Franse privacywaakhond keurt contact-tracing app StopCovid goed

Franse privacywaakhond keurt contact-tracing app StopCovid goed

De Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL), de Franse variant van onze Autoriteit Persoonsgegevens, heeft op verzoek van de Franse overheid naar de corona-app StopCovid gekeken. Volgens de toezichthouder voldoet de applicatie aan de AVG-richtlijnen. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat de app alleen maar effectief ingezet kan worden als hij onderdeel uitmaakt van een alomvattende gezondheidsstrategie.

Dat zegt de CNIL in een persverklaring.

Corona-app in Frankrijk

Net als Nederland en het Verenigd Koninkrijk wil Frankrijk een applicatie ontwikkelen in de strijd tegen het coronavirus. Details over welke technieken de app gebruikt en welke data ze verzamelt zijn schaars. Olivier Véran en Cédric O, de ministers van Volksgezondheid en Digitale Zaken, vertelden onlangs in een interview met Le Monde dat de app gebruikmaakt van bluetooth. Volgens ingewijden werkt de app ongeveer als de TraceTogether app in Singapore. Iedereen die recentelijk in aanraking is geweest met iemand die besmet is met corona, ontvangt een waarschuwing op zijn smartphone. Locatiegegevens worden daarbij naar verluidt niet opgeslagen.

In het vraaggesprek met de Franse krant vertelden de ministers dat de CNIL een belangrijke rol ging spelen bij de ontwikkeling van de app. De privacywaakhond adviseert de regering zodat de app voldoende waarborgen heeft om de privacy van Franse burgers te garanderen. In vrijwel alle Europese landen speelt dat een belangrijke rol. Dat is een van de redenen waarom we hier in Nederland nog altijd geen corona-app hebben.

Advies CNIL

De Franse privacytoezichthouder stelt dat de app is ontwikkeld vanwege de “exceptionele situatie” waarin Frankrijk verkeert. Ze zegt blij te zijn met het gegeven dat de overheid installatie en gebruik van de app niet oplegt aan haar burgers. Anonimiteit is voldoende gewaarborgd doordat StopCovid geen persoonlijke gegevens verwerkt, maar enkel pseudoniemen.

Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie dat de app soms wel degelijk om persoonsgegevens vraagt. Maar gebeurt in overeenstemming met nationale wetgeving en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een regeling die in 2018 in het leven is geroepen om de privacy van Europese burgers te beschermen. Bovendien wordt de app maar tijdelijk gebruikt en de data een korte periode opgeslagen. Daarom krijgt de regering van de CNIL het groene licht om StopCovid in te zetten. De waakhond vraagt de regering om voortdurend betrokken te worden in het beleidsproces zolang StopCovid actief is. Op die manier kan de organisatie de overheid advies geven over zaken als privacy, veiligheid en de implementatietijd van de app.

Een andere eis die de belangenorganisatie stelt is dat de applicatie onderdeel uitmaakt van een alomvattende gezondheidsstrategie. Het kan niet zo zijn dat de app “dé technologische oplossing” is in de strijd tegen het coronavirus. “De effectiviteit wordt bepaald door de beschikbaarheid van de app, de adoptie door burgers en adequate instellingen”, aldus de CNIL. De effectiviteit is gegarandeerd onderwerp van gesprek in het parlement. Uit een recente peiling blijkt dat minder dan één op de vijf Fransen bereid is om de app op zijn smartphone te installeren. In Nederland hanteert de minister van VWS een ondergrens van 60 procent.

De Franse regering wil vanaf maandag 11 mei de coronamaatregelen versoepelen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen