De Federal Bureau of Investigation (FBI) en de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) beschuldigen China van spionage. Onderzoeksinstellingen, farmaceutische bedrijven en andere instellingen die zich bezighouden met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus zijn het doelwit van Chinese hackers. Om hun data en computersystemen te beschermen, dienen ze beveiligingsmaatregelen te nemen.

Dat schrijven de Amerikaanse instanties in een gezamenlijke verklaring.

Dreiging

Volgens de FBI en CISA kiezen Chinese hackers bewust voor doelwitten. “De inspanningen van China om deze sectoren aan te vallen, vormt een belangrijke dreiging in onze aanpak van het coronavirus”, zo schrijven de veiligheidsdiensten. Alle onderzoeksinstellingen, farmaceutische bedrijven en andere instanties die zich bezighouden met COVID-19, moeten alert zijn. De verklaring van de FBI en CISA is dan ook bedoeld om bewustwording te creëren.

De FBI verzoekt organisaties die het vermoeden hebben dat er zich verdachte activiteiten op hun netwerk voordoen, om contact op te nemen met de lokale FBI-afdeling. CISA vraagt aan organisaties die zich op welke manier dan ook bezighouden met het coronavirus om samen te werken met het agentschap.

De komende dagen maken de veiligheidsdiensten meer details bekend over de dreiging. Eén van de zaken die de diensten nu al delen, is dat de hackers gebruikmaken van password spraying. Dat is een techniek waarbij een cybercrimineel bij een groot aantal accounts veelgebruikte wachtwoorden invoert in de hoop dat hij hiermee toegang tot de account krijgt. Door niet alle aandacht op één of enkele accounts te focussen, willen hackers voorkomen dat ze geblokkeerd worden, of hun aanval aan het licht komt. Mocht het eerste veelgebruikte wachtwoord niets opleveren, dan gaan ze over tot een tweede wachtwoord, net zolang totdat ze een treffer hebben.

Het maken van veilige wachtwoorden klinkt eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. In deze handleiding geven we je diverse tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Cyberaanvallen

Het is niet de eerste keer dat we horen dat instellingen die zich bezighouden met de bestrijding van het coronavirus het doelwit zijn van hackers. Begin april waarschuwde Interpol dat ziekenhuizen een geliefd doelwit zijn van cybercriminelen. Zij werken met coronapatiënten en slaan al hun gegevens digitaal op in patiëntendossiers. Toegang tot deze data is cruciaal en van levensbelang, zo weten hackers. Zij proberen met ransomware of andere malware het computernetwerk te infecteren. Om weer toegang te krijgen tot deze gegevens, moeten de ziekenhuizen grote sommen op tafel leggen. Omdat de nood hoog is gaan hackers ervan uit dat de zorginstellingen dat massaal doen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde enkele weken geleden dat het aantal cyberaanvallen op de organisatie sinds het uitbreken van de coronapandemie vervijfvoudigd is. Cybercriminelen slaagden erin om duizenden e-mailadressen en wachtwoorden van WHO-medewerkers buit te maken. Een deel daarvan (450 stuks) verschenen na de aanval op internet. Hackers misbruikten deze adressen om zich uit te geven als WHO-medewerkers. Zij vroegen aan de geadresseerden om geld over te maken om de strijd tegen het coronavirus te financieren. Wat ze niet wisten was dat het geld op de bankrekening van de criminelen terecht kwam.

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn gezondheidsorganisaties een geliefd doelwit van hackers. Door in te breken op de computersystemen van zorg- en onderzoeksinstellingen, hopen ze waardevolle informatie te vinden over een vaccin tegen het coronavirus. Volgens de Britse inlichtingen- en veiligheidsdienst GCHQ zijn deze aanvallen te herleiden naar Rusland en Iran.  Hooggeplaatste medewerkers van het National Cyber Security Centre (NCSC) noemden deze cyberaanvallen “volstrekt verwerpelijk”

Spionage

De VS en China beschuldigen elkaar over en weer van spionage. In september 2019 werd een voormalig officier van de Defense Intelligence Agency (DIA) veroordeeld voor 10 jaar cel. Hij zou voor honderdduizenden dollars vertrouwelijke informatie hebben doorverkocht aan China. Afgelopen december zette de Amerikaanse regering twee medewerkers van de Chinese ambassade uit, nadat ze een militaire basis waren binnengedrongen. Eén van de mensen was naar verluidt een medewerker van de Chinese inlichtingendienst, maar deed zich voor als diplomaat.

President Trump haalde vorig jaar de woede van China op zich door Huawei te beschuldigen van spionage. Volgens de Amerikaanse president wordt de netwerkapparatuur van het techbedrijf gebruikt om op grote schaal gevoelige informatie te stelen voor de Chinese overheid. Dat is een rechtstreeks gevaar voor de nationale veiligheid. Trump zette Huawei en nog zo’n 70 andere Chinese bedrijven daarom op een zwarte lijst, de zogeheten Entity List.

Amerikaanse bedrijven mogen al een jaar geen zaken doen met deze bedrijven. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een hoge boete. Zodoende mag Huawei geen Android-telefoons verkopen met daarop de officiële apps en diensten van Google, waaronder Maps, Chrome, YouTube en de Google Play Store. Vandaag maakte president Trump bekend dat Huawei en de andere bedrijven op de zwarte lijst daar nog een jaar langer op blijven staan. Overigens is er tot op de dag van vandaag nog geen bewijs aangeleverd voor de beschuldiging van Trump.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen