Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo Spreekt tijdens een persconferentie

VS breidt ‘Clean Network’-initiatief uit om Chinese spionage tegen te gaan

Laatst bijgewerkt: 6 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 13 seconden

Mike Pompeo, Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, laat in een persbericht weten dat de regering-Trump het ‘Clean Network’ initiatief gaat uitbreiden om de informatie van Amerikaanse burgers en bedrijven veilig te houden. Het Clean Network initiatief gaat uitgebreid worden met vijf nieuwe programma’s, waaronder het weren van “onbetrouwbare” Chinese apps.

Nieuwe punten gericht op China

De vijf nieuwe programma’s zijn hoofdzakelijk gericht op het verder beschermen van de privacy en gevoelige informatie van Amerikaanse burgers en bedrijven tegen “kwaadaardige actoren, zoals de Chinese Communistische Partij (CCP)”, aldus Pompeo in het persbericht.

De toegevoegde programma’s bouwen voort op het 5G Clean Path initiatief. Het Clean Path initiatief, aangekondigd op 29 april 2020, is gericht op het beveiligen van gegevens verstuurd middels het 5G-netwerk.

De vijf programma’s die zijn toegevoegd zijn:

  • Clean Carrier, om te waarborgen dat onbetrouwbare Chinese partijen niet worden verbonden aan het Amerikaanse telecommunicatie netwerk. Deze partijen zouden geen telecommunicatie middelen meer beschikbaar mogen maken van en naar de VS.
  • Clean Store, om onbetrouwbare applicaties te verwijderen van mobiele app stores in de VS.
  • Clean Apps, om te voorkomen dat smartphone fabrikanten uit China geen apps vooraf installeren op smartphones of beschikbaar maken via de app store. Zo zouden makers van sommige apps hun apps dienen te verwijderen van de Huawei app store.
  • Clean Cloud, om belangrijke en privacygevoelige gegevens niet meer op te slaan op of te verwerken via cloud-based systemen die toegankelijk zijn via bijvoorbeeld Alibaba, Baidu en Tencent.
  • Clean Cable, om te waarborgen dat onderzeese kabels niet worden gebruikt voor het verzamelen van inlichtingen door China.

VS roept bondgenoten op zich aan te sluiten

In het persbericht staat dat meer dan 30 landen nu al zogenaamde “Clean Countries” zijn. Al deze landen zouden uitsluitend nog gebruikmaken van vertrouwde telecom leveranciers in hun “Clean Networks”.

“De Verenigde Staten doet een beroep op onze bondgenoten en partners in de overheid en de industrie over de hele wereld om zich aan te sluiten bij het groeiende tij om onze gegevens te beveiligen van de bewakingsstaat van de Chinese Communistische Partij en andere kwaadaardige entiteiten.”, aldus Mike Pompeo.

China al langere tijd in opspraak wegens privacy en veiligheidsissues

Dat dit initiatief nu wordt uitgerold is geen verrassing. Vorige week sprak Trump nog over het verbieden van TikTok in de VS. Sowieso ligt China al langere tijd onder een loep vanwege mogelijke privacy en veiligheidsissues. In april 2020 gaven veiligheidsorganisaties aan China Telecom te willen verbieden wegens ‘economische spionage’ en in mei beschuldigde de FBI China van spionage bij corona-onderzoek.

Niet alleen de VS maakt zich zorgen om Chinese inmenging in de telecommunicatie. Ook het Verenigd Koninkrijk gaf eerder al aan Huawei te weren uit het 5G-netwerk.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen