Explosieve groei cybercriminaliteit met fitnessartikelen en elektronica

Explosieve groei cybercriminaliteit met fitnessartikelen en elektronica

Pas op als je online op zoek gaat naar fitnessartikelen en consumentenelektronica. De politie waarschuwt voor een “explosieve toename” van online fraude op deze artikelen. Cybercriminelen spelen in op de trends die momenteel hot zijn door de coronacrisis. Volgens de politie verschuilen ze zich achter buitenlandse rekeningnummers en stromannen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Oplichting door coronacrisis

Cybercriminelen zijn creatieve mensen. Ze bedenken vaak de meest inventieve manieren om nietsvermoedende slachtoffers op te lichten. Zo doen ze bijvoorbeeld alsof ze iemand kennen en vragen ze via WhatsApp, Instagram, e-mail, sms of andere manier om geld van hun ‘vriend’. Als de tegenpartij vragen stelt, zeggen ze dat ze een nieuw nummer hebben. Deze vorm van fraude wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd.

Door de coronacrisis verzinnen cybercriminelen andere manieren om slachtoffers een loer te draaien. Floor Jansen van het team High Tech Crime van de Nationale Politie heeft al meer dan eens in de media gezegd dat voornamelijk jongeren zich momenteel schuldig maken aan cybercrime. Volgens haar zitten ze thuis, vervelen ze zich, slaan ze aan het experimenteren en zoeken ze de grenzen van het toelaatbare op. Ze zijn verantwoordelijk voor veel cyberaanvallen die de laatste tijd worden uitgevoerd.

Mondkapjes en barbecues

Naast cyberaanvallen worden mensen ook online opgelicht door gewetenloze criminelen. Een product waar veel vraag naar is door de coronacrisis, zijn mondkapjes. Wie de afgelopen maanden het nieuws heeft bijgehouden, weet dat er meer dan genoeg gedupeerde ondernemers zijn die bedrogen zijn doordat ze online mondkapjes of desinfecterende zeep bestelden. Ze plaatsten hun order, betaalden en kregen vervolgens nooit iets geleverd. En naar hun geld konden ze fluiten.

Ook het warme zomerweer wordt aangegrepen om mensen een poot te lichten. Afgelopen week waarschuwde de politie dat er internetcriminelen zijn die barbecues verkopen. Barbecuefanaat.nl is zo’n voorbeeld van een malafide webshop. Degene achter de site registreerde de domeinnaam eind mei, het KvK-nummer was ongeldig, de prijzen waren onrealistisch en klanten kregen een e-mail met betaalinstructies nadat ze een bestelling geplaatst hadden. Allemaal signalen waardoor er alarmbellen afgingen. De site is inmiddels uit de lucht gehaald.

Fitnessartikelen en elektronica

Andere categorieën waarmee cybercriminelen eerlijke en hardwerkende mensen mee proberen op te lichten, zijn fitnessartikelen en consumentenelektronica. Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), zegt dat hij sinds april al bijna 800 meldingen heeft ontvangen van mensen die via een malafide webshop dergelijke producten hadden besteld, maar nooit geleverd kregen. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet van internetoplichting.

Volgens Van der Linden is er sprake van een nieuwe fraudegolf. Doordat de sportscholen momenteel gesloten zijn, zijn Nederlanders massaal op zoek naar halters, loopbanden, trampolines en elektronica. Internetcriminelen zijn doortrapt gaan daarbij geraffineerd te werk. Zo gebruiken bijvoorbeeld domeinnamen die als twee druppels water lijken op die van gerenommeerde en betrouwbare bedrijven. In plaats van Basic Fit registreren ze een domeinnaam als fitbasic.nl of fit-basic.nl. Consumenten krijgen dan het idee dat het wel goed zit. Ook het aantal webshops dat dat zegt iPads, game consoles en stofzuigers te verkopen, groeit hard.

Kat-en-muisspel

De politie legt het bijltje er niet bij neer. Vanuit een kantoor in Heemskerk analyseert het LMIO de aangiftes van online fraude die binnenstromen. Met behulp van data-analisten probeert ze de daders te pakken. Uit hun onderzoek blijkt dat de criminelen vaak vanuit het buitenland opereren. “Van één webwinkel hebben we maar liefst 172 aangiften ontvangen. Die webwinkel werkte met een Duits bankrekeningnummer. Diezelfde modus operandi zien we ook bij andere webshops”, aldus Freek Kelderman, één van de analisten die zich met hiermee bezighoudt.

Helaas is het niet zo dat als je de rekeninghouder in het vizier hebt, dat je ook de dader te pakken hebt. Volgens Van der Linden blijven de echte daders buiten beeld doordat ze gebruik maken van stromannen, ook wel geldezels genoemd. Dat zijn mensen die tegen een vergoeding hun rekening ter beschikking stellen. “Het is een kat-en-muisspel. Maar vroeg of laat hebben we ze hoor”, aldus de teamleider van het LMIO.

Tips

De politie doet haar uiterste best om te voorkomen dat mensen in deze oplichtingstrucs trappen. Zelf alert en waakzaam zijn is het beste advies dat de politie Nederlandse kan geven. Van der Linden zegt hierover:

“Je hebt zelf invloed op je slachtofferschap. Als je een webshop niet kent, kijk dan eerst op politie.nl of deze op de lijst van verdachte sites staat. En zoek eerst even naar reviews oftewel beoordelingen van een site. Zijn die heel slecht, dan is het beter om er niet te kopen.”

Ga voor jezelf na of de vraagprijs voor een product realistisch is. Is het te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak het lokkertje om je zuurverdiende centen uit te geven. Kijk verder of de ondernemer geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (KvK), of het retouradres correct is en of de webshop geregistreerd staat bij de keurmerken die op de webshop genoemd worden.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen