Nederlandse corona-app gebruikt API van Apple en Google

Nederlandse corona-app gebruikt API van Apple en Google

Laatst bijgewerkt: 7 mei 2020
Leestijd: 3 minuten, 17 seconden

Een nieuw team is druk bezig om een app te ontwikkelen die gebruikt kan worden in de strijd tegen het coronavirus. Details over de functionaliteit en vormgeving van de app ontbreken nog altijd grotendeels. Vandaag leren we dat de ontwikkelaars gebruik gaan maken van het gezondheidsplatform dat Apple en Google ontwikkelen.

Dat schrijft Hugo de Jonge, minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in een brief aan de Tweede Kamer.

Proof-of-concept

Woensdagavond zaten miljoenen Nederlanders voor de buis gekluisterd toen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie hielden. De minister-president had goed nieuws voor kappers en andere contactberoepen: zij mogen aankomende maandag weer aan de slag. Minister de Jonge stond uitgebreid stil bij het bron- en contactonderzoek dat de GGD momenteel uitvoert. Tevens benadrukte hij nogmaals het belang van ‘aanvullende ondersteuning’ in de vorm van een app voor dit onderzoek. “Wat de aanvulling zou kunnen zijn van een app, is dat je veel sneller bent, want je kunt sneller de contacten informeren. En je bent ook completer in het bereik van het aantal contacten. Dus de toegevoegde waarde is er nog steeds”, aldus de minister.

Tijdens de persconferentie vroeg een van de aanwezige journalisten aan minister De Jonge wanneer hij denkt dat de app klaar is. Een concrete datum kon hij niet noemen, maar hij zei wel dat hij eind mei een concept-of-proof wil hebben. Dan wil de minister duidelijkheid over de eisen waaraan de app moet voldoen om goed bron- en contactonderzoek te kunnen verrichten. Daar heeft hij door hem ingestelde team nog iets meer dan drie weken de tijd.

Programma-eisen corona-app

De minister wil dat de corona-app bron- en contactonderzoek voor de GGD vereenvoudigt en gebruikers in staat stelt om coronasymptomen door te geven (thuisrapportage). Om de epidemiologische behoeften en eisen aan digitale ondersteuning in kaart te brengen, heeft minister De Jonge de GGD gevraagd een Taskforce Digitale Ondersteuning Bestrijding COVID-19 in te richten. Deze Taskforce bestaat uit leden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD, virologen en epidemiologen. Dit team heeft inmiddels een programma van eisen opgesteld voor bron- en contactonderzoek door de GGD. Het programma voor de thuisrapportage wordt momenteel ontwikkeld.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft minister De Jonge dat hij er rekening mee houdt dat de Taskforce meer verzoeken krijgt voor digitale ondersteuning. Voor dit doel heeft De Jonge binnen zijn ministerie het Programma Realisatie Digitale Ondersteuning in het leven geroepen. “Dit programma zal worden ondersteund door diverse overheidsonderdelen met veel ervaring met het ontwikkelen, beproeven en beheren van digitale toepassingen en door deskundigen van buiten de overheid”, aldus de minister. Daarnaast laat minister De Jonge zich adviseren door een begeleidingscommissie, een gedragswetenschappelijke Taskforce die is samengesteld door het RIVM, en experts uit maatschappelijke instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Apple/Google API

Het platform dat Apple en Google momenteel bouwen, waar ze eerder deze week de toegangseisen voor deze API bekendmaakten, gaat een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de corona-app. “Als eerste zal in het programma gewerkt worden aan een ‘proof of concept’ voor digitale ondersteuning van contactonderzoek op basis van het opgestelde programma van eisen. Dit zal leiden tot een open source app op basis van het afgelopen week door Apple en Google gepubliceerde ‘framework’, zo staat er in de brief. Minister De Jonge verwacht ons en de Tweede Kamer in de tweede helft van mei te kunnen informeren over de eerste resultaten.

In april boden Google en Apple hun hulp aan om de coronapandemie te bestrijden. In een presentatie aan Europese journalisten legden beide bedrijven uit hoe ze dat op een veilige en privacyvriendelijke manier willen doen. Daarvoor bouwen ze een platform, waar ontwikkelaars via een API toegang tot krijgen. Het is een tijdelijke maatregel: Google en Apple schakelen het platform uit zodra de pandemie voorbij is. Beide Amerikaanse techbedrijven hebben inmiddels een update uitgerold die toegang verschaft tot het nog te bouwen platform.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen