Israël gaat coronapatiënten volgen via hun smartphone

Netanyahu

Israël gaat de smartphones van coronapatiënten een maand lang volgen. De noodregeling zou in het leven zijn geroepen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn mensenrechten organisaties  huiverig voor de gevolgen die deze maatregel zal hebben voor de privacy van coronapatiënten in Israël.

Technologie in de strijd tegen COVID-19

De strijd tegen het coronavirus wordt iedere dag heviger en de meeste getroffen landen nemen dan ook vergaande maatregelen. In Israël heeft premier Benjamin Netanyahu middels unanieme goedkeuring van zijn kabinet, de nieuwe cybermonitoring ingezet. Hoewel hier normaal goedkeuring van het parlement voor nodig is, kon Netanyahu dit vanwege de noodsituatie omzeilen.

Coronapatiënten zullen met deze techniek nauw in de gaten worden gehouden. Er word precies gevolgd waar de patiënten zich bevinden. Wie langer dan tien minuten contact heeft gehad met iemand die besmet is en binnen een straal van twee meter stond, wordt gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid. De politie krijgt deze informatie eveneens doorgespeeld: zo kunnen zij controleren of burgers zich hieraan houden. Op deze manier kunnen andere burgers gewaarschuwd worden wanneer ze in de buurt van deze patiënten zijn geweest. Zo moet voorkomen worden dat het virus zich snel verder verspreidt.

Toch wordt er ook geopperd dat dit een manier zou zijn om in de gaten houden of burgers zich wel aan de regels van quarantaine houden. Shin Bet, de Israëlische veiligheidsdienst, zegt echter dat dit niet klopt.

Inbreuk op privacy

De methode is een ingrijpende vorm van tracking die is ontwikkeld voor terrorismebestrijding. Het is een behoorlijke inbreuk op de privacy, maar het kabinet is van mening dat de verspreiding van het virus boven alles tegen moet worden gegaan. De autoriteiten geven ook aan dat ze maar beperkte gegevens verzamelen en dat al deze data na de noodsituatie weer zal worden verwijderd. In eerste instantie zal de methode 30 dagen in worden gezet. Hierna zal worden gekeken of de situatie nog vraagt om deze hardhandige aanpak. Wat de uiteindelijke impact op de privacy zal zijn zal nog moeten blijken.

Update (23 april 2020): de Israëlische politie mag niet langer smartphonedata gebruiken om te controleren of burgers zich aan de thuisquarantaine houden. Premier Benjamin Netanyahu legde deze maatregel in maart eenzijdig op. Hij beloofde dat deze stap slechts een maand zou duren. Mocht hij de maatregel willen verlengen, dan zou het parlement zich hierover mogen uitspreken. Een parlementaire commissie heeft nu geoordeeld dat het verzamelen van locatiegegevens via de smartphone om burgers te controleren hun privacy schendt. Verder is de commissie van mening dat deze schending niet opweegt tegen de voordelen. Bovendien is de politie prima in staat om ook zonder deze data de naleving van de thuisquarantaine te controleren.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen