deurbel

Ring ontwikkelt een privacy dashboard om beveiligingsproblemen op te lossen

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 41 seconden

De Ring deurbel met camera van Amazon wordt ook in Nederland steeds populairder. Toch kreeg het bedrijf de afgelopen maanden veel kritiek op hun privacybeleid. Met de ontwikkeling van een privacy dashboard hoopt Ring de kritiek tegen te gaan door gebruikers een praktische en gebruiksvriendelijke oplossing te bieden om hun privacy te beschermen.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media, waaronder The Verge.

Welke zorgen wil Ring wegnemen?

Om de ernstige bezorgdheid over privacy waarmee het bedrijf de laatste tijd wordt geconfronteerd weg te nemen, heeft Ring het nieuwe privacy dashboard ontwikkeld. Het zal worden toegevoegd aan zowel iOS- als Android-versies van zijn mobiele apps en later deze maand worden uitgerold.

Met het privacy dashboard kunnen Ring-eigenaren hun verbonden apparaten en services vanaf één locatie beheren. Ook zal het ingaan op enkele recente privacyzorgen.

Gehackte Ring-apparaten

Omdat consumenten wachtwoorden hergebruiken en tweestapsverificatie niet activeren, zijn er verschillende meldingen geweest van gehackte Ring-apparaten. Zo zijn er bijvoorbeeld Ring-camera’s gehackt, wat ertoe leidde dat mensen onbekende stemmen in huis hoorden of zelfs gechanteerd werden. Ring-oprichter Jamie Siminoff zegt tegenover The Verge met het privacy dashboard bestaande veiligheidsmaatregelen samenvoegt en nieuwe beveiligingsopties introduceert.

Een voorbeeld daarvan is dat klanten vanuit het privacy dashboard voortaan tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie (2FA) kunnen instellen. Deze wijziging heeft geen invloed op bestaande Ring-klanten. Om deze wijziging door te voeren naar bestaande klanten, moeten al deze gebruikers worden afgemeld bij hun accounts en moeten ze opnieuw inloggen. In plaats daarvan heeft Ring ervoor gekozen om het belang van tweestapsverificatie extra te belichten bij bestaande klanten. Het bedrijf hoopt dat dit ertoe zal leiden dat mensen ervoor kiezen om het in te schakelen.

Ring en de politie

Een belangrijk punt van zorg is het beleid van Ring om videogegevens op hun servers te delen met instanties. Deze gegevens zijn afkomstig van videocamera’s van klanten. Om aan deze bezorgdheid tegemoet te komen, zal het nieuwe Privacy Dashboard Ring-eigenaren laten weten of het bedrijf een partnerschap heeft met hun lokale instanties. Eigenaren worden ook op de hoogte gebracht als de lokale politie een verzoek kan indienen voor toegang tot video vanaf hun Ring-camera’s.

Als er een relatie bestaat, kunnen eigenaren van Ring-camera’s beslissen of ze videobeelden willen delen met de politie. Ze kunnen er ook voor kiezen om de bewakingsfunctionaliteit van de camera’s niet te gebruiken, zodat video niet wordt opgeslagen op Ring-servers. Als deze keuze wordt gemaakt, is er geen video die Ring met de politie kan delen.

Nieuwe functies van privacy dashboard

Het Ring privacy dashboard heeft een nieuwe functie waarmee eigenaren kunnen zien wie er is ingelogd op hun account. Als de eigenaar dat wil, kunnen ze vervolgens andere gebruikers afmelden bij hun account, rechtstreeks vanuit hun app. Het was namelijk mogelijk om meerdere gebruikers vanuit verschillende locaties en IP-adressen in te loggen bij Ring. De hoofdgebruiker werd daar bovendien niet van op de hoogte gesteld. Met het privacy dashboard behoort dat tot het verleden.

Bovendien zegt Ring dat ze van plan zijn om in latere releases verdere privacy- en beveiligingsinstellingen aan het dashboard toe te voegen. Het is duidelijk dat Ring probeert te luisteren naar de zorgen van haar gebruikers. Toch zal de toekomst uit moeten wijzen of dit privacy dashboard genoeg is om gebruikers voldoende te beschermen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen