Aangifte WhatsAppfraude kan voortaan via internet

Aangifte WhatsAppfraude kan voortaan via internet

Ben je het slachtoffer van WhatsAppfraude? Of heeft iemand geprobeerd je via WhatsApp op te lichten? Dan hoef je niet langer naar het politiebureau om aangifte te doen. Voortaan kun je online aangifte doen.

Dat schrijft de politie op haar website.

WhatsAppfraude

Vroeger stond er iemand aan de deur die zich bijvoorbeeld voordeed als een collectant van het goede doel. Of een bankmedewerker had je pincode nodig om een nieuwe bankkaart te regelen. Of je werd namens ‘Microsoft’ opgebeld die je wist te melden dat je computer een virus had. Anno 2020 gaan cybercriminelen en hackers geraffineerder te werk. De meesten proberen nietsvermoedende slachtoffers van een afstand op te lichten via e-mail, sms, social media, Telegram of WhatsApp.

Hoe werkt deze vorm van internetfraude? De daders doen zich veelal voor als een vriend, kennis of familielid. Via WhatsApp of ander platform vertellen ze de slachtoffers dat ze een nieuw telefoonnummer hebben. In enkele gevallen krijgen slachtoffers een bericht via het bij hen bekende nummer. In dat geval komt de boodschap nog betrouwbaarder over. De cybercriminelen zeggen dat ze in nood verkeren en op zeer korte termijn geld nodig hebben. Waarvoor? Dat verschilt per keer. De ene keer is het om rekeningen te betalen, de andere keer omdat ze vastzitten op het vliegveld in het buitenland.

Slachtoffers zien geen vuiltje aan de lucht en maken zonder enige argwaan het geld over. Wat ze niet weten is dat het geld niet op de bankrekening van hun vriend of kennis belandt, maar op de rekening van de criminelen. Achteraf blijkt dat er sprake is van identiteitsfraude, of dat het telefoonnummer en het WhatsApp gehackt zijn. De politie spreekt ook wel van vriend-in-nood fraude. In januari meldde de politie dat fraude via WhatsApp het laatste jaar enorm in de lift zit.

Aangifte

Als je slachtoffer bent van WhatsAppfraude, hoef je voortaan niet langer naar het politiebureau te gaan om aangifte te doen. Vanaf nu kan dat vanuit je eigen woon- of werkkamer. De politie heeft een speciale pagina live gezet waar slachtoffers online aangifte kunnen doen van deze vorm van fraude. Op deze manier probeert de politie de drempel lager te leggen om aangifte te doen.

Overigens kun je tegenwoordig niet alleen van WhatsAppfraude online aangifte doen. In februari maakte de politie bekend dat je van andere vormen van cybercrime via internet aangifte kunt doen. Naast identiteitsfraude kun je dan denken aan een cyberaanval, maar ook als je het slachtoffer bent van phishing, ransomware of andere vorm van malware.

Corona

Internetfraude vindt niet alleen via WhatsApp plaats. In april waarschuwde de cybercrime-eenheid van de politie nog dat Instagram steeds vaker wordt gebruikt voor oplichtingspraktijken. Cybercriminelen proberen via het platform wachtwoorden te bemachtigen. Ze sturen een linkje door naar hun doelwit met de mededeling dat hun account is gehackt. Via de link belanden de slachtoffers op een pagina waar ze hun wachtwoord kunnen resetten. Tenminste, dat denken ze. In werkelijkheid is het een nagemaakte internetpagina en belanden de gegevens die je opgeeft rechtstreeks in de handen van de criminelen. Vervolgens nemen ze je account over en benaderen ze anderen in jouw vriendenlijst met hetzelfde verzoek.

Cybercriminelen schuwen geen enkel middel. Zelfs de coronacrisis wordt momenteel volop gebruikt om een slaatje te slaan uit de huidige misère. Nederland staat zelfs in de top 10 van landen waar de meeste corona scam sites geregistreerd staan. Strategisch-adviseur van het Team High Tech Crime Floor Jansen zei eind april nog dat zowel de georganiseerde misdaad als het aantal cyberaanvallen in de lift zitten. Wat het volgens haar zo verontrustend maakt, is dat het veelal jongeren zijn die zich hier schuldig aan maken. “Ze zijn een muisklik verwijderd van een strafbaar feit”, zo vertelde Jansen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen