Huawei gebouw met bellende man

Techgigant Huawei sluit deal met Nederlandse TomTom

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2020
Leestijd: 2 minuten, 26 seconden

Afgelopen week is bekend geworden dat het Chinese bedrijf Huawei een deal heeft gesloten met TomTom, het navigatiebedrijf van Nederlandse bodem. Huawei hoopt een nieuwe generatie smartphones zonder Google’s Android besturingssysteem te kunnen bouwen. Dit is nodig, omdat de Amerikaanse regering vorig jaar heeft besloten het bedrijf een verbod op het gebruik van Android op te leggen.

Handelsoorlog plaatst Huawei in lastige positie

Sinds 2016 is er een ware handelsoorlog gaande tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse overheid plaatste bijvoorbeeld hogere importheffingen op producten uit China om de nationale veiligheid beter te beschermen. Dit had grote gevolgen. Zo gebruiken overheden in Amerika geen technologie meer van Huawei, een bedrijf van Chinese bodem. Er was angst dat het bedrijf connecties had met de Chinese overheid en hun technologie gebruikt zou kunnen worden voor afluisterpraktijken.

Ook mocht Huawei al snel geen gebruik meer maken van Amerikaanse technologie. Dit betekende dat onderdelen van nieuwe smartphones van dit merk uit andere delen van de wereld gehaald moesten worden. Bovendien kon het bedrijf niet langer gebruik maken van Google’s Android. Dit is, naast Apple’s iOS, het standaard besturingssysteem voor smartphones. Zonder Android is Huawei gedwongen andere manieren te vinden om nieuwe smartphones te ontwikkelen.

Samenwerking met TomTom als vervanging van Google Maps

Huawei is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware techgigant. De limitaties die de Verenigde Staten gesteld heeft, maakten verdere groei erg lastig. Toch geeft Huawei zich niet zomaar gewonnen. De samenwerking met TomTom moet het gat vullen dat Google Maps achterlaat. De deal tussen de twee bedrijven zorgt ervoor dat Huawei de plattegronden, kaarten, navigatiesoftware en verkeersinformatie van TomTom mag gebruiken om nieuwe apps te ontwikkelen. Remco Meerstra, woordvoerder bij TomTom, liet weten dat de deal al enige tijd geleden is gesloten. Het nieuws is echter nu pas naar buiten gebracht.

Internationale spanningen rondom Huawei en 5G

Het vinden van vervangende onderdelen en technologie voor hun smartphones is niet Huaweis enige zorg. Door de twijfel die wereldwijd is gecreëerd over de connectie tussen Huawei en de Chinese overheid, is ook Huaweis rol in het opzetten van 5G-netwerken onzeker. Veel landen, zowel binnen de Europese Unie als daarbuiten, laten zich uit over deze kwestie. Sommige landen sluiten zich aan bij Amerika en weigeren Huawei’s technologie te gebruiken uit angst voor spionage door de Chinese overheid. Andere landen hebben echter besloten dat samenwerking met Huawei nodig is om snel een goed 5G-netwerk uit te rollen.

Huawei heeft een lastige taak. Het bedrijf is gedwongen een eigen besturingssysteem te ontwikkelen in een wereld waar iOS en Android de markt domineren. Daarnaast gaan de beschuldigingen over mogelijke connecties met de Chinese overheid maar door. Mensen nemen hun online privacy steeds serieuzer, dus de reactie op deze beschuldigingen – gegrond of niet – zal het lot van Huawei bepalen. Voor nu gaat Huawei samenwerkingen met bedrijven zoals TomTom aan om aan de top van de markt mee te kunnen blijven draaien.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen