Game of Thrones torrents op The Pirate Bay

Verwachting: Game of Thrones dit jaar weer massaal gedownload

Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Leestijd: 7 minuten, 7 seconden

Game of Thrones wordt al jaren massaal gedownload via torrentnetwerken. Zes jaar op rij was het de meest gedownloade TV-serie wereldwijd, tot de serie in 2018 door The Walking Dead werd ingehaald. Dit is ook niet zo vreemd, aangezien er dat jaar geen enkele nieuwe aflevering van Game of Thrones verscheen. Fans moesten langer dan anderhalf jaar wachten op de komst van seizoen 8, waarvan de eerste aflevering op 15 april 2019 uitkomt in Nederland. De verwachting is dat Game of Thrones seizoen 8 wederom massaal zal worden gedownload in Nederland, ondanks de strengere aanpak van torrenters en de blokkades van onder meer The Pirate Bay.

Mensen trachten anoniem te blijven bij het downloaden van Game of Thrones

Wij vroegen enkele grote VPN-providers wat zij opmerken op momenten dat er een nieuw seizoen Game of Thrones uitkomt. Met een VPN-service kunnen mensen hun IP-adres namelijk verbergen en zo hun internetverkeer én torrentgedrag afschermen voor externe partijen. Daardoor kunnen HBO en eventuele auteursrechtenorganisaties niet langer achterhalen welke individuen Game of Thrones precies hebben gedownload.

Een woordvoerder van NordVPN, een provider met meer dan 8 miljoen abonnees wereldwijd, vertelt ons dat zij bij het vorige seizoen Game of Thrones in 2017 na elke nieuwe episode op zondag, de volgende dag steevast een piek zagen in zowel het aantal websitebezoekers als in de hoeveelheid data die de VPN-servers te verwerken kregen. En hoewel NordVPN een no-logs provider is en er dus niet wordt geregistreerd wat individuele gebruikers online doen als zij met een VPN-server verbonden zijn, lijkt er een duidelijk verband te bestaan tussen de release van nieuwe Game of Thrones-afleveringen en de interesse in/het gebruik van VPN’s.

Wij kregen de volgende grafiek van NordVPN, die een algemene groei-index representeert (factoren als serverload, websitebezoekers en het aantal afgesloten abonnementen worden hier onder andere in meegenomen). Cijfermatig is de grafiek wat lastig te interpreteren, omdat groei op een unieke manier gedefinieerd wordt door NordVPN. Toch is er duidelijk een algehele groeitendens te zien, gecombineerd met flinke impulsen bij elke nieuwe GoT-release.

Grafiek 1. NordVPN groei-index afgezet tegen de release van nieuwe afleveringen van seizoen 7 Game of Trones

NordVPN groei-index afgezet tegen Game of Thrones seizoen 7

De afgelopen jaren lijken mensen die torrentnetwerken gebruiken huiveriger te zijn geworden voor onder meer download- en uploadboetes. Steeds meer mensen lijken daarom hun internetverkeer te anonimiseren met een VPN tijdens het downloaden van Game of Thrones-afleveringen. Met een VPN kunnen bovendien blokkades van The Pirate Bay omzeild worden.

Grafiek 2. Populariteit van ‘The Pirate Bay’ in Nederland volgens Google Trends afgezet tegen de release van GoT-afleveringen van seizoen 7

Google Trends The Pirate Bay Nederland

In bovenstaande grafiek zie je dat de populariteit van ‘The Pirate Bay’ in Nederland behoorlijk toenam tijdens of vlak na de release van een nieuwe aflevering van Game of Thrones seizoen 7.

Grafiek 3. Populariteit van ‘The Pirate Bay’ wereldwijd volgens Google Trends afgezet tegen de release van GoT-afleveringen van seizoen 7

Google Trends The Pirate Bay Wereldwijd

Wereldwijd werd eenzelfde trend waargenomen als in Nederland, met sterk verhoogde populariteit van The Pirate Bay op momenten dat er een nieuwe Game of Thrones-aflevering uitkwam.

VPN ook gebruikt om wereldwijd legale Game of Thrones streams te unblocken

VPN-provider CyberGhost vertelt ons de laatste jaren een toename van zo’n 40% te zien in het aantal afgesloten abonnementen op momenten dat er een nieuw seizoen Game of Thrones uitgezonden wordt. Volgens CyberGhost gebruiken mensen VPN niet alleen om anoniem te downloaden, maar ook om legale streams te unblocken. Zo kan je met CyberGhost vanuit de hele wereld toegang krijgen tot Amerikaanse streamingdiensten die normaal gesproken geblokkeerd worden buiten de VS (geoblocking). Voor Nederlanders die in het buitenland verblijven geldt ook dat zij hun Nederlandse streamingservices kunnen unblocken met een VPN-verbinding. Dus ook Ziggo en HBO, waar Game of Thrones wordt uitgezonden.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2,- per maand!
8.8
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Ziggo unblocken in het buitenland: stappenplan!

Ziggo LogoBen je Game of Thrones-fan, heb je een abonnement bij Ziggo maar bevind je je in het buitenland (buiten de EU)? Dan heb je waarschijnlijk geen toegang tot je Ziggo-streams, en dus ook niet tot Game of Thrones. Dit komt omdat er op basis van je IP-adres en locatie een restrictie wordt opgelegd. Met een VPN kan je vanuit het buitenland jouw internetverbinding omleiden via een Nederlandse VPN-server, om zo toch toegang te krijgen tot Ziggo en HBO. Dit werkt als volgt:

 1. Sluit een abonnement af bij een VPN-provider
 2. Download en installeer de VPN-applicatie op je toestel (computer, tablet, smartphone)
 3. Verbind met een Nederlandse VPN-server
 4. Ziggo zal nu denken dat je in Nederland bent en je toegang geven tot haar streamingdiensten, inclusief Game of Thrones als dat bij je pakket inbegrepen zit

Het gebruik van een VPN is volledig legaal en wordt door de Nederlandse overheid zelfs aangeraden om je internetverbinding te beveiligen, bijvoorbeeld op publieke wifi-netwerken. Maar daarnaast is een VPN dus ook erg nuttig voor het unblocken van bepaalde content op internet. Let wel op dat je altijd volgens de gebruiksvoorwaarden van Ziggo werkt.

Game of Thrones in Nederland ook legaal te streamen zonder Ziggo

Wil je legaal Game of Thrones streamen in Nederland maar ben je op zoek naar een alternatief voor Ziggo? Dan is een abonnementje bij het Amerikaanse HBO Now een goede optie. Let op dat je hier wel een Amerikaanse creditcard voor nodig hebt. Voor $14.99 USD per maand kan je dan het HBO-aanbod kijken, waaronder Game of Thrones. Normaal gesproken is deze service alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, maar met de juiste VPN leid je jouw internerverkeer om via een Amerikaanse server en krijg je wél toegang tot HBO Now. Volg daarvoor het volgende stappenplan:

 1. Schrijf je in bij een goede VPN-provider die werkt met HBO Now
 2. Download en installeer de VPN-applicatie op je toestel (computer, tablet, smartphone)
 3. Verbind met een Amerikaanse VPN-server
 4. Ga naar deze HBO-pagina en schrijf je in voor een HBO Now account ($14.99 USD per maand). Let op dat je hier een USA-creditcard voor nodig hebt. Daarnaast moet je een Amerikaanse zipcode opgeven (bijv. 10001)
 5. Stream Game of Thrones en zie hoe je favoriete karakters één voor één sneuvelen

Zonder VPN-verbinding krijg je vanuit Nederland onderstaande foutmelding te zien als je de Amerikaanse HBO opvraagt. HBO tracht VPN-gebruik te detecteren en streams alsnog te blokkeren, maar met een goede VPN-provider zal het toch lukken om HBO te ontvangen. Let hierbij opnieuw wel altijd op dat je niet in strijd bent met de gebruiksvoorwaarden van HBO. Mocht HBO de VPN-traffic blokkeren dan richt een goede VPN-provider een nieuw IP-adres in dat niet geblokkeerd is.

Afbeelding A. De foutmelding die je ziet als je in Nederland HBO Go opvraagt.

HBO Go blokkade buiten de Verenigde Staten

Fragmentatie in het streamingaanbod reden om te torrenten of buitenlandse streams te unblocken

Met de komst van streamingdiensten is het illegaal downloaden de afgelopen jaren flink afgenomen in de meeste Europese landen, waaronder Nederland. Waar een jaar of 10 geleden massaal series en films werden getorrent, is dat met de komst van streamingdiensten als Netflix, Ziggo Go en Videoland wat teruggelopen.

Echter, de fragmentatie van het film- en serieaanbod over meerdere streamingdiensten zorgt ervoor dat mensen niet altijd toegang hebben tot hun favoriete streams. Naast Netflix stappen bijvoorbeeld nu weer twee grote spelers in; zowel Disney als Apple komen met een eigen streamingdienst. Voor veel mensen is het financieel niet aantrekkelijk of haalbaar een abonnement af te sluiten bij alle gewenste streamingdiensten. Zo is Game of Thrones in Nederland alleen te ontvangen voor Ziggo-abonnees. Omdat niet alle Game of Thrones fans bereid lijken te betalen voor een Ziggo/HBO-pakket, zoeken zij hun toevlucht tot bijvoorbeeld The Pirate Bay en andere torrentnetwerken.

Sinds 2015 (seizoen 5) lanceert HBO bewust overal ter wereld Game of Thrones op of rond dezelfde datum. Volgens Jeff Cusson van HBO is hier toentertijd tot besloten om piraterij zo veel mogelijk terug te dringen.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen valt op dat de streamingdiensten waar Game of Thones te zien is de afgelopen periode al gestaag aan populariteit hebben gewonnen. Op Reddit wordt opgemerkt dat er de afgelopen weken de nodige buildup te zien is in de populariteit van HBO naarmate de release van seizoen 8 nadert.”You can tell more people are binge watching earlier seasons to get caught up and hyped for the final season”, merkt een Reddit-gebruiker op.

Grafiek 4. Google zoekvolumes voor HBO GO en HBO Now in de VS en de release van GoT-seizoenen

Google Trends grafiek van HBO GO en HBO Now tijdens Game of Thrones seizoenen

In Nederland begon de interesse in Ziggo en Game of Thrones ongeveer 2 weken geleden toe te nemen. Zoals in onderstaande grafiek te zien is nam de populariteit van ‘Ziggo Game of Thrones’ vanaf 3 april geleidelijk toe met een grote sprong op 8 april.

Grafiek 5. Google Trends analyse voor ‘Ziggo Game of Thrones’ in de afgelopen 2 weken

Google Trends Ziggo Game of Thrones

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen