Openbaar Ministerie bezorgd over toename cybercrime

Hacker probeert in te breken op een computer

Cybercriminaliteit neemt steeds ergere vormen aan. Het afgelopen jaar groeide het aantal meldingen van cybercrime met 127 procent. De financiële schade bedroeg gemiddeld enkele duizenden euro’s per slachtoffer. Om de ernst van de situatie aan te stippen, hield het Openbaar Ministerie donderdag samen met leden van de Cyber Security Raad (CSR) een digitale oefenrechtbanksessie.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Cybercriminaliteit in Nederland in 2020

Inmiddels hebben we er dit jaar al meerdere berichten gewijd aan cybercriminaliteit in 2020. De politie constateerde dat het aantal meldingen van internetoplichting en andere vormen van cybercrime afgelopen jaar met 127 procent was gestegen ten opzichte van 2019. Doordat een groot deel van werkend Nederland verplicht thuis moest doorbrengen vanwege de coronacrisis, namen traditionele vormen van criminaliteit af. Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde vorig jaar met bijna een kwart, zakkenrollerij halveerde in deze periode.

De Belastingdienst bevestigt deze trend. De fiscus ontving afgelopen jaar meer dan 162.000 meldingen van phishing. Cybercriminelen deden zich voor als de Belastingdienst en probeerden via e-mail, sms, WhatsApp of telefonisch nietsvermoedende slachtoffers op te lichten. Daarin zijn oplichters steeds succesvoller, omdat ze professioneler, gerichter en persoonlijker te werk gaan. Nepberichten zijn zodoende bijna niet van echt te onderscheiden.

Politie en OM boeken successen in strijd tegen cybercriminelen

De stijging van cybercriminaliteit is het Openbaar Ministerie (OM) niet ontgaan. Twee derde van de Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar in aanraking te zijn gekomen met een of andere vorm van cybercriminaliteit. Volgens het OM bedraagt de individuele schade voor slachtoffers die via WhatsApp-fraude is opgelicht gemiddeld 2.800 euro. Het gemiddelde schadebedrag bij bankfraude door spoofing -het namaken van een betaalomgeving- loopt op tot maar liefst 10.000 euro.

Tevens constateert het OM dat het afgelopen steeds vaker ziekenhuizen en verwante instellingen zijn getroffen door ransomware- en DDoS-aanvallen. “Een levensgevaarlijke ontwikkeling”, zo stelt het OM. Het afgelopen jaar kende ook een aantal successen. Zo rolde de politie diverse marktplaatsen op het dark web op en verzamelde agenten meer dan twintig miljoen vertrouwelijke berichten van criminelen door EncroChat te kraken.

Een kijkje in de keuken

Het OM wil een vuist maken tegen cybercrime, maar loopt tegen allerlei barrières op. “De wereld digitaliseert, en de criminaliteit ook. Politie en Openbaar Ministerie spelen daarop in, maar telkens blijken techniek, wetgeving én organisatie achter te lopen op de werkelijkheid”, zo schrijft het OM. Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van Procureurs-generaal, zegt dat handhavingsinstanties voor de uitdaging staan om cybercriminaliteit bij te benen.

Om de Cyber Security Raad (CSR), een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet over cybersecurity en informatiebeveiliging, de ernst van de situatie te laten inzien, hield het OM donderdag een digitale oefenrechtbanksessie. De deelnemers kregen een strafzaak met onderzoeksrichtlijnen voorgelegd, inclusief diverse technische, organisatorische en juridische belemmeringen. Van der Burg omschreef deze oefening als “een kijkje in de keuken dat de CSR veel duidelijk maakt”.

Het OM wil de digitale oefenrechtbanksessie ook voor andere organisaties organiseren. Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops benadrukte onlangs in de Tweede Kamer dat permanent oefenen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verhogen van de digitale weerbaarheid van de samenleving.

‘Bestrijden cybercrime vergroot economische en maatschappelijke weerbaarheid

De snelle toename van de verschuiving van traditionele criminaliteit naar het digitale domein, vraagt om meer actie. “Of het nou gaat om het afpakken van crimineel geld in bitcoin wallets, het goed kunnen opnemen van een aangifte van sextortion, of het kunnen beoordelen van deep fakes in bewijsmateriaal, nieuwe vormen van criminaliteit vragen om actuele kennis en kunde en voldoende capaciteit. We zullen hierin moeten blijven investeren om de rechtsorde te handhaven in een digitale samenleving”, aldus Van der Burg.

Volgens de voorzitter is het van groot maatschappelijk belang om hier serieus werk van te maken. “De toename van cybercrime heeft, naast economische schade, ook een grote maatschappelijke impact. Door daders te pakken, te veroordelen én hun winsten af te nemen, wordt het maatschappelijke signaal afgegeven dat cybercrime niet meer loont. Dit zorgt voor economische en maatschappelijke weerbaarheid en heeft daarom onze prioriteit.”

Om cybercriminelen de loef af te steken, is het volgens Van der Burg noodzakelijk om te investeren in meer mankracht en de samenwerking met partners te intensiveren. Om doelkrachtig op te treden is het eveneens essentieel om nationale en internationale regelgeving aan te passen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen