Ambassadeur VS: ‘Nederlandse samenwerking met Huawei is geen probleem’

Ambassadeur VS: ‘Nederlandse samenwerking met Huawei is geen probleem’

Als Nederland ervoor kiest om Huawei het 5G-netwerk te laten aanleggen, blijft de VS inlichtingen uitwisselen via veiligheidsdiensten. Op welke wijze deze samenwerking vorm krijgt, daarover moet nog een manier gevonden worden. Wel blijft de VS bij de Nederlandse overheid aandringen om andere partners te overwegen voor een landelijk dekkend 5G-netwerk.

Dat zegt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, in een interview met NRC Handelsblad.

5G in Nederland

De eerste stap voor de uitrol van een landelijk 5G-netwerk in Nederland, wordt volgende week gezet. Dan worden de eerste 5G-frequenties geveild door de Nederlandse overheid. Het gaat om de 700 megahertz en 26 gigahertz band. De 3,5 gigahertz band wordt op een later moment geveild: het ministerie van Defensie mag deze frequentieband nog tot 2021 gebruiken voor een satellietstation in Burum. De overheid hoopt met de veiling een bedrag van 900 miljoen euro op te halen.

5G biedt allerlei voordelen en mogelijkheden. De internetsnelheden liggen een stuk hoger in vergelijking met zijn voorganger, de verbinding is stabieler omdat er meer zendmasten gebruikt worden voor 5G, het energieverbruik ligt lager en 5G is zowel op korte als lange afstanden voor grote groepen mensen tegelijkertijd te gebruiken. Ook voor toepassingen op het gebied van het Internet of Things (IoT) biedt 5G geweldige perspectieven.

Het is niet alleen maar halleluja en hosanna: er zijn ook oprechte zorgen om over privacy. 5G stelt ons namelijk in staat om grote hoeveelheden persoonlijke informatie over en weer te sturen. We willen niet dat deze in de verkeerde handen terecht komt. Beveiliging is dus onlosmakelijk verbonden met de uitrol van 5G. Meer over het samenspel tussen 5G en privacy, lees je in onze handleiding.

Spionage

Naast een licentie voor het gebruik van 5G-frequentiebanden, is uiteraard ook een netwerk nodig om 5G aan te bieden. Wereldwijd zijn er slechts een handjevol bedrijven die dergelijke netwerkapparatuur verkopen. Eén daarvan is Huawei. Volgens de meeste experts hebben de Chinezen een grote voorsprong op 5G-technologie in vergelijking met Europese aanbieders.

Toch ligt het niet voor de hand om alle netwerkapparatuur bij Huawei af te nemen. Politici en beveiligingsdeskundigen maken zich namelijk grote zorgen. Zo heeft Huawei naar verluidt innige banden met de Chinese overheid. Ook zou het Chinese techbedrijf in opdracht van China overheden en bedrijven bespioneren en de verzamelde informatie doorspelen. Eric Schmidt, oud-topman van Google, vertelde onlangs in een interview met de BBC dat Huawei een ‘gevaar [vormt] voor de nationale veiligheid’. Hij vertelde dat er bij hem geen enkele twijfel bestaat dat Huawei gegevens via haar routers en netwerkapparatuur heeft doorgespeeld naar de regering in Beijing.

Ook de Amerikaanse overheid heeft in het recente verleden meer dan eens nadrukkelijk gewaarschuwd voor Huawei. Diverse Europese landen hebben daarom besloten om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van een 5G-netwerk in hun land. Zij wenden zich tot concurrenten als Nokia en Ericsson. Andere landen hebben geen problemen met Huawei en hebben deals gesloten om (een deel van) het 5G-netwerk bij hen aan te leggen. Met andere woorden, Huawei verdeelt Europa.

Huawei in de kern

President Trump doet er alles aan om overheden en providers wereldwijd te overtuigen van de spionagepraktijken van Huawei. Daarvoor doet het een beroep op de ambassadeurs in het buitenland. Pete Hoekstra is de Amerikaanse ambassadeur in ons land. In een interview met NRC Handelsblad zegt hij niet te begrijpen waarom providers overwegen om zaken te doen met Huawei. “De VS zijn de grootste promotors van Nokia en Ericsson. We willen onze technologische toekomst niet laten afhangen van een Chinees systeem”, aldus Hoekstra.

Nederland wil Huawei vooralsnog niet toelaten in de meest kritische delen van het 5G-netwerk. KPN daarentegen zegt dat de netwerkapparatuur van Huawei noodzakelijk is om op korte termijn een snel en betrouwbaar 5G-netwerk te realiseren. Hoekstra hoopt onverminderd dat de overheid en telecombedrijven dezelfde weg inslaan als de Amerikanen. “We geloven dat een 5G-systeem met Huawei in de kern, maar ook in de periferie van het netwerk, niet veilig kan zijn”, zo vertelt de Amerikaanse ambassadeur.

Wetsvoorstel

De Republikeinse partij heeft onlangs een wetsvoorstel gepresenteerd. Daarin stelt de partij van president Trump voor om te stoppen met het uitwisselen van informatie met inlichtingendiensten in landen die kiezen voor netwerkapparatuur van Huawei. Op de vraag of de VS dat ook met Nederland doen als wij zaken doen met Huawei, zegt Hoekstra het volgende:

“We hebben een intensieve informatie-uitwisseling met Nederland, voor opsporing, inlichtingendiensten, de bestrijding van cybercrime, het dark web, noem maar op. Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit.”

Hoekstra zegt een samenwerkingsverband van zeventig jaar niet zomaar aan de kant te zullen schuiven als Nederland voor Huawei kiest. “We hebben een relatie die in het voordeel is van zowel de VS als Nederland. We werken veel samen, op het gebied van veiligheid en bij de bestrijding van drugshandel of kinderpornografie. We gaan dat niet weggooien.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen