Persoonsgegevens 21 miljoen VPN-gebruikers op straat

Man opent een VPN-applicatie op zijn smartphone

De privégegevens van 21 miljoen VPN-gebruikers worden gratis en voor niets aangeboden op Telegram. In totaal gaat het om 10 GB aan data. Mogelijk houden de hackers een deel van de gestolen gegevens achter de hand.

Dat meldt VPNmentor.

Data afkomstig van gratis VPN-aanbieders

De database met alle persoonsgegevens werd op zaterdag 7 mei gepubliceerd via een Telegram-kanaal. Het gaat om een SQL dump van in totaal 10 GB. Volgens de techsite bestaat de dataset uit 21 miljoen rijen, wat betekent dat 21 miljoen gebruikers de dupe zijn van het datalek.

Namen, gebruikersnamen, e-mailadressen, land van herkomst en financiële gegevens zijn op straat beland. Dat geldt ook voor reguliere gebruikers en leden met een premium abonnement. Tot slot zijn er ook password strings gelekt. De wachtwoorden zijn beveiligd, wat het kraken ervan lastiger maakt. Maar niet onmogelijk.

De data is afkomstig van gebruikers van GeckoVPN, SuperVPN en ChatVPN. Dat zijn stuk voor stuk gratis VPN-aanbieders. Benieuwd wat de beste gratis VPN’s van dit moment zijn? Lees dan ons overzicht, waar we uitgebreid stilstaan bij onze favoriete gratis VPN-aanbieders.

Daders houden wellicht gegevens achter

Het is niet de eerste keer dat wij over buitgemaakte privégegevens van VPN-gebruikers schrijven. In maart 2021 werden (vermoedelijk dezelfde) gegevens al te koop aangeboden. Het ging toen namelijk om dezelfde data van dezelfde VPN-providers. Grote verschil met nu is dat de gegevens zijn gedumpt in een Telegram-kanaal en iedereen de dataset gratis kan downloaden.

VPNmentor zegt dat er aanwijzingen zijn dat de daders wellicht niet alle gestolen informatie via Telegram hebben achtergelaten. Uit onderzoek van de site blijkt namelijk dat 99,5 procent van alle e-mailadressen van Gmail afkomstig waren. Dat is een aanzienlijk hoger aandeel dan normaal gesproken bij een datalek. Mogelijk hebben de hackers dus nog meer gestolen gegevens.

Gratis of betaalde VPN?

Een gratis VPN afnemen klinkt verleidelijk, maar is zoals het bovenstaande voorbeeld laat zien is dat lang niet altijd een verstandige keuze. Als je privacy je lief is, dan is een betaald VPN-abonnement een beter idee. VPN-providers die maandelijks een bedrag aan klanten vragen voor hun diensten, hebben vrijwel altijd een beter log- en privacybeleid. Aanbieders als NordVPN of Surfshark houden geen logs bij van internetactiviteiten van gebruikers.

Gratis VPN’s hebben bovendien nog meer nadelen. Het aantal VPN-serverlocaties van gratis aanbieders is vaak beperkt. Niet alleen hebben ze vaak minder servers, ook staan ze vaak in een handjevol landen. De kans dat je de juiste VPN-server vindt, is hierdoor een stuk kleiner. Bij betaalde VPN-aanbieders hoef je je hier geen zorgen om te maken. Zij hebben vaak duizenden servers in tientallen landen.

Een ander nadeel van een gratis VPN-dienst is dat je vaak een datalimiet opgelegd krijgt. In praktijk is deze vaak zo gering dat je amper genoeg data hebt om je favoriete films en series via een streamingdienst te bekijken. Om de stabiliteit van het netwerk te garanderen, beperken gratis VPN-providers je internetsnelheid.

Heb je ineens meer interesse voor een betaalde VPN? VPNGids.nl heeft tal van VPN’s getest en de 5 beste VPN’s voor je op een rij gezet.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen