Politie: ‘Geldezels zijn vaak kwetsbare jongeren’

Twee ezels achter een hek in de weide

Cybercriminelen die geldezels ronselen, benaderen vaak kwetsbare jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. Deze leeftijdsgroep denkt dat het uitlenen van hun bankpas en pincode onschuldig is. Wat ze echter niet beseffen is dat de pakkans groot is en de gevolgen op hun bord belanden. Het is daarom van groot belang dat scholen en banken meer voorlichting over het fenomeen geven.

Dat zegt Caroline Sander, teamleider van de Electronic Crimes Task Force (ECTF), in een interview met de Volkskrant.

Bank voorkomt dat 17-jarige puber slachtoffer wordt van fraude

Het dagblad schrijft over de 17-jarige vwo-scholiere ‘Roos’ (niet haar echte naam). Zij ontmoette een jongen op het terras die er op het eerste oog ‘braaf’ uitzag. Ze voegde hem toe aan haar Snapchat. Via het platform benaderde hij haar met de vraag of ze snel geld wilde verdienen. Zijn vader was jarig en hij wilde een ‘groot cadeau’ voor hem regelen. Zijn pinpas was echter defect. Hij vroeg aan Roos of zij het geld voor hem kon pinnen.

Ze hoefde zich geen zorgen te maken dat ze opgelicht werd: hij beloofde het geld eerst naar haar over te maken. Roos ontving 800 euro op haar bankrekening. Toen ze een dag later het geld voor de jongen wilde gaan pinnen, ontdekte ze dat haar bankrekening was geblokkeerd. Toen haar ouders de bank belden om verhaal te halen, viel het kwartje. Haar rekeningnummer was gebruikt om vriend-in-noodfraude te plegen. Zonder ingrijpen van de bank had Roos zich schuldig gemaakt aan een ernstig vergrijp.

Roos deed aangifte bij de politie en heeft nooit meer iets gehoord van de jongen die haar als geldezel gebruikte. Ze is blij dat het voorval geen consequenties heeft voor haar. Wel heeft het ‘veel stress en schaamte’ opgeleverd.

Gevolgen voor geldezels zijn enorm

Roos is geen uitzondering. Steeds meer jongeren stellen hun bankrekening ter beschikking aan oplichters voor een deel van de opbrengst. Zij worden ook wel geldezels genoemd. Doordat de geldstroom via hun bankrekening plaatsvindt, blijven de daders veelal buitenspel. De rekening van deze witwaspraktijken belandt hierdoor op het bordje van de jongeren.

Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force (ECTF) waarschuwt dat digitale criminaliteit onschuldig lijkt. De pakkans is echter groot en de gevolgen zijn niet mis. Geldezels kunnen een strafblad krijgen en komen in de meeste gevallen terecht op een fraudelijst. Het afsluiten van een lening of hypotheek wordt hierdoor een stuk lastiger. Geldezels riskeren tevens een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Tot slot kunnen de slachtoffers de financiële schade bij de geldezels verhalen.

‘Kwetsbare jongeren worden erin geluisd’

Volgens Sander zijn de meeste geldezels tussen de 18 en 25 jaar oud. Sinds vorig jaar april kwamen er via vriend-in-noodfraudezaken 4.500 geldezels in beeld. Het daadwerkelijke aantal ligt volgens haar een stuk hoger. Over de omvang van de financiële schade durft ze geen uitspraak te doen, maar volgens haar gaat het om miljoenen euro’s. “Om al dat geld wit te wassen heb je een hoop geldezels nodig”, zegt ze tegenover de Volkskrant.

Remco Spithoven, docent aan de Hogeschool Saxion, zegt dat uit onderzoek is gebleken dat 43 procent van de jongeren de term ‘geldezel’ nog nooit gehoord heeft, laat staan dat ze weten wat het betekent. Volgens hem is 7 procent in het verleden al eens benaderd met de vraag of ze hun bankrekening ter beschikking willen stellen. Hij is van mening dat sommige jongeren er ingeluisd worden om als geldezel te fungeren. Sander bevestigt dit en zegt dat criminelen bewust kwetsbare jongeren ronselen, onder meer bij jeugdinstellingen.

Voorlichting is essentieel om ronselaars dwars te zitten

Taskforceleider Sander vindt dat scholen en banken een verantwoordelijkheid hebben om naamsbekendheid te geven aan het fenomeen geldezel. Ze is van mening dat er meer voorlichting gegeven moet worden. “Als jongeren zich bewust worden van de gevaren wordt het lastiger om ze te ronselen”, vertelt ze aan de Volkskrant.

Afgelopen februari maakte de politie bekend dat ze harder gaat optreden tegen geldezels om WhatsApp-fraude te bestrijden. Door hen het vuur aan de schenen te leggen, hoopt de politie de hoofdverdachten op te sporen. Daarnaast zet de politie in op preventie. Daarvoor is samenwerking met partijen als banken, providers en WhatsApp noodzakelijk. Vorig jaar startte de politie een landelijke preventiecampagne om Nederlanders bewust te maken van WhatsApp-fraude en andere vormen van betaalfraude.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen