Logo van TikTok op een iPhone en het logo van Microsoft op een tablet

Overname TikTok door Microsoft steekt technisch lastig in elkaar

Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten, 14 seconden

Als Microsoft daadwerkelijk interesse heeft om TikTok in te lijven, dan heeft het nog een lange weg te gaan. De servercode van de app is nauw verweven met andere apps van moederbedrijf ByteDance. Segmentering van de data vormt een ander obstakel voor de overname. Tot slot kent de zaak ook nog een complex juridisch staartje. De overname belooft een zaak te worden van de lange adem.

Dat zeggen anonieme bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen, zo meldt Reuters.

Overname van TikTok is een complex en technisch verhaal

Microsoft maakt er geen geheim van dat ze geïnteresseerd is in TikTok. CEO Satya Nadella heeft er uitgebreid over gesproken met president Trump. Via een blog liet Microsoft weten dat ze vóór 15 september meer duidelijkheid wil hebben over een eventuele overname. Zo niet, dan gaat het hele verhaal niet door.

Het is goed om te beseffen dat het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf niet alle onderdelen van TikTok wil overnemen. Microsoft is naar verluidt alleen geïnteresseerd in de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse takken. Dat betekent dat TikTok volledig gescheiden wordt van het Chinese moederbedrijf ByteDance.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens anonieme bronnen is het een complex en technisch verhaal om dat te realiseren, en zeker niet vóór 15 september te verwezenlijken. Volgens hen gaat dit proces minimaal één jaar in beslag nemen.

CFIUS stelt harde eis aan overname

In technisch opzicht en qua functionaliteit lijkt TikTok als twee druppels water op Douyin, een app die in handen is van ByteDance. Alleen Chinese gebruikers kunnen deze app downloaden. ByteDance is enkele maanden geleden begonnen om beide apps op technologisch vlak van elkaar te scheiden, als gevolg van de spanningen tussen president Trump en TikTok. Deze scheiding maakt volgens Reuters onderdeel uit van een strategie om China uit te sluiten van TikTok.

De code die de look and feel van TikTok bepaalt, is volgens bronnen inmiddels gescheiden van Douyin. De servercode daarentegen wordt nog altijd door ByteDance gebruikt voor diverse producten. Deze code wordt gebruikt om TikTok zijn basisfunctionaliteit te geven, zoals voor het opslaan van gebruikersdata, algoritmes om nieuwe video’s aan te bevelen en het beheer van gebruikersprofielen.

Om TikTok niet voor onbepaalde tijd offline te halen, is Microsoft aangewezen op de servercode van ByteDance. In de tussentijd is het aan de Amerikaanse techgigant om de code te bestuderen, aanpassingen aan te brengen en een nieuwe back-end infrastructuur te leveren. Dit is een keiharde voorwaarde die de Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) stelt. Dit is een instantie die mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid van de VS in kaart brengt als Amerikaanse bedrijven investeren in buitenlandse bedrijven.

De uitdaging zit hem in segmentering van data

Een andere uitdaging waar Microsoft voor staat, zit hem in het algoritme die met gebruikers nieuwe content voorschotelt. Dit algoritme is gebaseerd op het gedrag van gebruikers: zonder deze input is het algoritme waardeloos. Volgens diverse anonieme bronnen is dit algoritme strikt gescheiden van Douyin.

De uitdaging zit hem echter in de segmentering van deze data. Om het algoritme van TikTok te kunnen blijven gebruiken, moet Microsoft een manier zien te vinden om relevante data uit de berg aan informatie zien te vissen. TikTok wordt wereldwijd gebruikt, maar Microsoft heeft enkel interesse in gegevens uit de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Bij een eventuele overname moet Microsoft TikTok niet alleen scheiden van moederbedrijf ByteDance, maar ook van de diverse regio’s. Dat maakt een overname een complex en technisch uitdagend verhaal.

Ook vanuit juridisch oogpunt is de overname allesbehalve eenvoudig. Een advocaat zegt tegenover Reuters dat het soms “maanden en maanden” kan duren om een goed beeld te krijgen welke bedrijfsonderdelen, intellectueel eigendom en andere activa (bezittingen) wel en niet worden meegenomen bij een acquisitie. Microsoft heeft dus nog een lange weg te gaan voordat de overname in kannen en kruiken zit.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen