WhatsApp-privacybeleid aangepast in Europa na fikse boete

Persoon heeft telefoon vast met WhatsApp logo

WhatsApp heeft het privacybeleid van Europese gebruikers aangepast als gevolg van een enorme AVG-boete eerder dit jaar. De bekende chatdienst zal duidelijker maken hoe het omgaat met informatie van gebruikers. In de praktijk verandert er echter niets. Dit schrijft de BBC.

Megaboete

In september 2021 kreeg WhatsApp een fikse boete opgelegd van 225 miljoen euro door de Data Protection Commission (DPC). De Ierse privacywaakhond oordeelde dat WhatsApp niet transparant genoeg was naar haar gebruikers. De chatdienst zou niet duidelijk zijn over welke gegevens het bedrijf verzamelt en deelt met andere bedrijven, waaronder moederbedrijf Meta.

WhatsApp voldeed niet aan de Europese privacywetgeving en kreeg een enorme boete. Dit is niet de hoogste AVG-boete die ooit is uitgedeeld. Amazon kreeg eerder dit jaar een privacyboete van 746 miljoen dollar opgelegd door de Luxemburgse toezichthouder CNPD.

WhatsApp is het niet eens met de boete en gaat in beroep. Het bedrijf is van mening dat alle informatie beschikbaar was voor hun gebruikers. Toch gaat de chatdienst het privacybeleid voor Europese gebruikers aanpassen om aan de eisen te voldoen.

Aangepast privacybeleid

WhatsApp gaat het privacybeleid duidelijker verwoorden zodat helder is hoe het bedrijf data verzamelt en gebruikt. De chatdienst wil bijvoorbeeld uitleg geven waarom data bewaard moet worden, wanneer gegevens worden verwijderd en hoe ze zijn beveiligd.

WhatsApp verandert de bewoordingen, maar in de praktijk verandert er niets. De chatdienst laat bovendien weten dat berichten altijd versleuteld zijn. Dit houdt in dat alleen verzender en ontvanger de berichten kunnen zien. WhatsApp laat weten dat er geen aanpassingen zijn in de werkwijze of in de contractuele overeenkomsten met gebruikers. “Gebruikers hoeven niet in te stemmen met nieuwe voorwaarden of actie te ondernemen om WhatsApp te blijven gebruiken”, aldus WhatsApp.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen