Brits parlement heft TikTok-account op wegens zorgen om dataveiligheid

Telefoon met TikTok-app met op de achtergrond laptop met daarop TikTok

Het Britse parlement is niet meer te vinden op TikTok. Parlementsleden riepen in een brief op tot sluiting van het TikTok-account vanwege risico’s voor de dataveiligheid. Zij vreesden dat gegevens in handen van de Chinese overheid terecht zouden komen. Dat meldt de BBC in een nieuwsbericht. Het TikTok-account van het Britse parlement was slechts enkele dagen actief.

Zorgen over datatransfer naar China

Het aanmaken van een TikTok-account was een proefinitiatief van het Britse parlement om een jonger publiek te bereiken. Verschillende parlementsleden waren “verrast en teleurgesteld” door dit besluit. In een brief naar zowel het Lagerhuis (House of Commons) als het Hogerhuis (House of Lords) uitten zij hun zorgen over “aanzienlijke” risico’s voor de dataveiligheid.

De parlementsleden stelden dat TikTok-leidinggevenden hen niet konden overtuigen “dat het bedrijf een gegevensoverdracht naar ByteDance zou kunnen voorkomen, mocht het moederbedrijf daar een verzoek voor indienen”. Ze riepen op tot het verwijderen van het account totdat TikTok “geloofwaardige garanties” gaf dat er geen gegevens aan China konden worden overhandigd.

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, dat ontkent dat het in handen is van de Chinese overheid. Toch schreven de parlementsleden: “Het vooruitzicht dat de regering van Xi Jinping toegang heeft tot persoonlijke gegevens op de telefoons van onze kinderen, zou een reden tot grote bezorgdheid moeten zijn.”

Als gevolg van de zorgen over de dataveiligheid, sloot het Britse Parlement het TikTok-account dus eerder dan gepland. Het account is vergrendeld en alle inhoud is verwijderd.

Reactie van TikTok

De BBC sprak met een woordvoerster van TikTok. Zij noemde het “teleurstellend” dat het Parlement nu geen contact kan leggen met TikTok-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk. Ook bood ze aan om de betreffende parlementsleden gerust te stellen. Volgens haar is TikTok bereid om “onnauwkeurigheden over ons platform op te helderen”.

Volgens de BBC heeft TikTok contact opgenomen met alle parlementsleden die de brief hebben ondertekend. Het bedrijf zou een ontmoeting willen waarin het zijn databeschermingsprocessen kan uitleggen.

Privacybeleid TikTok

Het Britse Parlement is niet de eerste partij die zijn zorgen uit over TikTok. Het platform staat bekend vanwege de vele schendingen van de privacy van gebruikers. Ook zijn er veiligheidszorgen aangezien TikTok een Chinees bedrijf is en de Chinese overheid een strenge controle uitoefent over onder meer bedrijven in het land.

De dienst kreeg eerder al een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens opgelegd vanwege het schenden van de privacy van kinderen. Recent stelde TikTok de invoer van een nieuw privacybeleid uit. Ook hier was er sprake van zorgen van verschillende toezichthouders over de privacy van gebruikers.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen