App-icoontjes van Signal en Telegram op een smartphone

Signal introduceert versleutelde videogesprekken voor groepen

Laatst bijgewerkt: 15 december 2020
Leestijd: 2 minuten, 52 seconden

Communicatieplatform Signal komt met een nieuwe feature: versleutelde videogesprekken. Voortaan kun je met maximaal vijf mensen een videogesprek voeren die met end-to-end encryptie wordt beveiligd. De nieuwe functionaliteit is zowel beschikbaar voor Android als iOS.

Dat schrijft Signal in een weblog.

Signal is privacyvriendelijke tegenhanger van WhatsApp

WhatsApp is wellicht de bekendste en een van de meest gebruikte chatapplicaties ter wereld. De chatapp van Facebook is echter niet bepaald goed voor onze privacy. Naast een aantal basisgegevens zoals je telefoonnummer, informatie over je smartphone en signaalsterkte, verzamelt WhatsApp ook gegevens als locatie en de contactgegevens van al je contacten (ook als zij geen WhatsApp hebben). Je leest er alles over in ons achtergrondartikel ‘Wat weet WhatsApp over mij?’.

Signal is het privacyvriendelijke alternatief van WhatsApp. Signal slaat geen gebruikersprofielen op en heeft het geen banden met grote advertentieplatformen als Google of Facebook. Om je privacy en veiligheid te garanderen, worden alle berichten die je met Signal verstuurt versleuteld met end-to-end encryptie. Dat geldt zowel voor chatberichten als videogesprekken.

Zo werkt beveiligd videobellen in groepen met Signal

Videogesprekken die je met de mobiele app van Signal voert, worden sinds begin 2017 beschermd met end-to-end versleuteling. Dat gold echter alleen voor één-op-ééngesprekken. Signal breidt deze functionaliteit nu uit naar groepsgesprekken, zo schrijft de ontwikkelaar in een blog.

Dat werkt als volgt. Allereerst maak je een chatgroep aan die uit meerdere personen bestaat. Als je deze chatgroep opent, zie je boven in het scherm een videobelknop. Als je daar op drukt, krijgen de deelnemers een notificatie dat iemand een videogesprek is begonnen. Er verschijnt nu een rooster in beeld met alle deelnemers aan het videogesprek. Door van beneden naar boven te swipen verschijnt de persoon in beeld die op dat moment aan het woord is. Zodra iemand het woord overneemt schakelt Signal automatisch over naar deze persoon. Het gehele gesprek wordt beveiligd met end-to-end encryptie.

Nieuwe feature kent nog enkele beperkingen

Beveiligde videogesprekken met groepen kent op dit moment een aantal beperkingen. Om te beginnen is de maximale groepsgrootte vijf personen. De ontwikkelaar zegt dit aantal in de toekomst te willen verhogen. Daarnaast verschijnt de videobelknop niet in zogeheten legacy groups: chatgroepen die al langer bestaan. Om te kunnen profiteren van end-to-end encryptie bij videogesprekken in chatgroepen, moet je een nieuwe groep aanmaken. De ontwikkelaar belooft dat de legacy groups de komende weken automatisch worden omgezet in nieuwe groepen, zodat je straks ook met bestaande groepen videogesprekken kunt voeren.

Deze nieuwe feature is vanaf nu beschikbaar voor alle Signal-gebruikers. Je moet echter wel over de nieuwste versie van de chatapplicatie beschikken. Voor Android-gebruikers is dat versie 5.0.5, voor iOS is dat 5.0.2.

Deze nieuwe features introduceerde Signal in oktober

Half oktober kwam Signal met twee andere nieuwe features op de proppen: Group Admins en @Mentions. Als je een groep hebt die uit meerdere deelnemers bestaat, kun je met Group Admins meerdere leden aanwijzen die als groepsbeheerder kunnen optreden. Ze kunnen leden verwijderen die zich niet aan afspraken houden en nieuwe gebruikers toevoegen. Ook kunnen ze bevoegdheden toekennen en ontnemen aan groepsleden.

@Mentions worden gebruikt om specifieke leden aan te spreken. Handig als een chatgroep uit een groot aantal personen bestaat en je een vraag hebt voor een individuele gebruiker. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een apenstaartje in te typen en een naam te selecteren. Bij de instellingen kun je aangeven dat je alleen een notificatie wil ontvangen als iemand je noemt in een @Mention.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen