ziekenhuis Parijs

Parijse ziekenhuizen getroffen door DDoS-aanval

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 27 seconden

Afgelopen zondag is er een DDoS-aaval geweest op de systemen van een groep ziekenhuizen in Parijs. Hierdoor konden werknemers tijdelijk geen toegang krijgen tot de thuiswerkprogramma’s en hun e-mail.

Strijd tegen Corona

De cyberaanval was gericht op de ziekenhuisgroep Assistance Publique- Hôpitaux de Paris (APHP). Onder deze groep vallen 44 ziekenhuizen in en rondom Parijs. Deze ziekenhuizen zijn momenteel enorm druk met het verzorgen van de grote hoeveelheid coronapatiënten. In heel Parijs liggen momenteel 665 coronapatiënten op de intensive care. Nu de medische wereld al overvraagd wordt door de coronacrisis, kunnen dergelijk aanvallen uiteraard nog meer schade aanrichten dan normaal.

Cyberaanvallen tijdens de Coronacrisis

Het lijkt erop alsof cybercriminelen gretig gebruikmaken van de huidige crisis. Op kleine schaal worden mensen het slachtoffer van phishing waarbij de criminelen inspelen op de crisis en de angst die dit bij veel mensen oproept. Maar de cybercriminelen richten zich ook op grote organisaties. Veel mensen werken thuis waardoor de gevolgen van het platleggen van systemen veel groter zijn. Een DDoS-aanval heeft nu dus ook nog meer gevolgen. Zo werd in Nederland Thuisbezorgd vorige week het slachtoffer van een DDoS-aanval. Verder kun je je voorstellen dat er bij een ransomware-aanval in een tijd als deze veel eerder over zal worden gegaan tot betaling.

Wat is een DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval worden de servers van een website of systeem overvraagd. Hackers doen dit door met een enorme hoeveelheid apparaten tegelijk te verbinden met bijvoorbeeld een website. Omdat de website niet gebouwd is op een dergelijke hoeveelheid bezoekers wordt deze trager of is tijdelijk zelfs niet meer beschikbaar. Hackers voeren DDoS-aanvallen veelal uit met een zogenaamd botnet. Een botnet is een netwerk van apparaten dat de hacker kan besturen om bijvoorbeeld allemaal tegelijk dezelfde website te bezoeken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen