Europarlementariër wil meer controle op spionagesoftware

Hacker probeert in te breken op een smartphone met laptop op de achtergrond

Bart Groothuis, lid van het Europees Parlement namens de VVD, wil dat er in Europa strenger gecontroleerd wordt op misbruik van spionagesoftware. Hij erkent dat er voordelen zitten aan dergelijke programma’s, maar de kans dat overheden en andere partijen deze software misbruiken, mogen we niet uit het oog verliezen. Daarom pleit hij voor een Europese variant van het Canadese Citizen Lab.

Dat vertelt Groothuis in een interview met BNR.

Dit moet je weten over Pegasus

Pegasus, afluistersoftware van de NSO Group, stond afgelopen zomer volop in de spotlights. Diverse internationale nieuwsorganisaties onthulden dat ze een lijst met daarop meer dan 50.000 telefoonnummers hadden bemachtigd. Op de lijst stonden de namen van honderden kritische journalisten, activisten, mensenrechtenadvocaten, zakenmensen, politici en veiligheidsfunctionarissen.

Volgens de media en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International werden deze mensen tussen begin 2016 en juni 2021 bespioneerd via Pegasus. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron en de koning van Marokko Mohammed VI zouden zijn bespioneerd met de software van het Israëlische cybersecuritybedrijf. Dat geldt ook voor Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad en de premiers van Pakistan en Egypte.

De NSO Group heeft altijd ontkend dat haar software wordt ingezet voor grootschalige afluisterpraktijken. “Onze technologieën worden dagelijks gebruikt om pedofilienetwerken en netwerken van drugs- en sekshandelaars op te rollen, vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen, overlevenden op te sporen die onder ingestorte gebouwen vastzitten en het luchtruim te beschermen tegen verstorende penetratie door gevaarlijke drones”, zo zei het bedrijf in een persverklaring.

Europarlementariër wil ‘Europees Citizen Lab’

De organisatie die het balletje aan het rollen bracht, was het Canadese Citizen Lab, een onderzoeksafdeling van de Universiteit van Toronto. Dat onderzocht tientallen smartphones van vooraanstaande figuren en trof daarop de spionagesoftware van de NSO Group aan. Om die reden vroegen prominente leden van de Democratische partij of president Biden maatregelen wilde nemen tegen het bedrijf.

Nu onlangs is gebleken dat leden van de Poolse oppositiepartijen zijn afgeluisterd met Pegasus, is de maat vol voor Bart Groothuis. De liberale Europarlementariër pleit in een vraaggesprek met BNR voor een ‘Europees Citizen Lab’. Die moet erop toezien dat spionagesoftware niet wordt misbruikt door overheden en andere partijen.

“We moeten zorgen dat we een onderzoek kunnen doen. En dat je met bewijs kan komen. En daar ontbreekt het nu dus aan. Als je het overlaat aan overheden of aan bedrijven, dan denk ik dat dat onvoldoende is. Ook in Europa moet een Citizen Lab komen”, zegt de VVD’er.

‘Diepe democratische crisis’

Groothuis vindt niet dat afluistersoftware verboden moet worden. Maar voorzichtigheid is wel geboden. “Er zijn voor overheden zeer legitieme targets die je soms wil bekijken, zeker nu we richting een 100 procent versleuteld internet gaan. Maar wat er nu is gebeurd, is natuurlijk een grof schandaal. Een diepe democratische crisis. En daar moeten we iets tegen doen”, aldus de Europarlementariër.

Groothuis wilde naar Israël reizen om over het afluisterschandaal met de Poolse oppositieleden te praten. “Ze willen over alles praten, behalve over dit onderwerp. Het is te gevoelig. Toch heb ik contact opgenomen met de Israëlische ambassadeur in Brussel en indringende gesprekken gevoerd. Je moet aan alle kanten duidelijk maken dat dit een serieuze zaak is. En dat heb ik ook gedaan”, zegt de liberaal.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen