CoronaMelder vanaf 1 september beschikbaar voor iedereen

CoronaMelder vanaf 1 september beschikbaar voor iedereen

Laatst bijgewerkt: 17 juli 2020
Leestijd: 4 minuten, 48 seconden

De Nederlandse corona-app CoronaMelder wordt momenteel nog getest in Twente. Op 1 september is hij beschikbaar voor alle Nederlanders. Vanaf die datum kan iedereen de app downloaden in de Google Play Store of de App Store.

Dat schrijft minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Ontwikkeling van corona-app

Minister De Jonge werkt al maanden aan een app om het coronavirus te bestrijden. Begin april maakte hij bekend dat zijn ministerie hiermee druk bezig was. De Jonge vroeg aan burgers en experts om mee te denken over de functionaliteit en vormgeving van de app. Door deze oproep belandden er 750 voorstellen op het bureau van de minister. Uit al deze voorstellen werden de 7 meest belovende voorstellen geselecteerd. Na afloop erkende de minister dat het selectieproces ‘gehaast en chaotisch’ was verlopen.

Daarop volgde de veelbesproken en beruchte ‘appathon’. De bedenkers van de geselecteerde corona-apps mochten hier hun idee pitchen. Beveiligingsdeskundigen en andere experts hadden veel kritiek op het proces en de gepresenteerde apps. RTL Nieuws ontdekte dat één van de apps een beveiligingslek bevatte. Ook was er veel commentaar over de privacy van burgers. De appathon maakte pijnlijk duidelijk dat haastige spoed zelden goed is en dat de minister en experts hun huiswerk nog niet hadden gedaan. Daarop besloot De Jonge om een nieuw team aan te stellen die de randvoorwaarden verder zou uitwerken.

Eind mei kwam minister De Jonge met een proof-of-concept van de corona-app. Toen werden de eerste conceptontwerpen en delen van de broncode van de app openbaar gemaakt. Momenteel wordt de app volop getest in de regio Twente door 1.500 mensen. Ook de regio Rotterdam-Rijnmond gaat er vanaf half augustus mee aan de slag. Daarbij kijken de ontwikkelaars naar de epidemiologische waarde, de technische werking en ervaringen van gebruikers. Op basis van deze bevindingen gaat de minister kijken op welke vlakken er aanpassingen nodig zijn.

‘Tweede coronagolf voorkomen’

Vandaag maakt minister De Jonge van VWS bekend dat de corona-app er daadwerkelijk komt. Daarmee komt hij zijn afspraak na dat hij half juli hierover een knoop zou doorhakken. De app krijgt de naam CoronaMelder en is vanaf 1 september beschikbaar in heel Nederland.

Met de app wil de minister twee dingen bereiken. Enerzijds wil hij de GGD-afdelingen in het land ondersteunen bij het bron- en contactonderzoek. Anderzijds wil hij verdere verspreiding van coronavirus tegengaan. “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen”, aldus minister De Jonge.

Zo werkt CoronaMelder

CoronaMelder maakt gebruik van bluetooth-technologie. De app draait op de achtergrond en wisselt voortdurend unieke en willekeurige codes uit met andere smartphones waarop de app actief is. De applicatie verzamelt geen contact-  en locatiegegevens. Hierdoor is de privacy gewaarborgd. De app kijkt hoelang iemand contact heeft met een ander en op welke afstand ze van elkaar staan. Als iemand de afgelopen veertien dagen tien minuten of langer met een ander in gesprek is op een te korte afstand (anderhalve meter of minder), dan registreert de app dit als een contactmoment.

Als iemand zich niet lekker voelt en een arts vaststelt dat hij of zij besmet is met corona, kan deze persoon dat via CoronaMelder doorgeven. Zijn of haar lijst met contactmomenten wordt dan doorgestuurd naar een centrale server. Iedereen die de app op zijn of haar telefoon heeft staan, krijgt deze lijst opgestuurd. De app kijkt vervolgens of er een match is. Als een code van de doorgestuurde lijst op jouw persoonlijke lijst met contactmomenten voorkomt, dan krijg je een waarschuwing. Het advies is dan om direct in thuisquarantaine te gaan, of je te laten onderzoeken door een arts.

CoronaMelder is volgens de minister een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het coronavirus. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister De Jonge het volgende:

“Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren bij wie ze allemaal in de buurt zijn geweest. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.”

Onderzoek

De afgelopen maanden is er zoals gezegd veel kritiek geweest op de corona-app van het kabinet. Naast zorgen over de privacy van deelnemers en beveiligingsaspecten, worden er ook vraagtekens gezet bij de effectiviteit van de app. Uit een peiling van de TU Delft, Universiteit Maastricht en VU Amsterdam is gebleken dat dit een van de redenen is waarom Nederlanders niet warmlopen voor de app.

Burgerrechtenactivist Evelyn Austin van Bits of Freedom vindt dat er “een helder eindpunt” moet zijn. Volgens haar is het kabinet niet duidelijk over wanneer de app overbodig is. “En niet zoals nu wordt gezegd als het coronavirus weg is. Want misschien blijft dit virus wel altijd onder ons, net als het griepvirus. Dit soort infrastructuur wordt meestal niet afgebroken, maar uitgebreid”, zo zegt ze tegenover RTL Nieuws. Zij beschrijft de corona-app als een “surveillancemiddel”.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar de app. De toezichthouder bekijkt in hoeverre de corona-app de privacy van burgers waarborgt. Volgens minister De Jonge verschijnt dit advies eind juli. De privacywaakhond zei onlangs ‘enkele weken’ nodig te hebben voor het onderzoek. Of de deadline van eind juli gehaald wordt is dus nog maar de vraag. Als de AP een positief advies uitbrengt over de app, dan gaan de praktijktesten in de regio Twente en Rotterdam-Rijnmond van start.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen