Rusland blokkeert toegang tot Tor-netwerk

Icoontje van de Tor-webbrowser op een smartphone

Rusland blokkeert sinds woensdag het Tor-netwerk. De website waar de webbrowser gedownload kan worden is niet langer bereikbaar. De browser die anoniem internetverkeer mogelijk maakt, is uit de lucht gehaald omdat hij toegang biedt tot illegale content.

Dat schrijft The Tor Project, de ontwikkelaar van de Tor-webbrowser, in een blog.

Dit moet je weten over Tor

Tor is een acroniem voor The Onion Router. Het is een wereldwijd netwerk van servers, dat bedacht is om anoniem surfen op internet mogelijk te maken. Wanneer je deze webbrowser gebruikt om online te gaan, wordt je internetverkeer langs verschillende servers of ‘nodes’ gestuurd. Deze punten zorgen ervoor dat je data worden versleuteld en ontsleuteld, en dat cookies minder gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ook wist de browser telkens je surfgeschiedenis.

Tor is de manier om nagenoeg volledig anoniem op het internet door het leven te gaan. De webbrowser is populair bij dissidenten en activisten die in een regime wonen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, veelal doordat websites geblokkeerd worden. Rusland is het land met de op-één-na meeste Tor-gebruikers. Dagelijks gebruiken meer dan 300.000 Russen de webbrowser, wat goed is voor 15 procent van alle Tor-gebruikers wereldwijd.

De Russische president Vladimir Poetin en toezichthouder Roskomnadzor zijn daarvan op de hoogte. Daarom ondernemen ze actie tegen Tor. De officiële site van The Tor Project is sinds woensdag niet langer bereikbaar vanuit Rusland. Een mirror naar de site is nog wel steeds in de lucht, vraag is alleen hoelang Russische burgers deze nog kunnen bezoeken voordat internetproviders deze ook moeten blokkeren.

Blokkade is onderdeel van Russisch offensief tegen techbedrijven

De blokkade van de site van The Tor Project maakt onderdeel uit van een groter offensief om meer grip te krijgen op internationale technologiebedrijven. In juni verbood de Russische toezichthouder twee VPN-diensten: OperaVPN en VyprVPN.

In een persverklaring schreef de toezichthouder dat deze diensten als ‘bedreiging’ waren geclassificeerd. Naar eigen zeggen bieden diensten toegang tot verboden content als kinderpornografisch materiaal en websites over zelfmoord en verdovende middelen. Omdat Russen met OperaVPN en VyprVPN deze restricties kunnen omzeilen, voldoen ze niet aan de Russische wet- en regelgeving.

Begin deze maand liet de Russische internetwaakhond nog eens zes andere VPN-aanbieders blokkeren: Betternet, Lantern, X-VPN, Cloudflare WARP, Tachyon VPN en PrivateTunnel. In totaal zijn er nu 15 VPN-diensten officieel verboden in Rusland.

Internetcensuur in Rusland

VPNGids.nl schreef eerder een uitgebreid artikel over de internetcensuur in Rusland. Daarin beschrijven we uitvoerig hoe Rusland alles op alles zet om het internet zo veel mogelijk naar eigen hand te zetten. President Poetin gebruikt hiervoor verschillende tactieken. Zo beheert de staat de meeste internetproviders, overhandigt de regering regelmatig zwarte lijsten van sites die geblokkeerd dienen te worden en is men druk bezig met de ontwikkeling van een eigen, soeverein internet genaamd RuNet.

Benieuwd wat de beste VPN-aanbieders zijn om de internetcensuur in Rusland te omzeilen. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen