App-icoontjes van Instagram en Signal op een smartphonescherm

Signal vergroot groepsgrootte videochat tot acht personen

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2021
Leestijd: 4 minuten, 18 seconden

Voortaan kun je meer deelnemers toevoegen aan een groepsgesprek met Signal. In plaats van vijf deelnemers kun je maximaal acht vrienden of collega’s toevoegen aan een videogesprek. Tevens kunnen we de komende dagen meer nieuwe features verwachten van de chatapplicatie.

Dat schrijft Signal in een tweet.

Populariteit Signal neemt toe door nieuwe gebruikersvoorwaarden WhatsApp

Signal is de afgelopen dagen regelmatig in het nieuws. WhatsApp hanteert namelijk vanaf 8 februari nieuwe gebruikersvoorwaarden voor haar afnemers. De nieuwe voorwaarden maken het mogelijk om de data van een WhatsApp-account aan een Facebook-account te koppelen. Voor het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is dit geweldig nieuws, omdat het op deze manier meer data van zijn gebruikers verzamelt en nog beter gepersonaliseerde advertenties kan aanbieden. Wil je weten welke data WhatsApp op dit moment van je verzamelt? Lees dan ons artikel ‘Wat weet WhatsApp over mij?’.

Voor privacyvoorvechters zijn de nieuwe voorwaarden een nachtmerriescenario: naast (veelal) openbare informatie op Facebook, komen besloten privéberichten nu ook in handen van Facebook. Geen paniek: voor Europese WhatsApp-gebruikers verandert er volgende maand niets. Europese privacywetgeving, vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), verbiedt dit soort datadeling.

Toch zijn er mensen die het zaakje niet vertrouwen. Uit voorzorg stappen zij over naar Signal, het privacyvriendelijke alternatief van WhatsApp. Privacyvriendelijker omdat Signal geen gebruikersprofielen opslaat en geen banden heeft met grote advertentieplatformen als Google of Facebook. Om je privacy en veiligheid te garanderen, worden alle berichten die je met Signal verstuurt versleuteld met end-to-end encryptie.

Beveiligd chatten met maximaal acht personen

Deze versleuteling bestaat al sinds de lancering van Signal begin 2017. Lange tijd was deze feature echter alleen beschikbaar voor één-op-ééngesprekken. Afgelopen maand breidde Signal end-to-end encryptie uit naar groepsgesprekken. Er golden nog wel een aantal beperkingen. Allereerst werkte de optie niet bij zogeheten legacy groups: chatgroepen die al langer bestaan. Met andere woorden, je moest een nieuwe chatgroep aanmaken om je groepsberichten te versleutelen.

Een andere beperking was dat end-to-end encryptie voor groepsgesprekken alleen beschikbaar was voor groepen van maximaal vijf personen. Chats waar zes man of meer aan deelnamen, visten achter het net. Deze limiet heeft Signal vergroot naar acht personen. Via Twitter maakte het chatplatform het grote nieuws bekend.

Deze nieuwe features worden binnenkort uitgerold naar Signal

Naast de uitbreiding van de groepsgrootte voor versleutelde videogesprekken, maakte Signal via Twitter bekend dat het de komende dagen een aantal nieuwe features uitrolt. Als eerste noemt ze chatwallpapers. Gebruikers kunnen voor iedere chat een unieke achtergrondafbeelding instellen. Deze feature kent WhatsApp overigens al geruime tijd.

Binnenkort kunnen Signal-gebruikers hun profiel uitbreiden. De app bevat dan een extra veld waarin leden extra informatie over zichzelf kwijt kunnen. Straks kan iedereen die daar behoefte aan heeft geanimeerde stickers importeren. De iOS-versie van Signal tot slot krijgt downloadinstellingen voor mediabestanden en kan overweg met profielfoto’s die het gehele scherm bestrijken. De Android-variant ondersteunt deze opties al.

Deze nieuwe opties introduceerde Signal afgelopen jaar

Signal voert regelmatig onderhoud uit aan zijn chatapplicatie waarbij het nieuwe features introduceert. End-to-end versleuteling van videogesprekken voor groepen is daar een voorbeeld van. Afgelopen jaar voegde het platform nog twee nieuwe opties toe voor chatgroepen: Group Admins en @Mentions. Groepen kunnen sindsdien meerdere administrators aanwijzen die als groepsbeheerder kunnen optreden. Ze kunnen leden verwijderen die zich niet aan afspraken houden en nieuwe gebruikers toevoegen. Ook kunnen ze bevoegdheden toekennen en ontnemen aan groepsleden.

@Mentions worden gebruikt om specifieke leden aan te spreken. Handig als een chatgroep uit een groot aantal personen bestaat en je een vraag hebt voor een individuele gebruiker. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een apenstaartje in te typen en een naam te selecteren. Bij de instellingen kun je aangeven dat je alleen een notificatie wil ontvangen als iemand je noemt in een @Mention.

Foutje, bedankt!

De nieuwe gebruikersvoorwaarden van WhatsApp is de voornaamste reden waarom Signal de laatste tijd veelvuldig in het nieuws was. Er is echter nog een reden. Veel -met name Amerikaanse- gebruikers klaagden steen en been over de nieuwe voorwaarden en de impact die deze hebben voor hun privacy. Elon Musk, de eigenaar van Tesla en SpaceX, sprong daar op in en adviseerde zijn volgers via Twitter om Signal te gebruiken.

Beleggers die Musk op Twitter volgen interpreteerden dit bericht echter verkeerd. Zij dachten dat de Tesla-topman bedoelde dat je je geld moest beleggen in Signal. Zij kochten op grote schaal aandelen van het bedrijf. Althans, dat dachten ze. In werkelijkheid belegden zij hun geld in een bedrijf dat Signal Advance heette. In een paar dagen tijd steeg de koers van deze onderneming van 60 cent naar bijna 71 dollar per aandeel. Toen aandeelhouders erachter kwamen dat ze hun geld in het verkeerde bedrijf hadden belegd, daalde de koers naar 38,70 dollar.

Hetzelfde overkwam afgelopen jaar het bedrijf Zoom Video Communications, bekend van het videobelplatform Zoom. Naast Zoom Video Communications bleek dat er nog drie bedrijven actief waren op de beurs onder de noemer Zoom: Zoom Technologies, Zoom Corporation en ZoomInfo Technologies. Het eerste bedrijf was afkomstig uit China, het tweede uit Japan en de derde onderneming uit de VS. Dit veroorzaakte dusdanig veel verwarring dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC de handel in Zoom Technologies tijdelijk stillegde.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen