ICT-beveiliging met managed security service providers (MSSP)

Devices met beveiligingssymbolen

Wanneer je op zoek gaat naar goede ICT-beveiliging voor je bedrijf, kom je al snel op de term managed security service provider (MSSP). Maar wat betekent dit en waarom heb je het nodig? MSSP’s zijn specialisten op het gebied van cybersecurity. Ze zorgen ervoor dat jouw systemen veilig zijn, inventariseren de mogelijke risico’s en versterken de kwetsbaarheden binnen je systeem. Zo staat er altijd een toegewijd team klaar voor de beveiliging van jouw bedrijf. Dit kan zowel in- als extern, afhankelijk van je budget en behoefte.


Het belang van cybersecurity

Hacker met laptopICT-beveiliging is belangrijker dan ooit: het internet is een mijnenveld. In 2017 was er zelfs een verdubbeling in het aantal cyberaanvallen vergeleken met het jaar ervoor. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen. Hierdoor zijn bedrijven van alle formaten en in alle branches in gevaar. De internetcrimineel target namelijk niet één bedrijf per keer: door de snel ontwikkelende technologie kunnen ze meerdere bedrijven tegelijkertijd aanvallen.

Daarnaast gebruiken we steeds meer technologie, wat ons kwetsbaarder maakt voor zulke aanvallen. Door het Internet of Things (IoT) waarin steeds meer apparaten met elkaar communiceren, zijn er ook steeds meer kwetsbaarheden binnen je netwerk. Bescherming tegen cybercriminaliteit is daarom ontzettend belangrijk, zowel voor privépersonen als voor bedrijven.

Twijfel je of je je echt zorgen moet maken om cybersecurity? Laat je dan overtuigen door de onderstaande feiten.

 • Tussen 2013 en 2018 werden 7 miljard datasets gehackt. Maar 4% daarvan was gecodeerd. Dat betekent dat de rest gewoon op straat is komen te liggen.
 • In 2016 groeide cybercrime in de EU met 66%.
 • Massale cyberaanvallen, zoals de de Equifax hack, waarbij 146 miljoen accountgegevens op straat kwamen te liggen, dragen bij aan de stijging van ‘account takeovers’ (waarbij een hacker een onlineaccount kaapt).
 • De kosten van een cyberaanval zijn in 2017 met 23% gestegen.
 • Ransomware heeft de wereld in 2017 zo’n 5 miljard dollar gekost.

Waarom een managed security service provider?

Door de grote vraag naar cybersecurity-professionals is er een tekort aan security-talent ontstaan. Daarom zijn MSSP’s een veelgebruikte oplossing voor verschillende bedrijven. McAfee publiceerde onlangs een rapport over het tekort aan vaardigheden in de industrie getiteld “Hacking the Skills Shortage“. Het rapport meldde dat 75% van de Britse en 83% van de Duitse IT-experts zich zorgen maakt over een gebrek aan cyberveiligheidsvaardigheden. Ook in andere rapporten wordt een voorspeld tekort aan beveiligingspersoneel genoemd.

Dit tekort is vooral een probleem voor kleinere bedrijven. Het vinden en aannemen van cybersecurity-professionals zal steeds moeilijker en duurder worden. Gemiddeld verdienen mensen die in cybersecurity werken 2,7 keer zoveel als andere IT-professionals. Vanwege het tekort aan mankracht, gecombineerd met de complexiteit van cyberaanvallen, zijn kleinere bedrijven en organisaties gedwongen om andere oplossingen te zoeken. Ze richten zich dan ook in het bijzonder op de diensten van een Managed Security Service Provider om hen te helpen.

Ook het ESG (Enterprise Strategy Group) onderzocht de specifieke uitdagingen binnen het mkb als het aankomt op cybersecurity. De analisten stelde dat 32% van de organisaties het gebruik van MSSP’s zal opschalen en 40% tenminste “een beetje” gebruik zal maken van een managed security service provider. De MSSP is dus een populaire oplossing voor midden- en kleinbedrijven.


Wat kun je verwachten als je een MSSP inhuurt?

Zakenmannen HanddrukManaged security service providers werken graag samen met de klant en adviseren bedrijven en specialisten uit verschillende branches over een heel scala aan onderwerpen. De focus ligt uiteraard op het ontwikkelen van een goede beveiligingsstrategie voor de organisatie en voorbereiding op de toekomst. Om een dergelijk project te laten slagen, moet er wel langetermijnbetrokkenheid zijn van alle partijen. Zo worden risico’s in het snel veranderende cyberbeveiligingslandschap beperkt.

Wanneer je een managed security service provider inhuurt voor je ICT-beveiliging kun je het volgende verwachten:

 • Advies over het bouwen van een cyberbeveiligingsstrategie: werk met de MSSP om je algemene beveiligingsstrategie te ontwikkelen. Daarnaast zullen ze een sturende en informerende rol hebben bij de implementatie van deze strategie.
 • Ontwikkeling van een beveiligingsbeleid: werk samen om het beveiligingsbeleid van je gehele organisatie sterk neer te zetten. Zo zet je een duidelijk plan van aanpak neer dat het bedrijf ook in de toekomst zal beschermen tegen cyberaanvallen.
 • Hulp bij het opbouwen en onderhouden van bedreigingsinformatie: een MSSP bekijkt de IT-systemen om bedreigingsdetectie, mitigatie en eventueel herstel uit te voeren. Als cyberbeveiligingsdeskundigen zullen zij de vinger aan de pols houden en je op de hoogte stellen van de nieuwste dreigingen.
 • Creatie van een robuuste beveiligingsinfrastructuur: een beveiligde infrastructuur die staat als een huis, dat is de expertise van een MSSP. Met deze expertise hebben zij de tips en tricks om jouw organisatie optimaal te beschermen. Ze zijn doorgaans in staat een analyse van systeemgebreken te maken en kwetsbare punten binnen het netwerk, de werkwijze van je werknemers en andere gebieden zoals mobiel gebruik te identificeren. Een MSSP kan adviseren (en indien nodig helpen dat advies te implementeren) op verschillende gebieden, zoals encryptie, authenticatie en webbeveiliging.
 • Monitoring en oplossingen: voortdurende monitoring van de IT-systemen kun je ook uitbesteden aan een MSSP. Zij zetten dan verschillende tools in om criminele activiteiten te herkennen en voorkomen. Zo zorgen ze dat een poging geen incident wordt. Mocht een aanval toch succesvol zijn, dan hebben ze een snelle reactietijd, back-ups en de kennis om ervoor te zorgen dat de impact minimaal blijft.
 • Uitgebreide services voor verschillende branches: ICT-beveiligingsservices hebben vaak veel mogelijkheden voor verschillende branches. Zo kunnen ze persoonsgegevens extra beveiligen of privacy impact assessments doen. Ook hebben ze vaak digitale opsporingsteams die kunnen helpen bij het opsporen en bestrijden van internetcriminaliteit.

Je ICT-beveiliging uitbesteden aan een MSSP: een goed idee?

Het mkb kan over het algemeen alleen maar dromen van een hele afdeling die zich richt op de cybersecurity van hun bedrijf. Door het tekort in de markt en het enorme prijskaartje dat aan deze specialisten hangt, is het bijna onmogelijk dit voor elkaar te krijgen. De MSSP speelt hier slim op in. Zo heb je jouw eigen cybersecurity-specialist voor een lagere prijs dan wanneer je zelf een heel team moet aanstellen.

Naast het kostenvoordeel kun je door het gebruiken van een MSSP ook profiteren van de kennisdeling op het gebied van cybersecurity. Iets wat bij bedrijf X gebeurt, wordt natuurlijk ook weer meegenomen in de beveiliging van bedrijf Y. Een MSSP is daarom in onze ogen een goede investering die ervoor zorgt dat jouw bedrijf blijft draaien, welke digitale dreiging er ook op je afkomt.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen