‘Verenigd Koninkrijk weert Huawei uit 5G-netwerk’

‘Verenigd Koninkrijk weert Huawei uit 5G-netwerk’

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2020
Leestijd: 4 minuten, 46 seconden

Het ziet er naar uit dat de Britse premier Boris Johnson een draait gaat maken. Aanvankelijk beloofde hij Huawei dat het mocht meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Anonieme bronnen vertellen dat de voorman van de Conservatives dit jaar nog begint met het uitfaseren van het Chinese techbedrijf aan het Britse 5G-netwerk. Waarschijnlijk kondigt Johnson later deze week zijn plannen officieel aan.

Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Zwarte lijst

De laatste tijd is er veel te doen over Huawei. Het begon allemaal een jaar geleden, toen Donald Trump het bedrijf op een zwarte lijst plaatste. Volgens de Amerikaanse president heeft Huawei nauwe banden met de Chinese overheid en spioneert ze in opdracht van de staat Amerikaanse bedrijven. Daarom vormt de Chinese techgigant een gevaar voor de nationale veiligheid. Zodoende belandde Huawei en nog 70 gelieerde Chinese bedrijven op de zogeheten Entity List. Amerikaanse ondernemers mogen geen zaken doen met deze bedrijven zolang ze op deze lijst staan.

Het decreet van president Trump had een flinke impact op de bedrijfsvoering van Huawei. Vooral de 5G-tak van de Chinezen heeft hierdoor een flinke financiële klap gemaakt. Door het handelsverbod van Trump kan Huawei geen 5G-netwerkapparatuur aan de Amerikanen verkopen.

‘Onbetrouwbare technologie’

Het Verenigd Koninkrijk stond aanvankelijk open om Huawei te laten meebouwen aan het Britse 5G-netwerk. Het bedrijf kreeg een gelimiteerde rol, zonder toegang tot gevoelige delen van het netwerk. Anonieme bronnen zeggen nu dat de Britten mogelijk een draai van 180 graden maken.

Volgens The Telegraph heeft de Britse inlichtingendienst GCHQ haar advies aangepast. Volgens de dienst brengt samenwerking met Huawei risico’s voor de nationale veiligheid met zich mee. Daarom luidt het advies van de inlichtingendienst om de netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf volledig te weren. Aanleiding om het advies aan te passen zijn de sancties die de VS in mei hebben opgelegd aan Huawei. Volgens de GCHQ is het bedrijf daardoor genoodzaakt om “onbetrouwbare technologie” te gebruiken. Daardoor is het onmogelijk om ingecalculeerde risico’s te garanderen.

Versnelling

The Telegraph schrijft dat de regering van Johnson er alles aan doet om de 5G-apparatuur van Huawei uit het Britse netwerk te verwijderen. De overheid wil dit binnen nu en een half gerealiseerd hebben. Naast het aangepaste advies van de inlichtingendienst zouden ook parlementsleden van Johnsons eigen partij eisen dat de premier versneld producten van Huawei uit het 5G-netwerk verwijdert. Zij vinden dat de premier strenger moet optreden tegen Huawei en China.

Naar verwachting roept premier Johnson deze week de National Security Council bijeen om het advies van de inlichtingendienst te bespreken. Daarna brengt hij het parlement op de hoogte van het besluit om Huawei te weren uit het 5G-netwerk.

Boos telefoontje

De Britse krant suggereert dat een boos telefoontje van president Trump in februari van dit jaar mogelijk ook een rol heeft gespeeld voor de plotse koerswijziging. Het oorspronkelijke besluit van de Britten om Huawei deels te betrekken bij de aanleg van het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk, zou de VS in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Naar verluidt barstte president Trump in woede uit. Hij waarschuwde premier Johnson dat Huawei nauwe banden heeft met de Chinese overheid en het leger. Het techbedrijf zou in opdracht spionage- en sabotagepraktijken kunnen uitvoeren.

Nationale veiligheid

Afgelopen week zei de Federal Communications Commission (FCC) opnieuw dat Huawei (evenals ZTE en tientallen andere Chinese bedrijven) een gevaar vormt voor de nationale veiligheid van de VS. “Met het bevel, dat gebaseerd is op overweldigend bewijs, heeft de FCC Huawei en ZTE aangewezen als risico voor onze nationale veiligheid voor het Amerikaanse communicatienetwerk, en de toekomst van 5G. Beide bedrijven hebben nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het Chinese leger. Bovendien zijn beide bedrijven volgens de Chinese wet verplicht om met de daar gevestigde veiligheidsdiensten mee te werken (…) We staan niet toe dat de Chinese Communistische Partij zwakheden in ons netwerk uitbuiten en onze vitale communicatienetwerk blootstellen”, zo schreef de Amerikaanse telecomwaakhond.

Eric Schmidt, hoofd van de Innovation Advisory Board van het Amerikaanse ministerie van Defensie, vertelde onlangs in een interview met de BBC dat Huawei in zijn ogen een bedreiging is voor de nationale veiligheid. Volgens hem staat als een paal boven water dat er gegevens van routers van Huawei in de handen van de Chinese staat zijn geëindigd. We moeten in zijn ogen dan ook meer investeren in onderzoek, de samenwerking bevorderen tussen particulieren, de staat en onderzoeksinstanties, en de meest getalenteerde mensen aantrekken.

De VS doet er alles aan om andere Westerse landen te overtuigen Huawei uit te sluiten voor de aanleg van een landelijk dekkend 5G-netwerk. De Nederlandse overheid besloot eind vorig jaar om Huawei te weren uit ‘kritieke onderdelen’ van het netwerk. Tot op heden heeft de regering niet uitgelegd wat ze daaronder verstaat. Andere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, sluiten Huawei niet bij voorbaat uit, maar zijn wel kritisch over het bedrijf.

Alternatieven

De VS werkt momenteel aan een wetsvoorstel om landen die gebruikmaken van apparatuur van Huawei, niet langer informatie te verstrekken van inlichtingendiensten. Volgens Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, betekent dit niet per definitie dat Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de deur achter zich dichttrekken voor ons land. Wel moeten er volgens de ambassadeur alternatieven worden bedacht om gegevens uit te wisselen als Nederland voor Huawei kiest.

“We hebben een intensieve informatie-uitwisseling met Nederland, voor opsporing, inlichtingendiensten, de bestrijding van cybercrime, het dark web, noem maar op. Als Nederland besluit 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, dan zullen we moeten bedenken hoe we dat soort informatie alsnog zullen delen. Maar ik verwacht niet dat we zeggen: we gaan niet met jullie delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. Daar komen we wel uit.”

Huawei heeft de aantijgingen van spionage altijd ontkend.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen