Pirate bay op tablet

Het aantal internetpiraten in Europa is afgenomen

Laatst bijgewerkt: 14 april 2019
Leestijd: 1 minuut, 50 seconden

Een onderzoek van het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat het illegaal downloaden van media in Europa sterk is gedaald. Het onderzoek gaat over de periode van 2014 tot 2017 en werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Ecorys. Aan de hand van consumentenenquêtes onderzochten zij het downloadgedrag in 13 verschillende Europese landen.

Piraterij in Europa

In het onderzoek werd gekeken naar het downloadgedrag in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Het bleek dat in al deze landen, op Duitsland na, het aantal mensen dat illegaal materiaal streamt of downloadt is afgenomen. In Duitsland constateerde de onderzoekers een zeer lichte stijging van het aantal internetpiraten. Ondanks deze stijging had Duitsland in 2017 wel het minste aantal piraten van de geteste Europese landen.

Nederland staat samen met het Verenigd Koninkrijk op een mooie tweede plaats onder Duitsland, als het gaat om het laagste percentage internetpiraten. Ongeveer een op de drie Nederlanders zou weleens iets van een illegale bron downloaden.

Oorzaak van de daling

Een reden om illegaal te downloaden blijft voor velen de prijs van legale content. Hoewel ook uit het onderzoek bleek dat 95% van piraten toch regelmatig betaalt voor content. Gek genoeg zagen de onderzoekers dat de gemiddelde internetpiraat twee keer zo veel legaal materiaal tot zich nam als mensen die enkel gebruikmaken van legale kanalen.

Het blijft voor de onderzoeker moeilijk aan te tonen wat deze verandering teweeg heeft gebracht. Het is moeilijk hard te maken dat de verschillende handhavingsmiddelen daadwerkelijk de oorzaak zijn. Wel kunnen ze zeggen dat er in 2017 per hoofd van de bevolking meer werd uitgegeven aan boeken, films, series, muziek en games dan in 2014. Deze stijging schrijven zij toe aan een de hogere koopkracht.

De rest van de wereld

Buiten de Europese landen onderzocht het Instituut ook de cijfers van enkele andere landen. Hieruit kwam onder andere naar voren dat vorig jaar slechts 23% van de Japanners schuldig was aan piraterij, terwijl in Indonesië maarliefst 84% van de mensen illegaal gedownload of gestreamd heeft. Hierbij moet men wel meenemen dat het percentage van de bevolking dat gebruikmaakt van het internet erg per land erg kan verschillen. In Indonesië bijvoorbeeld is maar een kwart van de bevolking verbonden met het internet.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past