Vijf verdachten aangehouden in grootschalig cyberonderzoek

Vijf verdachten aangehouden in grootschalig cyberonderzoek

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2020
Leestijd: 4 minuten, 12 seconden

De politie heeft vijf Nederlanders aangehouden in een grootschalig onderzoek naar cybercriminaliteit in ons land. De verdachten hebben naar verluidt verantwoordelijk meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt, waarbij ze ruim vier miljoen euro hebben buitgemaakt. Ze worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen.

Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in een persbericht.

Fraudegolf

Cybercriminaliteit en internetoplichting vormen een groot probleem in Nederland. Zeker nu het coronavirus het dagelijkse leven in ons land bepaalt, spelen cybercriminelen daar gretig op in. Zo zijn er legio voorbeelden waarbij nietsvermoedende slachtoffers mondkapjes en handgels bestelden maar ze nooit geleverd kregen.

Volgens de politie is er nu een nieuwe fraudegolf gaande. Criminelen lanceren een webshop of gebruiken verkoopplatforms als Marktplaats om producten als fitnessartikelen, iPads, game consoles en consumentenelektronica te verkopen. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) ontving tussen april en nu bijna 800 meldingen van internetoplichting. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet als ze slachtoffer zijn van on line oplichting.

Volgens de politie is het een kat-en-muisspel waarbij de daders vaak vanuit het buitenland opereren en gebruikmaken van geldezels. Toch heeft ze er alle vertrouwen in dat ze de daders te pakken krijgen. Wel adviseert ze consumenten om kritisch te zijn en goed te kijken of de verkoper te vertrouwen is.

Bankmedewerkers

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen week vijf verdachten laten arresteren. Volgens het OM maken ze zich schuldig aan oplichting, computervredebreuk en witwassen. De verdachten hebben naar verluidt meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt, waarbij ze ruim vier miljoen euro buitmaakten.

De verdachten benaderden bewust oudere mensen, zo schrijft het OM in een persbericht. Ze deden alsof ze medewerkers van een bank waren. Tegen de slachtoffers zeiden de verdachten dat hun bankrekening mogelijk gehackt was. Zij adviseerden hun slachtoffers om geld over te maken naar een ‘veilige rekening’. Om hen daarbij te helpen moesten ze het programma TeamViewer installeren. Daarmee is het mogelijk om op afstand mee te kijken naar het computerscherm van de slachtoffers en hen te helpen het geld over te maken.

De senioren dachten dat hun geld op een veilige rekening geplaatst werd. In werkelijkheid kwam hun geld terecht op rekeningen van ‘geldezels’: mensen die hun bankrekening ter beschikking stellen voor een kleine vergoeding zodat de echte daders buiten beeld blijven. Op deze manier stolen de verdachten bedragen die uiteenliepen van 10.000 euro tot 100.000 euro.

Voorarrest

Het OM schrijft dat de eerste twee verdachten in het onderzoek -een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam- op 18 mei werden aangehouden. Bij doorzoeking van hun huis trof de politie grote geldbedragen aan, evenals dure merkkleding, simkaarten, auto’s, mobiele telefoons en computers. De politie nam het allemaal in beslag. Een derde verdachte, een 23-jarige man uit Veendam, werd op 27 mei aangehouden. De laatste twee verdachten, een 23-jarige man en 25-jarige vrouw uit Hilversum, werden 2 juni gearresteerd.

Alle vijf de verdachten zitten momenteel in voorarrest. Het onderzoek naar hen loopt nog. Het OM sluit niet uit dat er nog meer arrestaties zullen volgen. Naar verwachting zullen zij zich voor het einde van het jaar voor de rechter moeten verantwoorden voor hun daden.

Het OM laat in het midden of de slachtoffers hun geld terugkrijgen. In principe zijn banken hiertoe niet verplicht, omdat ze zelf het geld hebben overgemaakt. De officier van justitie geeft als tip dat bankmedewerkers nooit naar klanten bellen met het verzoek om geld over te maken. Ook vragen ze nooit naar een pincode of persoonsgegevens. Overkomt dit je toch, hang dan op, neem contact op met de klantenservice van de bank en vertel je verhaal.

Recente fraudezaken

Het is de zoveelste fraudezaak die onlangs op het bureau van het OM is beland. Afgelopen maand moesten vijf verdachten zich melden bij de rechtbank van Amsterdam, omdat ze tien Franse bedrijven opgelicht zouden hebben via CEO-fraude. De bedrijven in kwestie ontvingen een e-mail waarin hen gevraagd werd geld over te maken. Zodra het geld binnen was werd het over gesluisd naar landen als China, Japan en Korea. Naar schatting werd er 4,5 miljoen euro buitgemaakt. Het OM omschreef de zaak als ‘ingenieuze fraude’ en eiste tegen de hoofdverdachte vier jaar cel.

Eind mei kwam de politie een 21-jarige Groninger op het spoor. Hij werd ervan verdacht 1,1 miljoen euro te hebben gestolen via sms phishing, oftewel ‘smishing’. Hij verzocht zijn slachtoffers om via een malafide betaallink geld over te maken. Nadat hij op deze manier de betaalgegevens had verzameld, boekte hij een groot aantal kleinere bedragen over naar bankrekeningen van geldezels. Volgens de politie was het “qua financiële geldschade de grootste zaak ooit” die via ‘smishing’ is verricht.

En begin deze maand was er een man die zich voordeed als white hat hacker. Hij ontdekte een beveiligingslek op de website van een huisartsenpraktijk. Hierdoor kon hij de e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeningnummers van de artsen binnenhalen. Hij bood aan om het lek te dichten, maar vroeg daar wel tussen de 16.500 euro en 23.000 euro voor. De directeur van de huisartsenpost deed hier aangifte van. De officier van justitie eist twee maanden cel tegen de man, waarvan één voorwaardelijk.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen