Vrouw zit met kop thee achter laptop om stream te kijken

Streamen, tv kijken en downloaden nemen fors toe vanwege corona. Welke films en series kijkt iedereen?

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2020
Leestijd: 5 minuten, 50 seconden

Sinds de invoer van de maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan merken streamingdiensten, televisiezenders en torrentsites een groei in abonnees, kijkers en bezoekersaantallen. Dat rapporteren verschillende media waaronder Forbes, Torrentfreak, Bright, Stichting KijkOnderzoek en het AD. Opvallend is dat films en series over virusuitbraken erg populair zijn. Ook live-televisie maakt een groei in kijkcijfers door.

Aantal wekelijkse abonnees Disney+ verdrievoudigde

Van zaterdag 14 maart tot en met maandag 16 maart verdrievoudigde het aantal Disney+ aanmeldingen ten opzichte van de week daarvoor. Dit is de grootste groei voor Disney+ tot dusver in 2020. Voor Disney komt dit erg goed uit, aangezien zij, vanwege corona, hun attractieparken in de VS, Europa en Azië hebben gesloten.

Wat kijken mensen tijdens corona op Disney+?

Door de toegenomen maatregelen betreffende de COVID-19 uitbraak heeft Disney+ besloten de publicatiedatum van enkele films en series naar voren te schuiven. Hierdoor zijn Frozen 2 en Marvel Agents of S.H.I.E.L.D. nu al te zien op Disney+. Het is dan ook niet verbazend dat deze twee in de top 10 trending Disney+ movies en series staan, aangevuld met enkele vernieuwde klassiekers, Disney+ Originals en series voor kinderen:

 1. Frozen 2
 2. The Lion King (2019)
 3. Frozen
 4. Mickey Mouse Clubhouse
 5. Marvel Agents of S.H.I.E.L.D.
 6. Star Wars: The Clone Wars
 7. Moana/Vaiana
 8. The Mandalorian
 9. Sofia the First
 10. Aladdin (2019)

Netflix zag abonnees met 47% groeien ten opzichte van de vorige periode

Netflix doet het al jaren goed, maar zelfs bij Netflix merkt men, nu ten tijde van de invoer van coronamaatregelen wereldwijd, een toename van 47% in abonnees ten opzichte van de vorige periode. Dit blijkt uit gegevens die Forbes rapporteerde op basis van de Amerikaanse gebruikersgroep van Netflix. Ook de aandeelhouders van Netflix lijken het idee te hebben dat Netflix gaat profiteren van thuisblijvende consumenten. Het beursaandeel Netflix steeg in februari 7 procent in waarde, dit terwijl andere bedrijven grotendeels met koersdalingen kampen. Wel is de verwachting dat op langere termijn deze groei gaat afnemen of het abonneeaantal juist zal dalen, aldus een bericht op Yahoo. Dit omdat Netflix een luxeproduct is en, met de aankomende economische gevolgen van het coronavirus, abonnementen op dit soort producten wellicht zullen worden opgezegd.

Wat kijken mensen op Netflix nu ze thuiszitten vanwege Corona?

Eerder kwam uit een nieuwsbericht van RTL al naar voren dat films die te maken hebben met virussen en virusuitbraken momenteel erg populair zijn. Het is daarom niet voor niks dat de documentaire “Pandemic” trending is op Netflix. Daarnaast trekken ook de volgende films en series erg veel kijkers:

Trending films en series Nederlandse Netflix Trending films en series Amerikaanse Netflix
The Letter for the King Tiger King
Toy Boy All American
The Valhalla Murders Self Made
Angel has Fallen The Platform
Dare Me Love is Blind
Tiger King Tom Segura: Ball Hog
Elite The Letter for the King
Self Made The Occupant
The Platform Boss Baby: Back in Business
Better Call Saul 100 Humans

Ook in Nederland en andere landen zijn er mensen die de Amerikaanse Netflix kijken. De Amerikaanse database van Netflix heeft een groter aanbod dan de Nederlandse. Er zijn dan ook veel mensen buiten de VS die zoeken naar manieren om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix.

Nederlandse streamingdiensten groeien ook, Videoland ziet verdubbeling aantal nieuwe klanten

Ook in Nederland lijken streamingdiensten een aanzienlijke groei te realiseren. Een woordvoerder van Videoland meldt, “Bij de start van de thuiswerkmaatregelen zagen wij een verdubbeling van het aantal nieuwe Videoland-klanten”. Ook heeft Videoland het tweede seizoen van ‘Mocro Maffia’ eerder geplaatst omdat er, door de COVID-19 maatregelen, veel vraag naar was vanuit gebruikers. “Nu veel mensen thuiszitten kregen Videoland en de cast van heel veel mensen de vraag of we het nieuwe seizoen eerder konden releasen.”

Ook andere Nederlandse streamingdiensten zoals Cinetree, een streamingdienst voor filmhuis films, zien een groei in het aantal abonnees. “Het bezoek is de laatste weken behoorlijk gestegen”, geeft Actrice Hanna Verboom, oprichter van Cinetree, aan in een interview met het AD.

Wat is er te zien op Videoland en Cinetree?

De Nederlandse kijker heeft met Videoland en Cinetree niet alleen keuze uit internationale films en series, maar ook Nederlandse. Zo heeft Videoland recentelijk deze vijf films en series toegevoegd:

 1. Blade Runner 2049
 2. Tell me a story (seizoen twee)
 3. Like Monica
 4. Mocro Maffia
 5. Mocro Maffia Backstories

Cinetree is er vooral voor de filmhuis liefhebbers en biedt bijvoorbeeld de volgende films aan:

 1. Lion
 2. Lucky
 3. La vita è bella
 4. Niemand in de stad
 5. Prins

Streamingdiensten verlagen hun videokwaliteit

Op verzoek van de Europese Commissie hebben Netflix en YouTube besloten de kwaliteit van hun video’s tijdelijk te verlagen. Door de toename in de hoeveelheid video’s die worden gestreamd kan het internet in sommige landen overbelast raken. Om dit te voorkomen heeft Eurocommissaris Thierry Breton dit punt onder de aandacht gebracht bij enkele techbedrijven. Ook Amazon, Disney+, Apple TV+, Facebook en Instagram hebben de kwaliteit van hun video’s verlaagd. Hierdoor is de audio- en videokwaliteit iets lager, maar blijft het internet toegankelijk, onder andere voor berichtgeving omtrent corona.

Kijkcijfers in Nederland stijgen fors. Met name nieuws en actualiteiten worden goed bekeken

Televisiezenders zagen een flinke stijging in hun kijkcijfers, aldus een onderzoek van Stichting KijkOnderzoek. De afgelopen twee weken werd er een kwartier langer per dag live TV gekeken dan daarvoor. Tot nu toe is in 2020 de schermtijd al 33 minuten meer per dag dan vorig jaar in dezelfde periode. Vooral programma’s in het non-fictie genre trekken veel kijkers. Nieuws- en actualiteitenprogramma’s, zoals het journaal en de persconferenties omtrent de coronamaatregelen, vormden 38% van de totale kijktijd. Niet verrassend is dat er een flinke daling is in de hoeveelheid sportevenementen waar naar wordt gekeken. Deze zijn in verband met COVID-19 namelijk grotendeels afgelast.

Ook Torrents worden meer gedownload ten tijde van Corona

Volgens Torrentfreak is er, sinds de maatregelen in Italië i.v.m. corona, een grote piek geweest in het aantal bezoekers op torrentsites. Tevens opvallend is de interesse in de film ‘Contagion’. Deze film over een virusgerelateerde pandemie staat in de top 10 meest gedownloade torrents, terwijl de film al in 2011 uitkwam. Nadat torrent-release groep YTS vorige week twee nieuwe rips van “Contagion” uitbracht, werd de film honderdduizenden keren gedownload, genoeg om een plekje te verdienen in de wekelijkse top 10 van de meest gedownloade films van Torrentfreak. Nooit eerder kwam een oudere film in de toplijst terecht, jaren nadat hij voor het eerst te zien was, aldus Torrentfreak.

Welke films en series worden het meest gedownload tijdens de corona-maatregelen?

Zoals gebruikelijk bestaat de top 10 lijst van Torrentfreak voornamelijk uit recent uitgebrachte films. Opvallend is dan ook dat de bijna 10 jaar oude film Contagion een plek heeft veroverd in deze top 10:

 1. Star Wars: Episode IX
 2. The Invisible Man
 3. 1917
 4. Sonic: The Hedgehog
 5. Jumanji: The Next Level
 6. The Hunt
 7. Frozen 2
 8. Onward
 9. Contagion
 10. The Banker

In de lijst komt ook de Film Frozen 2 voor, terwijl deze film wel legaal beschikbaar is via Disney+. Sommige mensen kiezen er dus blijkbaar toch voor om te downloaden via torrentnetwerken en risico te lopen op een downloadboete in plaats van een abonnement af te sluiten op een streamingdienst.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen