Zestigplussers zijn zich niet bewust van de risico’s van openbare wifi-netwerken

Vrouw van boven de zestig met smartphone

Uit onze meest recente online enquête is naar voren gekomen dat een groot deel van de zestigplussers in Nederland zich niet bewust is van de risico’s van openbare wifi-netwerken. Dit terwijl meer dan 90 procent wel gebruikmaakt van dergelijke netwerken. De zestigplussers die zich wel zorgen maken, zijn zich vooral bewust van de mogelijke diefstal van hun financiële gegevens.

Overgrote meerderheid zestigplussers gebruikt openbare wifi

91 procent van de zestigplussers maakt gebruik van openbare wifi-netwerken. 22 procent maakt zelfs regelmatig gebruik van dergelijke netwerken en 7 procent gebruikt een openbaar netwerk zelfs ‘vrijwel altijd’. Dit hoewel één op de vijf van de zestigplussers zelfs meer dan 5 GB data heeft in zijn of haar mobiele bundel. De plekken waar vooral gebruik wordt gemaakt van openbare wifi-netwerken zijn hotels (48%), gevolgd door restaurants (46%).

Frequentie Wifi-gebruik Zestigplussers Grafiek

Meer dan de helft van de zestigplussers past haar surfgedrag niet aan op openbare wifi, ondanks veiligheidsrisico’s

53 procent van de bevraagden doet exact hetzelfde op openbare wifi-netwerken als op andere netwerken. Dit terwijl maar 11 procent van de zestigplussers een VPN gebruikt. Ook valt op dat, van de groep die zijn surfgedrag wel aanpast op publieke netwerken (47%), 85 procent alleen hun gedrag aanpast wat betreft financiële apps en sites.

Vooral senioren die vrijwel altijd verbinding maken met openbare wifi-netwerken lijken zich niet bewust te zijn van de risico’s. Van hen gebruikt 71 procent het internet namelijk op dezelfde manier op openbare wifi-netwerken als op andere netwerken. Dit terwijl veilig internetten op openbare wifi-netwerken niet altijd zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Criminelen en hackers misbruiken dit soort netwerken namelijk regelmatig om data en persoonsgegevens van mensen te ontfutselen. Vandaar dat het altijd goed is om een VPN te gebruiken op dergelijke netwerken.

Vrijwel Altijd Gebruik Openbaar Wifi Gedrag Online

Openbare wifi-netwerken vooral gebruikt op vakantie

Opvallend is dat er met name gebruik wordt gemaakt van openbare wifi-netwerken op vakantie of tijdens reisjes. Niet alleen maakt 48 procent van de bevraagde zestigplussers gebruik van openbare wifi-netwerken in hotels, ook treinen (32%), vliegvelden (28%), bussen (12%) en campings (18%) zijn plekken waar veel gebruik wordt gemaakt van openbaar internet. Wat dat betreft lijkt de Nederlandse zestigplusser vooral gebruik te maken van openbare wifi als ze langere tijd weg van huis zijn. Als zestigplussers korte tijd de deur uit zijn, bijvoorbeeld bij een bezoek aan supermarkten (6%) of ziekenhuizen (9%), ligt het openbare wifi-gebruik vele malen lager.

Top 4 Locaties Openbare Wifi Zestigplussers

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. “91 procent van de zestigplussers maakt gebruik van openbare wifi-netwerken.”
  Het percentage online 60plussers is beduidend lager.

  Daarnaast wordt niet vermeld welk percentages gelden voor andere gebruikersgroepen.
  Nu ontstaat de suggestie dat het weer de 60plussers zijn die digibeet zijn.
  Dat komt de politiek té goed uit!
  Waarbij niet onvermeld mag blijven dat binnen de ambtenarij – zowel landelijk als gemeentelijk – het digitale kennisniveau ronduit laag is.

  • Uit ons onderzoek bleek dat 91% van de zestigplussers die deelnamen aan onze enquête gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken. Deze groep heeft online antwoord gegeven op onze vragen, wat betekent dat ze sowieso allemaal wel eens gebruikmaken van het internet. De doelgroep is dus gerepresenteerd door een groep die online actief is.
   Overigens is onze website, VPNGids, gericht op het helpen van mensen van alle leeftijden als het aankomt op online veiligheid en privacy. Dit specifieke onderzoek was wellicht gericht op ouderen, maar dat betekent niet dat andere generaties hier niets van kunnen leren. Je hebt dus gelijk: er zijn maar zat mensen die hun digitale kennis wat op zouden kunnen krikken. Daar proberen wij bij te helpen.

Een reactie plaatsen