‘Sharenting’: foto’s van je kind online, een slim idee?

Foto van gezin op social media wordt bekeken door man met smartphone
Klik hier voor een korte samenvatting
Sharenting: een korte samenvatting

Als ouder ben je natuurlijk erg trots op je kind en deel je graag foto’s van je kind. Het delen van online foto’s brengt echter risico’s met zich mee. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van sharenting:

 • Kinderfoto’s kunnen misbruikt worden door criminelen.
 • Foto’s van jouw kind kunnen misbruikt worden voor reclames en advertenties.
 • Kinderfoto’s staan permanent online.

Lees het volledige artikel hieronder om meer te weten te komen over sharenting.

Wist je dat ruim 80% van de kinderen al online te vinden is voordat ze twee jaar oud zijn? Dit blijkt uit onderzoek van Parent Zone in samenwerking met een Brits internetbedrijf. Misschien dat deze cijfers je niet direct choqueren. Als ouder ben je natuurlijk supertrots op alles wat je kids doen. Van je pasgeboren kleintje in zijn eerste kleertjes tot de vrolijke lachpartijen in het kinderbadje in de achtertuin. Veel ouders willen deze trots maar al te graag online delen.

Het online delen van kinderfoto’s en -filmpjes wordt ook wel sharenting genoemd. Is het delen van foto’s van je kind wel zo verstandig? Wat kan er allemaal met deze foto’s gebeuren? Hoe kan je als ouder het beste omgaan met foto’s van je kind online? We leggen het je uit.

Risico’s van het delen van kinderfoto’s

Foto van twee kinderen met een waarschuwingssymboolFacebook, Instagram en Twitter staan er vol mee: positieve berichten en foto’s die laten zien hoe leuk iemands leven wel niet is. Niet zo gek dat jij wellicht ook de mooie momenten die je met je kind meemaakt wilt delen. Dit is leuk voor oma en de rest van de familie, en bovendien kun je zo zelf ook een soort digitaal plakboek bijhouden.

Toch is alles niet alleen maar rooskleurig online. Het delen van foto’s van je kind komt met veel risico’s.

Misbruik van kinderfoto’s door criminelen

Hoewel het delen van kinderfoto’s in jouw optiek wellicht onschuldig is, kan het in de verkeerde handen al snel de onschuld verliezen. Zo kunnen de online foto’s zomaar door anderen misbruikt worden. Hoewel dit officieel niet toegestaan is, kan het wel zomaar gebeuren. Wat doe je dan als de foto’s van jouw kleintje met blote billen in het peuterbadje in de verkeerde handen vallen?

Ook als je kind gewoon helemaal gekleed is, kan zijn of haar hoofd op naaktfoto’s van andere kinderen geplakt worden en op deze manier in een verschrikkelijk circuit terechtkomen. De helft van de kinderporno-beelden die bij de politie bekend zijn, is op deze manier gemaakt!

Babyfoto’s misbruikt voor reclames en advertenties

Naast mogelijk misbruik van je foto’s door criminelen, kleven er ook minder bekende risico’s aan het delen van kinderfoto’s. Allereerst heeft dit te maken met reclame. Zo worden de foto’s – samen met je hele social mediaprofiel – gescand zodat bedrijven je gerichte advertenties kunnen laten zien. Vooral platformen als Facebook en Instagram werken hier in overmaat aan mee: ze bouwen profielen over hun gebruikers op en gebruiken de informatie die ze over jou hebben om geld te verdienen. Adverteerders kopen die informatie namelijk maar al te graag in.

Op zich geen probleem voor je kind, zul je misschien denken. Maar de foto’s kunnen ook hergebruikt worden voor reclamedoeleinden. Zo vind je jouw persoonlijke familiekiekjes ineens terug in een schoolbrochure, bijvoorbeeld. Ook kunnen de foto’s gestolen worden bij identiteitsfraude, waardoor de persoonlijke gegevens van jouw kind gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld uitkeringen of toeslagen aan te vragen.

Online kinderfoto’s zijn permanent

Op het moment van plaatsen is het misschien hartstikke leuk om grappige kinderfoto’s op social media te delen. Dit betekent echter niet dat dat altijd zo gaat zijn: zoals je misschien ook wel zelf hebt ervaren, zijn foto’s niet zo gemakkelijk meer van het web te krijgen. Als jij een foto op bijvoorbeeld Facebook plaatst kunnen anderen deze foto bovendien opslaan.

Wordt jouw kindje ouder, dan is hij of zij het er misschien helemaal niet mee eens dat jij die foto’s hebt gedeeld. Eerst kon de kleine daar wellicht geen mening over geven, maar ook zij groeien op.

En eerlijk is eerlijk; de kans zit er natuurlijk in dat ook de familie en vrienden in jouw netwerk niet iedere dag weer op een nieuwe kinderfoto zit te wachten. ‘Oversharing’, het overmatig delen van informatie of foto’s, kan nog eens vervelende reacties opleveren ook. Dit merkten beroemde sterren zoals Pink en Gwyneth Paltrow ook: zij krijgen erg negatieve reacties toen zij foto’s van hun kinderen deelden. Pink werd publiekelijk beschuldigd van het schenden van de privacy van haar kinderen en Paltrow ontving zelfs een comment van haar eigen dochter waarin het meisje liet weten dat ze het er niet mee eens was dat haar foto’s werden gedeeld.

Wil je de foto’s van je kinderen toch ergens tentoonstellen? Dan kun je ze beter persoonlijk naar opa en oma sturen of lekker ouderwets in een plakboek plakken. Dat is nog eens super leuk voor later ook.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor wat je online deelt

Vrouw neemt foto van kind met teddybeerZolang je kind nog te jong is om zelf beslissingen te nemen, heb jij als ouder de verantwoordelijkheid over het delen van foto’s van je kind. Ga hier serieus mee om en denk er goed over na welke delen van het leven van je kind openbaar gedeeld moeten worden, en welke delen beter privé kunnen blijven.

Naast deze verantwoordelijkheid speel je ook nog eens iedere dag een voorbeeldrol. Tijdens de ontwikkeling van je kind steunen ze immers grotendeels op jou. Ze zullen leren van elke stap die je maakt. Wat wil jij dat jouw kind op deze jonge leeftijd als normaal beschouwd? Zeker wanneer het om jonge kinderen gaat, kunnen zij hier zelf nog geen mening over geven. Geef ook op het gebied van online veiligheid en het delen van foto’s dus het goede voorbeeld.

Denk hierbij aan hoe je zelf zou reageren als je in de schoenen van je zoon of dochter zou staan. Je zou je ook vast ontzettend beschaamd voelen wanneer je moeder het fotoboek met jouw kinderfoto’s tevoorschijn zou halen op je eerste date.

Al deze punten gelden natuurlijk ook wanneer het om andermans kinderen gaat. Deel dan ook nooit foto’s van jouw kinderen waar ook andere kinderen opstaan en mijd het plaatsen van schoolfoto’s. Het kan zijn dat andere ouders het helemaal niet fijn vinden dat foto’s van hun kinderen online terug te vinden zijn. Vraag dus altijd eerst toestemming!

Tips: hoe ga je om met foto’s van je (pasgeboren) kind?

Er zijn veel kinderfoto’s die je beter niet op social media kunt delen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je helemaal nooit een leuke foto mag delen. Er zijn allerlei manieren om op de juiste manier met online kinderfoto’s om te gaan. Bovendien kom je met een gezond verstand vaak al een heel eind. Hier zijn een aantal tips voor het delen van foto’s van je kinderen op het internet:

Infographic met tips om goed om te gaan met het delen van foto's van je kind

 • Deel de foto’s via e-mail of een WhatsApp-groep. Zo kun je de mooie momenten met vrienden of familie delen, maar heeft niet de hele wereld de mogelijkheid om een kijkje in jouw leven te nemen.
 • Vermijd foto’s van een ontbloot lijf. Hoe schattig je kindje ook kan zijn zonder shirt, wanneer zulke plaatjes in de verkeerde handen vallen, kunnen ze veel schade aanrichten.
 • Deel je locatie zo min mogelijk. Niet iedereen hoeft te weten waar jouw kinderen zich op ieder moment van de dag bevinden.
 • Overleg samen. Wanneer je kind oud genoeg is, kun je samen overleggen en kijken welke foto’s wel of niet online mogen. Zo geef je meteen het goede voorbeeld en bouw je een goede band met je kind op.
 • Deel nooit zomaar foto’s van andere kinderen. Vraag altijd toestemming aan de ouders van het kind vóór je foto’s online plaatst. Niet alleen geef je zo het goede voorbeeld, maar dit maakt de kans ook groter dat andere ouders eerst naar jou toekomen voor ze een foto van jouw kind online zetten.
 • Deel geen foto’s of informatie van scholen. Net als bij het delen van je locatie, is het delen van informatie over de school waar je kind heen gaat riskant. Niet iedereen hoeft dit immers te weten, zeker vreemdelingen op social media niet.
 • Geef ook op school jouw grenzen aan. Als jij niet wilt dat foto’s van jouw kinderen op social media-pagina’s of de schoolwebsite gedeeld worden, mag je dit duidelijk aangeven. De school heeft te luisteren naar jouw voorkeuren en wensen.

Help! Een foto van mijn kind wordt online misbruikt!

Het kan zomaar gebeuren. Je hebt zo je best gedaan om je kind veilig te houden, maar toch krijg je te horen dat er foto’s van jouw kind op het internet ronddwalen waar jij ze niet wilt hebben. Dit kan doordat de school of een andere organisatie foto’s online heeft gezet zonder jouw toestemming, maar ook doordat vreemden misbruik hebben gemaakt van de foto’s die al online stonden. Wat doe je dan? Hier zijn een aantal tips om de schade te beperken.

 • Vraag de eigenaar van het profiel of de website om de foto te verwijderen. Dit is meestal de logische eerste stap. Weet je niet hoe je de eigenaar van een bepaalde website kunt bereiken? Check dan even Sidn.nl. Als je hier de URL van de website invult, kun je de contactgegevens van de eigenaar opvragen. De kans is groot dat de eigenaar je verzoek inwilligt en eventuele foto’s verwijdert. Probleem opgelost.
 • Check de website Helpwanted.nl. Hier kun je hulp vinden om (half)blote foto’s van kinderen van het internet te verwijderen. Er zijn tips en tricks te vinden om te kijken op welke plekken je foto allemaal staat. Ook kun je hier een chatgesprek met professionals aangaan om te vragen voor de beste manier van aanpak.
 • Neem contact op met de politie of rechter. Als iemand een foto van je kind online misbruikt en ze weigeren gehoor te geven aan jouw verzoeken, dan kun je officiële diensten inschakelen.
Sharenting: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over sharenting? Misschien staat jouw vraag in het lijstje met veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te bekijken.

Sharenting is het online delen van foto’s en filmpjes van je (klein)kind (op social media).

Het delen van foto’s van kinderen brengt risico’s met zich mee:

 • Kinderfoto’s kunnen misbruikt worden door criminelen.
 • Foto’s van je kind kunnen gebruikt worden voor reclamedoeleinden.
 • Eens online is altijd online (misschien is je kind er op latere leeftijd niet blij mee dat zijn babyfoto online staat).

Heeft iemand een foto van jouw kind zonder toestemming online gezet of is de foto misbruikt door vreemden? Onderstaande tips kunnen helpen om te zorgen dat de schade beperkt blijft:

 • Laat de foto verwijderen door de eigenaar van de website.
 • Raadpleeg de website Helpwanted.nl voor advies over het verwijderen van naaktbeelden van kinderen.
 • Contacteer politie als iemand de foto van jouw kind misbruikt en de foto niet offline haalt.
Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen