ICT-beveiliging met managed security service providers (MSSP)

Twee MSSP's houden een presentatie over cybersecurity
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Managed security service providers: een korte samenvatting

De cybercriminaliteit neemt in Nederland jaarlijks enorm toe. De vraag naar hoogopgeleide IT-deskundigen is daarom ook groot. Het kan voor bedrijven lastig zijn om goede en betaalbare cybersecurity-specialisten te vinden. Een managed security service provider (MSSP) kan een handige oplossing zijn. MSSP’s kunnen de cybersecurity van een bedrijf uit handen nemen en onder andere helpen met onderstaande zaken:

  • Zorgen dat jouw systemen veilig zijn
  • Kwetsbaarheden binnen je systeem versterken
  • Adviseren over bouwen van cyberbeveiligingsstrategie
  • Monitoring van IT-systemen

Lees het volledige artikel hieronder voor meer informatie over MSSP’s.

Cybercriminaliteit is de laatste jaren explosief gestegen. Ook mkb-bedrijven worden steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Cybercriminelen kunnen grote financiële schade aanrichten. Cybersecurity is daarom erg belangrijk. Wanneer je op zoek gaat naar goede ICT-beveiliging voor je bedrijf, kom je al snel op de term managed security service provider (MSSP).

Een MSSP kan op het gebied van cybersecurity veel voor bedrijven betekenen. In het snel veranderende cybercrime-landschap van vandaag kunnen bedrijven vaak niet zelf voor de volle 100% voor hun beveiliging zorgen. Of dat nu komt door een gebrek aan expertise of door de hoge kosten die aan het onderhouden van een eigen security-afdeling zijn verbonden; een MSSP biedt voor veel bedrijven de oplossing.

Maar wat kan een MSSP precies voor jouw bedrijf betekenen en hoe kies je een MSSP? In dit artikel lees je alles over MSSP’s en vind je een checklist om te bepalen of een bedrijf een match is voor jou.

Wat is een MSSP?

MSSP’s zijn specialisten op het gebied van cybersecurity. Ze zorgen ervoor dat jouw systemen veilig zijn, inventariseren de mogelijke risico’s en versterken de kwetsbaarheden binnen je systeem. Zo staat er altijd een toegewijd team klaar voor de beveiliging van jouw bedrijf. Dit kan zowel in- als extern, afhankelijk van je budget en behoefte.

Het belang van cybersecurity

HackerICT-beveiliging is belangrijker dan ooit: het internet is een mijnenveld. Sinds 2017 is het aantal cyberaanvallen toegenomen. In 2020 zagen we een explosieve groei in cybercrime.

Het aantal cyberaanvallen nam in 2021 nog verder toe. In de eerste vier maanden van 2021 ontving de politie meer dan 5000 meldingen van cybercrime. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020 is het aantal meldingen gestegen met 78,1%. Vergeleken met 2019 is het aantal meldingen zelfs bijna verviervoudigd.

Bedrijven van alle formaten en in alle branches zijn in gevaar. De internetcrimineel target namelijk niet één bedrijf per keer: door de snel ontwikkelende technologie kunnen criminelen meerdere bedrijven tegelijkertijd aanvallen.

Daarnaast gebruiken we steeds meer technologie, wat ons kwetsbaarder maakt voor zulke aanvallen. Door het Internet of Things (IoT) waarin steeds meer apparaten met elkaar communiceren, zijn er ook steeds meer kwetsbaarheden binnen je netwerk. Bescherming tegen cybercriminaliteit is daarom ontzettend belangrijk, zowel voor privépersonen als voor bedrijven.

Waarom een managed security service provider?

Door de grote vraag naar cybersecurity-professionals is er een tekort aan security-talent ontstaan. Daarom zijn MSSP’s een veelgebruikte oplossing voor verschillende bedrijven.

Cybersecurity Ventures voorspelde dat er in 2021 3,5 miljoen niet-ingevulde cybersecurity-banen zouden zijn. De vraag naar security-talent is veel groter dan het aanbod.

Dit tekort is vooral een probleem voor kleinere bedrijven. Het vinden en aannemen van cybersecurity-professionals zal steeds moeilijker en duurder worden. Gemiddeld verdienen mensen die in cybersecurity werken 2,7 keer zoveel als andere IT-professionals. Vanwege het tekort aan mankracht, gecombineerd met de complexiteit van cyberaanvallen, zijn kleinere bedrijven en organisaties gedwongen om andere oplossingen te zoeken. Ze richten zich dan ook in het bijzonder op de diensten van een Managed Security Service Provider om hen te helpen.

Ook het ESG (Enterprise Strategy Group) onderzocht de specifieke uitdagingen binnen het mkb als het aankomt op cybersecurity (dit onderzoek is momenteel niet meer beschikbaar online). De analisten stelden dat 32% van de organisaties het gebruik van MSSP’s zal opschalen en 40% tenminste “een beetje” gebruik zal maken van een managed security service provider. De MSSP is dus een populaire oplossing voor midden- en kleinbedrijven.

Wat kun je verwachten als je een MSSP inhuurt?

Laptop Met SlotManaged security service providers werken graag samen met de klant en adviseren bedrijven en specialisten uit verschillende branches over een heel scala aan onderwerpen. De focus ligt uiteraard op het ontwikkelen van een goede beveiligingsstrategie voor de organisatie en voorbereiding op de toekomst. Om een dergelijk project te laten slagen, moet er wel langetermijnbetrokkenheid zijn van alle partijen. Zo worden risico’s in het snel veranderende cyberbeveiligingslandschap beperkt.

Wanneer je een managed security service provider inhuurt voor je ICT-beveiliging kun je het volgende verwachten:

  • Advies over het bouwen van een cyberbeveiligingsstrategie: werk met de MSSP om je algemene beveiligingsstrategie te ontwikkelen. Daarnaast zullen ze een sturende en informerende rol hebben bij de implementatie van deze strategie.
  • Ontwikkeling van een beveiligingsbeleid: werk samen om het beveiligingsbeleid van je gehele organisatie sterk neer te zetten. Zo zet je een duidelijk plan van aanpak neer dat het bedrijf ook in de toekomst zal beschermen tegen cyberaanvallen.
  • Hulp bij het opbouwen en onderhouden van bedreigingsinformatie: een MSSP bekijkt de IT-systemen om bedreigingsdetectie, mitigatie en eventueel herstel uit te voeren. Als cyberbeveiligingsdeskundigen zullen zij de vinger aan de pols houden en je op de hoogte stellen van de nieuwste dreigingen.
  • Creatie van een robuuste beveiligingsinfrastructuur: een beveiligde infrastructuur die staat als een huis, dat is de expertise van een MSSP. Met deze expertise hebben zij de tips en tricks om jouw organisatie optimaal te beschermen. Ze zijn doorgaans in staat een analyse van systeemgebreken te maken en kwetsbare punten binnen het netwerk, de werkwijze van je werknemers en andere gebieden zoals mobiel gebruik te identificeren. Een MSSP kan adviseren (en indien nodig helpen dat advies te implementeren) op verschillende gebieden, zoals encryptie, authenticatie en webbeveiliging.
  • Monitoring en oplossingen: voortdurende monitoring van de IT-systemen kun je ook uitbesteden aan een MSSP. Zij zetten dan verschillende tools in om criminele activiteiten te herkennen en voorkomen. Zo zorgen ze dat een poging geen incident wordt. Mocht een aanval toch succesvol zijn, dan hebben ze een snelle reactietijd, back-ups en de kennis om ervoor te zorgen dat de impact minimaal blijft.
  • Uitgebreide services voor verschillende branches: ICT-beveiligingsservices hebben vaak veel mogelijkheden voor verschillende branches. Zo kunnen ze persoonsgegevens extra beveiligen of privacy impact assessments doen. Ook hebben ze vaak digitale opsporingsteams die kunnen helpen bij het opsporen en bestrijden van internetcriminaliteit.

Hoe kies ik een MSSP: een checklist

Lijst met een vergrootglas en schildIn de wereld van ICT-beveiligingsbedrijven is de keuze ruim. Van grote bedrijven zonder duidelijke specialisatie tot zzp’ers die actief zijn in een niche; er zijn allerlei soorten MSSP’s. Hoe vind je de juiste MSSP voor jouw bedrijf in een markt die zo uiteenloopt? Met onze MSSP-checklist weet jij waar je op moet letten om een MSSP te vinden die bij je past.

Bepaal of het een lokaal bedrijf moet zijn

Het internet geeft online criminelen de mogelijkheid wereldwijd hun slag te slaan – maar wat zij kunnen, kunnen wij ook! Door het internet en de mogelijkheden die het biedt om op afstand met elkaar samen te werken, hoef je niet per se een Nederlandse MSSP in te huren. Veel internationale ICT-beveiligingsbedrijven helpen ook op afstand met de beveiliging van je bedrijf. Grote spelers hebben bovendien vaak kantoren op verschillende continenten. Hierdoor kunnen ze je alsnog bezoeken, mocht dat nodig zijn.

Vóór je een MSSP kiest, adviseren we je eerst te inventariseren wat je precies nodig hebt om je bedrijf goed te beveiligen. Beslis dan of je daarvoor echt een lokale dienst nodig hebt of ook ‘remote’ kunt werken met een internationale provider.

Bepaal een goede prijs

De prijs van een MSSP weegt natuurlijk sterk mee in je keuze. Je hebt een budget in gedachten en de service die daarbinnen blijft, heeft al snel een streepje voor op de rest. Er zijn verschillende manieren waarop MSSP’s hun prijzen kunnen aangeven, van uurtarieven tot pakketprijzen met verschillende add-ons. Factoren die bepalen wat voor prijs een service rekent zijn onder andere de expertise, doelgroep en de complexiteit van de beveiliging.

Let op je budget, maar laat dat niet volledig leidend zijn. Bedenk bijvoorbeeld ook welke manier van betaling jij prettig vindt en hoe gemakkelijk je wilt kunnen op- en afschalen met add-ons. Vervolgens kun je op zoek naar een MSSP die aansluit op jouw voorkeuren.

Bekijk de klanten van de MSSP

De meeste managed security service providers hebben een specialisatie. Dit kan een branche zijn waar ze actief in zijn en ervaring in hebben, of een indicatie van de grootte van de organisaties waar ze mee samenwerken. Mocht dit niet helemaal overeenkomen met jouw bedrijf, dan hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Samenwerken met een specialist is echter vaak wel efficiënter.

Controleer de reputatie van de MSSP

Hoe lang een MSSP actief is kan iets zeggen over de kennis en stabiliteit. Wanneer een MSSP net begonnen is dan is er nog geen ervaring opgedaan bij andere bedrijven. Bij een MSSP met jarenlange ervaring profiteer je als bedrijf ook van de ervaring die de specialisten hebben opgedaan bij andere organisaties. Als je die ervaring belangrijk vindt, dan is het belangrijk om dit mee te nemen in de keuze voor een MSSP.

Bekijk of MSSP speciale diensten biedt (zoals AVG-compliance)

De privacywet (AVG) zorgt ervoor dat beveiliging binnen je bedrijf nóg belangrijker is geworden. De bescherming van klantenbestanden is essentieel. Verschillende MSSP’s hebben nu speciale services die ervoor zorgen dat je bedrijf geheel in overeenstemming is met de AVG.

Daarnaast zijn er nog andere branche-specifieke wetten en regels omtrent de beveiliging van data. Mocht je in een branche opereren waar dit van toepassing is, dan is het verstandig om ook speciale diensten die daar rekening mee houden, mee te nemen in je eisenpakket. Zo hoef je geen extra kosten te maken en breng je al je beveiliging onder bij één gespecialiseerde partner.

Je ICT-beveiliging uitbesteden aan een MSSP: een goed idee?

Het mkb kan over het algemeen alleen maar dromen van een hele afdeling die zich richt op de cybersecurity van hun bedrijf. Door het tekort in de markt en het enorme prijskaartje dat aan deze specialisten hangt, is het bijna onmogelijk dit voor elkaar te krijgen. De MSSP speelt hier slim op in. Zo heb je jouw eigen cybersecurity-specialist voor een lagere prijs dan wanneer je zelf een heel team moet aanstellen.

Naast het kostenvoordeel kun je door het gebruiken van een MSSP ook profiteren van de kennisdeling op het gebied van cybersecurity. Iets wat bij bedrijf X gebeurt, wordt natuurlijk ook weer meegenomen in de beveiliging van bedrijf Y. Een MSSP is daarom in onze ogen een goede investering die ervoor zorgt dat jouw bedrijf blijft draaien, welke digitale dreiging er ook op je afkomt.

Daarnaast kun je zelf ook al een heel eind komen als je let op deze tips om je kantoor cybersecure te houden.

ICT-beveiliging met MSSP: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over MSSP’s? Bekijk de vragen hieronder. Klik op de vraag om het antwoord te zien.

MSSP is een afkorting van manages security services provider. MSSP’s zijn security-specialisten die beveiligingsdiensten leveren aan bedrijven. Lees hier meer over wat een MSSP kan betekenen voor jouw bedrijf.

MSSP’s bieden kennis op het gebied van cybersecurity waar kleine bedrijven normaal gesproken geen toegang tot hebben. MSSP’s staan buiten de organisatie en kunnen hun expertise en onafhankelijke blik gebruiken voor opbouwend cybersecurity-advies. Het inschakelen van een MSSP is bovendien voordeliger dan wanneer je zelf een heel securityteam moet aanstellen.

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor en de aanvallen worden steeds geavanceerder. Als bedrijven slachtoffer worden van een cyberaanval dan kan dit grote financiële moeilijkheden met zich meebrengen. Als organisatie is het daarom erg belangrijk om apparaten die je gebruikt te beschermen tegen hacks en cyberaanvallen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen