man in mondkapje op mobiel

Overheden zetten technologie in om COVID-19-verspreiding tegen te gaan

Laatst bijgewerkt: 18 augustus 2020
Leestijd: 4 minuten, 52 seconden

Steeds meer regeringen over de hele wereld nemen maatregelen om bewegingen van mensen te volgen in een poging de pandemie van het coronavirus te stoppen. Technologische maatregelen en telefoongegevens worden nu ingezet om te zorgen dat mensen zich houden aan quarantaine- en sociale afstandsregels. Toch waarschuwen voorstanders van privacy voor de mogelijke gevolgen voor de privacy door het gebruik van deze technologische maatregelen om COVID-19 te bestrijden.

In Europa delen mobiele operators gegevens

In Duitsland, Oostenrijk en Italië zijn al maatregelen genomen voor het volgen van burgers. Mobiele providers in deze landen delen hun gegevens met gezondheidsautoriteiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De mobiele data worden gebruikt om te monitoren of mensen zich houden aan lock-downs en om de effectiviteit van de regels te beoordelen.

Om echter te blijven voldoen aan de Europese privacywetten en AVG gebruiken deze landen geanonimiseerde gegevens. Er worden geen individueel identificeerbare gegevens gebruikt. Alleen geanonimiseerde gegevens worden verstrekt door de mobiele operators.

Zo deelt het grootste mobiele telefoonbedrijf van Oostenrijk, A1 Telekom Austria, gegevens uit de bewegingsanalyse-tool die is ontwikkeld door Invenium. De tool is ontwikkeld om te analyseren hoe druk toeristische plekken worden en hoe mensenstromen de verkeerssituatie beïnvloeden. Daarnaast kan de tool ook goed worden gebruikt om de effectiviteit van maatregelen voor sociale afstand te beoordelen. De tool is in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU. Door de AVG kunnen gevoelige persoonlijke gegevens niet zonder uitdrukkelijke toestemming gebruikt worden.

Technologische maatregelen in Azië

De aanpak in Europa is minder ingrijpend dan in landen als China, Taiwan en Zuid-Korea. In deze landen worden locatiegegevens van smartphones gebruikt om isolatie af ​​te dwingen. Ook gebruiken ze deze gegevens om na te gaan met wie een besmet persoon contact heeft gehad.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn applicaties ontwikkeld die alle Koreanen naar hun telefoon moeten downloaden. Deze apps zijn ogenschijnlijk gemaakt om burgers te helpen veilig te blijven. Ze bieden gebruikers real-time informatie over de meest recente besmettingen en waar deze gevallen zich hebben voorgedaan. Verder kunnen gebruikers ook zien hoe dicht ze op een bepaald moment in de buurt zijn van gerapporteerde infectieplaatsen.

Maar bij het waarschuwen worden namen genoemd waardoor individuen die besmet zijn met het coronavirus geen privacy genieten. In feite worden hierdoor de dagelijkse activiteiten van geïnfecteerde personen en hun verblijfplaats op elk moment met iedereen gedeeld.

Er zijn ook GPS-tracking methodes ontwikkeld voor gebruik door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Deze worden gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen de quarantainebeperkingen niet overtreden. Als iemand zich buiten het gebied beweegt waartoe hij beperkt is, dan slaat de app alarm bij de autoriteiten.

Singapore, Taiwan en Hong Kong

Voor het volgen van het virus wordt in Singapore gebruik gemaakt van gegevens afkomstig van apps voor het delen van ritten. De Taiwanese autoriteiten daarentegen gebruiken gegevens voor het volgen van mobiele telefoons. Deze gegevens worden gecontroleerd aan de hand van nationale ziektekostenverzekerings-, immigratie- en douanedatabases om de verspreiding van het virus over het eiland te beperken.

In Hong Kong gebruiken autoriteiten elektronische polsbandjes die verbinding maken met een app op de smartphones van gebruikers. De polsbandjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen thuis in quarantaine blijven en zo de verspreiding van COVID-19 helpen verminderen.

China

China heeft zijn uitgebreide mogelijkheden voor bewaking van de bevolking ingezet om de verspreiding van het virus in te dammen. Apps, telefoontracking, gezichtsherkenning en zelfs drones worden gebruikt om vast te stellen waar individuen zijn geweest, wanneer en met wie.

China heeft een app geïmplementeerd, die alle Chinezen verplicht op hun telefoon moeten installeren. De app laat gebruikers weten of hun quarantainestatus zodanig is dat ze hun huis mogen verlaten of niet. Ook wordt aangegeven of ze gebruik mogen maken van het openbaar vervoer.

De app voorziet elke gebruiker van een kleurcode, afhankelijk van hun quarantainestatus. Gebruikers moeten hun kleurcode op verzoek aan de autoriteiten laten zien. Personen met een “Groene” code kunnen vrij door de stad bewegen. Personen met code “Geel” zijn beperkter en personen met code “Rood” moeten volledig in isolatie. De app deelt deze gegevens ook met de politie.

De Arabische wereld

In Israël heeft de regering toestemming gegeven aan beveiligingsinstanties om mobiele gegevens van personen die vermoedelijk besmet zijn met COVID-19 te controleren. Locatiegegevens die door mobiele providers zijn verzameld, worden aan gezondheidsfunctionarissen verstrekt, zodat ze kunnen nagaan of individuen aan de quarantainevereisten voldoen.

De Verenigde Staten in gesprek met Tech-giganten

Een paar dagen geleden meldde de Washington-post dat de Amerikaanse regering actief in gesprek is met Facebook, Google en een breed scala aan technologiebedrijven en gezondheidsexperts. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor het verzamelen van locatiegegevens en hoe deze vervolgens kunnen worden toegepast in de bestrijding van COVID-19.

De locatiegegevens zouden worden gebruikt om bij te houden of mensen op veilige afstand van elkaar blijven. Net als Europa wil Amerika gebruik maken van geanonimiseerde gegevens om hotspots te voorspellen en trends te analyseren. Er zouden hiermee geen specifieke individuen worden gevolgd.

Privacy mogelijk in het geding

Digitale technologie speelt een grote rol in de strijd tegen het coronavirus. Privacyvoorvechters waarschuwen echter voor de gevaren. Het probleem is het vinden van de juiste balans tussen privacy en veiligheid. Hoeveel privacy zijn mensen bereid uit veiligheidsoverwegingen op te geven? Hoeveel macht over hun leven zijn mensen bereid hun regeringen te geven tijdens de huidige noodsituatie?

Daarbij komen ook een boel vragen op over de langetermijninvloed die dergelijk maatregelen zouden hebbem. Wat gebeurt er als het virus is verdwenen? Stoppen de autoriteiten dan met het volgen van telefoons of gaan ze rustig door?

Wil je weten hoe ze in andere landen en delen van de wereld technologie gebruiken om het coronavirus in te dammen en welke impact dat heeft op inze privacy? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Corona-apps: zo gaan landen om met privacy (in tijden van COVID-19)’.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen