Veiligheidsorganisaties willen China Telecom verbieden wegens ‘economische spionage’

Veiligheidsorganisaties willen China Telecom verbieden wegens ‘economische spionage’

Laatst bijgewerkt: 13 april 2020
Leestijd: 3 minuten, 27 seconden

Opnieuw staat een Chinees bedrijf in de spotlights. Na Huawei en ZTE zou ook China Telecom niet langer handel mogen drijven op Amerikaanse bodem. Een groep veiligheidsorganisaties zegt dat de Chinese overheid ‘de volledige controle’ heeft over de bedrijfsvoering en dat dit kansen biedt voor ‘economische spionage’. Dat schrijft Bloomberg. Het persbureau heeft documenten gezien waarin veiligheidsinstanties hun zorgen uiten over de nationale veiligheid van de VS.

Handelsverbod

Veel Chinese bedrijven worden momenteel met argusogen bekeken. Het schoolvoorbeeld bij uitstek daarvoor is Huawei. Het Chinese technologiebedrijf is groot geworden met netwerkapparatuur. Op het gebied van 5G heeft Huawei een grote voorsprong in vergelijking met de concurrentie. Omdat we aan de vooravond van de uitrol van een landelijk 5G-netwerk staan, kloppen veel bedrijven en overheden aan bij Huawei om de apparatuur daarvoor in te kopen.

Alles ging Huawei voor de wind, totdat president Trump in mei 2019 roet in het eten gooide. Hij zette het Chinese techbedrijf en tientallen gelieerde bedrijven op een zogeheten Entity List. Sindsdien is het voor het Amerikaanse bedrijfsleven verboden om handel te drijven met alle partijen die op deze zwarte lijst staan. Men vreest dat deze bedrijven een achterdeur hebben ingebouwd in hun hard- en software die heimelijk informatie verzamelt en rechtstreeks doorstuurt naar Beijing. Hierdoor komt de nationale veiligheid in het geding en zag Trump geen andere mogelijkheid dan het opleggen van een handelsverbod. Tot op heden is het bestaan van deze achterdeur niet aangetoond.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en nog altijd bevindt Huawei zich in hetzelfde schuitje. Voor de smartphoneafdeling van het bedrijf is dat rampzalig. Door de vermelding op de zwarte lijst mag Google geen zaken doen met Huawei. Concreet betekent dit dat Huawei niet langer de apps en diensten van de zoekgigant (Google Play Services) op haar mobiele telefoons mag zetten. Over vlaggenschepen als de onlangs aangekondigde Huawei P40 Pro kunnen we bij voorbaat zeggen dat ze momenteel (in ieder geval buiten China) hierdoor geen kans van slagen hebben. Met de verkoop van netwerkapparatuur gaat het door het handelsverbod eveneens minder goed.

China Telecom

Na Huawei, ZTE en tientallen andere Chinese bedrijven menen Amerikaanse veiligheidsdiensten dat er nog een naam thuishoort op de Entity List: China Telecom. China Telecom is de op-één-na grootste telecomprovider in China met 336 miljoen leden. Onder de noemer CTExcel biedt het bedrijf beveiligde bandbreedte aan die gebruikt worden om uiterst gevoelige data mee te versturen. Met de verdenkingen tegen Chinese technologiebedrijven is dat voor veiligheidsdiensten reden om geen zaken te doen met China Telecom. “Het is onze aanbeveling dat [de toegang van China Telecom tot het Amerikaanse telecommunicatienetwerk] substantiële en onacceptabele veiligheidsrisico’s vormt”, aldus de veiligheidsinstanties in een memo aan de Federal Communications Commission (FCC).

‘Volledige staatscontrole’

Volgens inlichtingen van Amerikaanse veiligheidsdiensten heeft de Chinese overheid “volledige controle” over China Telecom. Dat biedt alle kans en gelegenheid voor “door de Chinese overheid gesponsorde economische spionage”. Verder betogen de instanties dat het bedrijf meer dan eens onjuiste informatie heeft verstrekt over waar data wordt opgeslagen en hanteren de Chinezen “inadequate praktijken” op het gebied van cybersecurity en privacy. China Telecom heeft vestigingen in onder meer New York, Los Angeles en Washington DC. Hierdoor is een rechtstreekse verbinding tussen de VS en China waarover “hoogwaardige [gevoelige] data” tussen beide landen gesluisd kan worden.

In een reactie laat China Telecom weten zich “ondubbelzinnig” niet te herkennen in deze beschuldiging. “Ons bedrijf is altijd zeer bereidwillig en transparant geweest met toezichthouders. Vaak hebben we meer gedaan dan van ons werd gevraagd om aan te tonen hoe ons verdienmodel werkt en in het belang is van onze klanten. Daarbij hanteren wij de allerhoogste internationale standaarden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover Bloomberg.

Tegenover Reuters vertelt Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de VS moet ophouden om commerciële zaken te politiseren. “We dringen er sterk bij de Amerikaanse overheid op aan om onze economische marktprincipes te respecteren, economische onderwerpen niet op de politieke agenda te zetten en ophouden met het onrechtvaardig onderdrukken van Chinese bedrijven”, aldus Lijian.

De FCC laat weten de input van de Amerikaanse veiligheidsinstanties serieus te nemen en te onderzoeken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen