België ziet voorlopig niets in corona-app

België ziet voorlopig niets in corona-app

Terwijl ons land volop inzet om een app te ontwikkelen voor bron- en contactonderzoek, is dit volgens België niet de oplossing. Onze zuiderburen kiezen er bewust voor om voorlopig geen contact-tracing app te lanceren die de gezondheidsinstanties kunnen assisteren bij hun onderzoek. Het belangrijkste argument om dit niet te doen, is dat maar heel weinig mensen de app installeren.

Dat zegt Philippe De Backer, minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, in het programma Villa Politica van VRT NWS.

Corona-app in Nederland

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken: een app kan een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus. Al bijna drie weken is hij non-stop bezig om deze te ontwikkelen. Tientallen experts op het gebied van epidemiologie, gezondheidszorg, privacy, informatiebeveiliging en ICT adviseren hem daarbij, evenals instanties als de Autoriteit Persoonsgegevens, KPMG, de GGD, de Gezondheidsraad en het College voor de Rechten van de Mens.

Na een haastig en chaotisch selectieproces uit ruim 750 app-voorstellen, vond afgelopen weekend de appathon plaats. Het was de bedoeling dat na een weekend discussiëren daar een partij aangewezen zou worden die de app mocht ontwikkelen. Het liep allemaal echter anders dan verwacht. Er was dusdanig veel kritiek van deskundigen en belangenorganisaties dat de minister weigerde de knoop door te hakken en een ‘winnaar’ aan te wijzen. Daarom informeerde hij deze week de Tweede Kamer dat hij een nieuw team gaat aanstellen dat de app gaat ontwikkelen.

Drie aspecten zijn voor minister De Jonge heel belangrijk wil de app een succes zijn: onze privacy moet gewaarborgd zijn, data moet veilig en versleuteld opgeslagen worden en de app moet op basis van vrijwilligheid geïnstalleerd worden. Mocht aan deze randvoorwaarden niet voldaan worden, dan kan het zo zijn dat er helemaal geen app komt. Dat bevestigde de minister deze week in een plenair debat met de Tweede Kamer.

Handmatig onderzoek

In België daarentegen ziet minister De Backer geen heil in app. In het programma Villa Politica vertelt de minister dat bron- en contactonderzoek mensenwerk is. “Voor contactonderzoek is eigenlijk geen app nodig, dat kan handmatig en dat bestaat al jaren”, zo vertelt De Backer. Hij erkent dat een smartphone-applicatie nuttig kan zijn bij het onderzoek, maar dat in praktijk heel weinig mensen zo’n app gebruiken.

Als voorbeeld noemt hij Oostenrijk. Daar ontwikkelde het Rode Kruis een app genaamd Stopp Corona. De overheid maakte heel veel reclame rondom de app. Toch heeft slechts 3 tot 4 procent de app op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. Net als experts wijst De Backer erop dat ongeveer 60 procent van de burgers de app moeten installeren voordat je daar een effect van ziet. “En dus hebben we gezegd laten we de focus leggen op contactonderzoek om echt goed in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt”, zo zegt de minister.

De Backer sluit niet uit dat de overheid over een tijdje toch mogelijk een app lanceert. Op dit moment maakt een tasforce een algemeen kader op het federale niveau waarin de app zou kunnen functioneren. Als blijkt dat zo’n applicatie een belangrijke rol kan spelen in het contactonderzoek, dan volgt eventueel een introductie.

Corona-apps elders

Nederland is zoals gezegd druk bezig om een corona-app te ontwikkelen, België denkt erover na. In andere landen en werelddelen zijn dergelijke apps al geruime actief. Daarbij is er een groot verschil welke techniek de app gebruikt, hoe data wordt opgeslagen en hoe overheden omspringen met de privacy van haar burgers. In onze liveblog vind je een overzicht van een groot aantal landen met de apps die zij gebruiken om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen