Telefoon met TikTok-app

TikTok-medewerkers openbaren discriminerend en problematisch bedrijfsbeleid

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2020
Leestijd: 2 minuten, 57 seconden

Oud-medewerkers van de Berlijnse aftakking van TikTok hebben hun verhaal gedaan over het beleid van het social-mediabedrijf. Zo blijkt dat TikTok, een populair social-mediaplatform onder kinderen en jongeren, actief discrimineerde: video’s die gehandicapten, gebruikers met obesitas of LHBTI’ers lieten zien, werden gecensureerd. Ook werd ongepast gedrag door gebruikers, zoals bijvoorbeeld grooming, niet of nauwelijks aangepakt. Ongepaste reacties kregen ruim baan.

Focus op targets in plaats van welzijn gebruikers

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat het beleid voor het toestaan van TikTok-video’s op het platform erg verwarrend was en regelmatig werd veranderd. De krant sprak met verschillende (oud-)medewerkers, las honderden pagina’s aan bedrijfsinformatie en beluisterde geluidsopnames van gesprekken die op de bedrijfsvloer werden gehouden. Medewerkers van het Nederlands-Duitse team in Berlijn kregen bijna dagelijks nieuwe richtlijnen om video’s te censureren of verwijderen. Hierbij was groei van de relatief jonge social-media-app uiterst belangrijk, terwijl het welzijn van de gebruikers op de tweede plek kwam. Medewerkers moesten bepaalde targets halen en werden constant gecontroleerd. De focus van deze targets was niet gericht op, bijvoorbeeld, het verwijderen van seksueel getinte opmerkingen van kinderlokkers, pornografie, politiek-inhoudelijke boodschappen of geweld. Hierdoor had niemand uit het team in Berlijn de mogelijkheid in te grijpen in dit soort situaties.

Discriminatie specifieke groepen onderdeel van beleid

Enkele richtlijnen die werknemers moesten naleven, waren het censureren van video’s waarin twee jongens hand in hand liepen, ‘sexy’ dansjes uitgevoerd werden of goths en punks te zien waren die zich ‘eng’ hadden gekleed. Bovendien werden specifieke accounts, zoals die van gehandicapte en gebruikers met overgewicht, op een speciale lijst gezet. Hierdoor werden hun video’s veel minder vaak door anderen bekeken. Het idee achter deze maatregel was dat het online pesten tegen zou gaan, maar volledige censuur was het daadwerkelijke gevolg. Ook politieke uitingen en video’s met bijvoorbeeld doktoren, tienermoeders en gevangenissen in beeld werden ingeperkt. Deze zouden het vrolijke karakter van TikTok tegengaan.

Tegenwerken kinderlokkers op TikTok geen prioriteit

Hoewel TikTok zijn Nederlands-Duitse medewerkers veel video’s liet censureren, schoot het bedrijf op andere vlakken juist tekort. Het platform krijgt vaak te maken met gebruikers die ongewenst gedrag tonen. Denk hierbij aan het plaatsen van seksueel getinte opmerkingen of het verzamelen van video’s van jonge meisjes. Grooming is een groeiend probleem op de app, maar de medewerkers werden expliciet verteld dat het verwijderen van dit soort comments, video’s en gebruikers niet binnen hun takenpakket viel. In plaats daarvan zou een team op een andere locatie dit op zich nemen, al gebeurde dit uiteindelijk vaak niet. Door een combinatie van ondoorzichtig beleid en de hoge werkdruk staat het platform vol met onwenselijke video’s en worden bepaalde doelgroepen klein gehouden of weg gecensureerd.

TikTok reageerde op deze claims. Ze gaven toe dat ze voorheen een ‘bot beleid’ hadden, maar dat ze hier nu verandering in aan hebben gebracht. Toch lag het bedrijf al vaker onder vuur. Ook de vele kinderlokkers en pogingen tot grooming op de app zijn al vaker opgemerkt en blijven een probleem.

TikTok in Nederland populair onder kinderen

TikTok is een populair social medium met veel gebruikers tussen de 10 en 12 jaar, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. Het platform draait om het delen van korte muziek- en dansfilmpjes. Vaak zijn deze video’s erg creatief en grappig en duren ze niet langer dan een aantal seconden. Omdat het platform zo populair is onder kinderen, is het extra belangrijk dat er op een goede manier toezicht wordt gehouden. Naar schatting telt Nederland zo’n 830.000 TikTok-gebruikers. Dit zijn voornamelijk scholieren van de middelbare school. Wereldwijd zijn er maandelijks ongeveer één miljard gebruikers actief op TikTok.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen