Frankrijk tegen Apple over corona-app: ‘Dat zullen we onthouden’

Frankrijk tegen Apple over corona-app: ‘Dat zullen we onthouden’

Laatst bijgewerkt: 6 mei 2020
Leestijd: 3 minuten, 47 seconden

De Franse regering is niet te spreken over Apple. Het in Cupertino gevestigde techbedrijf weigert namelijk om het land toegang te geven tot de bluetoothfunctionaliteit via haar besturingssysteem om met andere mobiele apparaten te communiceren. De overheid vindt het onbegrijpelijk dat een florerend bedrijf als Apple weigert te helpen in coronatijd. “Dat zullen we onthouden.”

Dat zegt Cédric O, minister van Digitale Zaken, in een interview met BMF Business TV.

Toegangseisen

Diverse Europese lidstaten werken met man en macht om een applicatie te ontwikkelen die burgers waarschuwt als ze (mogelijk) in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Klinkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Burgers, beveiligingsexperts en belangenorganisaties zijn bezorgd dat onze privacy in het geding is. Anderen denken simpelweg dat bron- en contactonderzoek met een app simpelweg onmogelijk is vanwege de technologische beperkingen van bluetooth. Dat is de reden waarom België momenteel geen corona-app ontwikkelt.

Landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk daarentegen geloven heilig dat een smartphone-app een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van het coronavirus. Beveiligingsexperts, privacybehartigers, IT-deskundigen en epidemiologen werken overuren om zo snel mogelijk een veilige en privacyvriendelijke corona-app te ontwikkelen.

Apple en Google hebben aangeboden daarbij te helpen. Zij gaan de komende maand een platform bouwen dat het makkelijker maakt om een corona-app te ontwikkelen. De techbedrijven hebben reeds toegezegd dat dit platform onderhouden wordt zolang de coronacrisis voortduurt. Zodra de pandemie voorbij is, gaat het op zwart. Eerder deze week legden de techbedrijven de toegangseisen tot het platform op tafel.

‘Boze wolven’

Frankrijk wil op eigen kracht een corona-app ontwikkelen. Ze wil geen gebruik maken van het platform dat Apple en Google aan het bouwen zijn. Dat is verre van eenvoudig, zo vertelt minister Cédric O in een interview met BMF Business TV. Het kost behoorlijk wat tijd om deze ontwikkelen. Maandag 11 mei wil de Franse overheid beginnen met het testen van de app. Op dinsdag 2 juni moet de applicatie klaar zijn voor algemeen gebruik.

Cédric O juicht de inspanningen van Apple en Google toe om een eigen platform te bouwen. Volgens de minister en zijn adviseurs heeft dit platform echter een aantal problemen als het gaat om de bescherming van onze privacy. “Vanwege deze issues gaan we niet aan de slag met deze oplossing, niet omdat Apple en Google ‘grote boze wolven’ zijn”, aldus de minister in het vraaggesprek.

Bluetoothbeleid

De minister heeft met Apple gesproken over een mogelijke oplossing. Het Amerikaanse techbedrijf moet in de ogen van de Franse overheid wat soepeler omspringen met haar bluetoothbeleid. Nu is het zo dat apps die op de achtergrond draaien niet continu een bluetoothsignaal mogen uitzenden. Maar dat is precies wat de Franse overheid wil met haar app. Dan is het een stuk eenvoudiger om een digitaal logboek bij te houden bij gebruikers. Ze hoeven dan niet de app op te starten en voortdurend op de voorgrond te laten draaien om bluetoothsignalen uit te zenden.

Met het verzoek om af te zien van het strikte bluetoothbeleid klopte de Franse overheid op 20 april al aan bij Apple. Tien dagen later probeerde de regering het nogmaals, ditmaal via de provider Orange. In beide gevallen hield Apple haar poot stijf en weigerde ze in te schikken met het appèl van Cédric O.

‘Onbegrijpelijk’

De minister voor Digitale Zaken begrijpt niet waarom Apple haar bluetoothbeleid niet wil versoepelen. “Apple kon ons helpen zodat de app nog beter werkt op iPhones”, zo vertelt Cédric O. “Daar wilde Apple niets van weten, de reden daarvan is onbegrijpelijk voor mijzelf. Ik vind het spijtig dat op het moment waarop iedereen zich inzet in de strijd tegen de pandemie, een groot bedrijf waar het economisch gezien goed mee gaat niet een overheid wil helpen in deze crisis. Dat zullen we onthouden.”

De minister steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en bagatelliseert hij de rol van Apple in de strijd tegen COVID-19. “Toezicht op het gezondheidssysteem en de strijd tegen het coronavirus is voorbehouden aan overheden, niet aan grote Amerikaanse bedrijven”. Het is duidelijk dat Cédric O gefrustreerd is door de houding van Apple.

CNIL

Het CNIL gaf de regering onlangs het groene licht voor het gebruik van de app StopCovid. Volgens de Franse belangenorganisatie voldoet de app nationale en Europese regelgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Bovendien gebruikt de overheid de app maar tijdelijk en worden de verzamelde gegevens slechts tijdelijk opgeslagen. Wel verzocht de privacytoezichthouder om gedurende het gehele proces betrokken te worden bij de ontwikkeling en inzet van de corona-app.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen