Apple en Google beloven Corona platform uit te zetten na pandemie

Man openbaar vervoer mondkapje

Apple en Google beloven hun platform dat gebruikt wordt om corona infecties te volgen uit te schakelen zodra het gebruik niet meer nodig is. De bedrijven hebben geen einddatum genoemd waarop het gebruik van het platform moet stoppen. De aanpassingen aan het initiële voorstel worden gemaakt nadat er wat privacy zorgen werden uitgesproken na de presentatie van het platform.

Aankondiging API

Apple en Google hebben twee weken geleden het systeem aangekondigd, maar nu wordt het voorstel wat aangepast. Het platform gaat gebruik maken van Bluetooth, zoals vele andere Covid-19 apps ook doen. Apple en Google gaan een fundering bouwen waarbij rekening moet worden gehouden met privacy en veiligheid. Vanuit dat startpunt kunnen zorginstellingen dan een app bouwen.

Privacy zorgen

Een van de zorgen die werd geuit betreft een dagelijkse volgcode. Deze code wordt gedeeld met een centrale database wanneer een positieve diagnose wordt vastgesteld. Het probleem is dat deze code wordt gegenereerd vanuit een code op jouw toestel. Experts hebben vastgesteld dat het mogelijk is om deze codes te herleiden naar een specifieke gebruiker. Vandaar dat de dagelijkse codes nu willekeurig worden gegenereerd, zodat er geen link meer is met de code op je toestel. De dagelijkse volgcode heet vanaf nu de tijdelijke volgcode.

De bedrijven hebben het systeem ook een nieuwe naam gegeven. Initieel werd het platform aangekondigd als een ‘contact volgsysteem‘, maar nu wordt het een ‘blootstelling notificatiesysteem’ genoemd. Deze aanpassing is gemaakt omdat het platform niet bedoeld is om de traditionele manier van contactonderzoek – het afnemen van interviews om na te gaan met wie men in contact is geweest – te vervangen. Het platform is bedoeld als toevoeging aan dit traditionele systeem.

Iets dat nog niet te sprake is gekomen is hoe het platform gaat voorkomen dat er valse meldingen worden gedaan van corona besmettingen. Het is in theorie heel simpel om een ‘grapje’ te maken en voor wat commotie te zorgen als je een neppe corona besmetting registreert. Technici denken dat dit probleem wordt neergelegd bij de bouwers van een app en bij lokale autoriteiten. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat de app werkt op een manier die past bij hun testsysteem.

Volgsysteem wordt uitgeschakeld

Het belangrijkste is dat beide bedrijven beloofd hebben het platform uit te schakelen zodra de uitbraak van het virus voldoende onder controle is. De beslissing om het platform uit te schakelen zal in iedere regio apart moeten worden genomen. Waar deze keuze op wordt gebaseerd is nog niet duidelijk. De technici achter het platform hebben gezegd dat het nooit de bedoeling is geweest om het systeem voor onbepaalde tijd actief te laten zijn.

Experts hebben hun zorgen geuit over het feit dat het project gezien kan worden als een inbreuk op je privacy. In een zet naar meer transparantie hebben de bedrijven een FAQ-pagina gepubliceerd. Hier kun je veel informatie vinden die al eerder openbaar is gemaakt. Maar misschien moeten we een zekere mate van toezicht accepteren om het gevecht met het virus te kunnen winnen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen