Slimme thermostaat in woonhuis

Helft Nederlanders stelt updaten slimme apparaten uit

Laatst bijgewerkt: 5 februari 2020
Leestijd: 2 minuten, 30 seconden

Meer dan de helft van de Nederlanders stelt het updaten van zijn of haar slimme apparaten uit, zo blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit is gevaarlijk, omdat hackers zo gemakkelijker zwakheden in de software kunnen uitbuiten. Om het belang van regelmatige updates en internetveiligheid te benadrukken, start de overheid een campagne.

Veel Nederlanders stellen updates uit

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat deed recentelijk onderzoek naar de staat van slimme apparaten en hun gebruik in Nederland. Hieruit bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking updates van hun systemen vergeet uit te voeren of zelfs expres uitstelt. Dit terwijl acht op de tien mensen met slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat, in huis, zich bewust zijn van het feit dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Men stelt de updates uit omdat men hier geen zin in heeft of het te veel tijd en moeite kost. Hiermee laten veel Nederlanders hun “digitale voordeur wagenwijd openstaan”, aldus de Rijksoverheid.

Campagne ‘Doe je updates’

Om gebruikers meer bewust te maken van het feit dat updates belangrijk zijn, is het ministerie een nieuwe campagne gestart. De campagne, ‘Doe je updates’, wordt onder andere door middel van radio- en tv-spotjes gevoerd en is gericht op iedereen met slimme apparaten in huis. Het doel van de campagne is om mensen meer bewust te maken van de gevaren van het uitstellen van updates. Ook moet het gebruikers van deze apparaten daadwerkelijke tot actie overzetten. De gedachte is duidelijk: update je systemen, het liefst vandaag nog.

Slimme apparaten steeds populairder

Driekwart van de Nederlanders heeft in ieder geval één slim apparaat in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slimme speaker, smart tv of Ring beveiligingscamera. Er zijn steeds meer huishoudelijke apparaten die met het internet verbinden en dus ‘slim’ zijn. Van koelkasten tot babymonitoren: alles is tegenwoordig te besturen via je smartphone. Mede door, bijvoorbeeld, de ontwikkeling van 5G-netwerken zullen deze technologieën alleen maar groeien en meer gebruikt gaan worden. De opties zijn eindeloos, maar er liggen ook gevaren op de loer. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico’s als je een ‘slim’ apparaat in huis hebt.

Gevaren van verouderde software

Het uitstellen van updates voor je systemen kan gevaarlijk zijn. Veel Nederlanders doen dit, wat een groot privacy- en veiligheidsrisico vormt. Updates van software zijn namelijk vaak bedoeld om lekken in de technologie te dichten. Als je deze lekken niet patcht, kunnen hackers daar gemakkelijk misbruik van maken. Ze breken zo in in je systeem en hebben toegang tot je gegevens. Dit kan erg gevaarlijke situaties opleveren. Wat als een hacker toegang krijgt tot de beelden van de slimme camera op de kinderkamer, bijvoorbeeld?

Om dit te voorkomen, raadt de overheid aan regelmatig updates uit te voeren en sterke en veilige wachtwoorden te gebruiken. Wil je meer informatie over veilig internetten? Bekijk dan onze 8 simpele stappen om veilig online te gaan. Maar eerst: zorg dat je alle slimme apparaten in huis hebt geüpdatet!

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen