Interpol: ‘Ziekenhuizen vaker doelwit van cybercriminelen door coronacrisis’

dokter aan laptop

Ziekenhuizen, laboratoria en andere gezondheidsinstituties hebben momenteel hun handen vol aan de bestrijding van het coronavirus. Dat is echter niet hun enige zorg. Interpol waarschuwt instanties in de gezondheidszorg dat zij momenteel grote kans lopen het slachtoffer te worden van ransomware-aanvallen door cybercriminelen.

COVID-19

COVID-19 oftewel het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Wij houden ons aan de adviezen die het kabinet en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ons opleggen (anderhalve meter afstand, zoveel mogelijk binnenblijven, indien mogelijk thuiswerken). Artsen en verpleegkundigen hebben echter helemaal hun handen vol. De toestroom van het aantal nieuwe patiënten lijkt voorzichtig wat af te vlakken, maar daarmee is de pandemie allesbehalve afgewend. Volgens het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van de Johns Hopkins University zijn er op dit moment wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen geïnfecteerd met het coronavirus. In ons land staat de teller volgens de officiële cijfers op bijna 20.000.

Het gevaar van ransomware

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen hebben er echter nog een probleem bij. Het Cybercrime Threat Response Team van Interpol schrijft in een persbericht dat deze instanties steeds vaker het slachtoffer zijn van cybercriminelen. Het coronavirus is volgens hen daarvan de oorzaak. In toenemende mate voeren hackers zogeheten ransomware-aanvallen uit, waardoor het voor deze instanties zeer moeilijk wordt om hun zorgtaken uit te voeren. De Franse ziekenhuisgroep Assistance Pubique-Hôpitaux de Paris was afgelopen maand het slachtoffer van diverse cyberaanvallen.

Ransomware is een vorm van malware waarmee cybercriminelen computers proberen te gijzelen. Als je pc eenmaal is geïnfecteerd met ransomware, is hij onbruikbaar gemaakt door hackers. Pas zodra je een aanzienlijk geldbedrag -veelal bitcoins– overmaakt naar de bankrekening van de criminelen, ontgrendelen ze je computer. Althans, dat beloven ze. In praktijk gebeurt dit lang niet altijd. Het slachtoffer is dan heel wat centen lichter en is al zijn bestanden kwijt, terwijl de criminelen er met de buit vandoor gaan.

Jürgen Stock, secretaris-generaal bij Interpol, zegt hierover het volgende:

“Terwijl ziekenhuizen en medische organisaties non-stop werken om zieke mensen te helpen die met het coronavirus besmet zijn geraakt, zijn zij het slachtoffer geworden van meedogenloze cybercriminelen die geld proberen te verdienen over de ruggen van patiënten. Het uitsluiten van ziekenhuizen uit hun cruciale systemen vertraagt niet alleen de snelle medische zorg die in deze tijden zo broodnodig is, er staan mensenlevens op het spel.”

Monitoren

Ransomware kan heel wat schade toebrengen zoals je ziet, zeker als dit bij bedrijven in vitale sectoren gebeurt. Als artsen geen toegang hebben tot digitale patiëntgegevens, is het onmogelijk voor ze om ze te behandelen. Daarmee brengen cybercriminelen bewust mensenlevens in gevaar. Interpol heeft daarom een ‘Purple Notice’ de deur uitgedaan. Daarmee waarschuwt Interpol politionele- en andere opsporingsdiensten in 194 landen om op de hoede te zijn voor deze specifieke dreiging.

Natuurlijk houdt daar het werk van Interpol niet op. Het Cybercrime Threat Response team houdt alle cyberaanvallen die met COVID-19 te maken hebben nauwlettend in de gaten. De organisatie werkt daarbij nauw samen met andere partijen uit de beveiligingsbranche om zo meer over de daders te weten te komen. Cybercrime-eenheden van de politie kunnen tevens bij Interpol terecht voor vragen en advies over het bestrijden van deze ransomware-aanvallen in eigen land.

‘Bescherm je systemen’

Het gros van de ransomware-aanvallen vindt plaats via e-mail, aldus Interpol. Het is dus belangrijk dat je goed controleert door wie e-mails verstuurd worden. Klik ook nooit zomaar op een link: voor je het weet word je doorgestuurd naar een malafide website van waaruit ransomware wordt geïnstalleerd.

Interpol geeft nog een aantal tips om je systemen te beschermen tegen cybercriminelen:

  • Open alleen e-mails waarvan je weet dat ze verstuurd zijn door een vertrouwd persoon of instantie;
  • Download software en applicaties alleen uit vertrouwde bronnen;
  • Open nooit zomaar een bijlage die je in e-mails aantreft, zeker niet als je de afkomst niet kent;
  • Bescherm e-mailsystemen tegen spam met goede filters;
  • Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden en sla ze veilig op, bijvoorbeeld in de cloud of externe harde schijven;
  • Zorg dat je een recente versie van je antivirusprogramma op al je apparaten hebt draaien; en
  • Gebruik een sterk en uniek wachtwoord voor alle systemen in je organisatie, en verander deze regelmatig.

Meer tips om je computer en andere apparaten te beschermen? Lees dan ons artikel met tips voor veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen