App-icoontje van Signal op een smartphonescherm

Signal introduceert Group Admins en @Mentions

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2020
Leestijd: 2 minuten, 55 seconden

Signal heeft een tweetal nieuwe functionaliteiten aan haar app toegevoegd. Voortaan is het mogelijk om één of meerdere Group Admins aan te stellen om een chatgroep te beheren. Als je iemand rechtstreeks wilt aanspreken, kun je de @Mention gebruiken. Beide nieuwe features zijn vanaf nu beschikbaar, maar werken alleen bij nieuwe groepen.

Dat schrijft Randall Sarafa van het Signal ontwikkelteam in een blog.

Dit moet je weten over Signal

Signal is een communicatieapplicatie die geroemd wordt om zijn privacy. Het platform is open source, wat inhoudt dat de broncode openlijk toegankelijk is voor ontwikkelaars. Eventuele beveiligingslekken en zwakheden komen hierdoor sneller aan het licht en is de beveiliging altijd up-to-date.

Signal slaat geen gebruikersprofielen op en heeft het geen banden met grote advertentieplatformen als Google of Facebook. Alle berichten die je verstuurt worden versleuteld met end-to-end encryptie. Hierdoor zijn je privacy en veiligheid gegarandeerd. Of, zoals Signal het uitdrukt, ‘privacy is geen optie’. Om die reden raden prominente figuren als Edward Snowden (klokkenluider), Jack Dorsey (CEO van Twitter) en Bruce Schneier (securityexpert) de app aan.

Signal is ideaal om op een veilige en verantwoorde manier met anderen te spreken. Dat kan één-op-één, en sinds eind vorig jaar ook in een groepsgesprek. De chatgroep is vrij nieuw en zodoende ontbraken er een aantal functies. Daar komt nu verandering in. Via een blog laat Signal weten dat het twee nieuwe features uitrolt naar groepsgesprekken.

De eerste nieuwe functie van Signal: Group Admins

Allereerst is het vanaf nu mogelijk om Group Admins in te stellen. Zij beheren de groep en kunnen optreden tegen groepsleden die bijvoorbeeld de fatsoensnormen overschrijden. Naast groepsleden verwijderen kunnen ze ook nieuwe leden toevoegen en anderen aanwijzen als Group Admin. Een chatgroep kan dus meerdere Group Admins hebben.

Verder beschikken Group Admins over permissiebeheer. Hiermee bepalen ze welke leden welke bevoegdheden hebben, bijvoorbeeld om de groepsnaam of avatar aan te passen, of wie nieuwe leden aan het gesprek kan toevoegen.

De tweede nieuwe functie van Signal: @Mentions

De tweede nieuwe feature die Signal introduceert in groepsgesprekken, zijn de zogeheten @Mentions. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee een specifiek iemand aanspreken in een chatgroep. Dat is bijzonder handig als je groep een groot aantal leden telt en je een vraag wilt stellen aan een specifiek persoon. Het enige dat je hoeft te doen is het apenstaartje (@) in te typen en zijn of haar naam te selecteren.

Dankzij een nieuwe knop kun je rechtstreeks naar dat bericht springen als je wordt genoemd in een @Mention. Via het instellingenmenu is het tot slot mogelijk om aan te geven dat je alleen een notificatie wil ontvangen van een nieuw bericht van de chatgroep als je in een @Mention wordt genoemd.

Momenteel alleen te gebruiken voor nieuwe groepen

Er kleeft op dit moment één nadeel aan de nieuwe functionaliteiten: die zijn alleen te gebruiken bij nieuwe groepen. Om ermee te experimenteren moet je dus eerst een nieuwe chatgroep aanmaken. In een toekomstige update krijgen bestaande groepen de mogelijkheid om Group Admins in te stellen en @Mentions te versturen. Wanneer we deze update kunnen verwachten laat Sarafa in het midden. In zijn blog benadrukt hij dat groepsgesprekken een steeds belangrijker onderdeel vormen van Signal. Tevens heeft de dienst geen toegang tot je groepen, groepstitels, avatars en andere groepsattributen.

Wil je meer weten over Signal? Of ben je op zoek naar een chatapplicatie om je vergaderingen online te voeren? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Veilig videobellen en online vergaderen: de beste programma’s, ook voor je privacy’.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen