Ook Britse politici bespioneerd met Pegasus

Logo van de NSO Group op een smartphone die op een toetsenbord ligt

In 2020 en 2021 zijn prominente Britse politici stiekem afgeluisterd met Pegasus. De spionagesoftware van NSO Group is aangetroffen op meerdere ministeries van het Verenigd Koninkrijk. Onder meer Downing Street 10, waar het kantoor van de Britse premier is gevestigd, zou zijn afgeluisterd met behulp van de software van het Israëlische bedrijf.

Dat meldt het Citizen Lab in een persbericht.

Verenigde Arabische Emiraten verantwoordelijk voor verspreiden Pegasus

Naast de Britse premier Boris Johnson is volgens de beveiligingsonderzoekers van het Citizen Lab ook het Foreign and Commonwealth Office (FCO) bespioneerd. Door een fusie tussen departementen en overheidsdiensten is deze instantie vandaag de dag bekend onder de naam Foreign Commonwealth and Development Office (FCDO). Aan de hand van verstuurde data concludeert het Citizen Lab dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betrokken zijn bij de afluisterpraktijken.

De belangenorganisatie geeft verder geen details over het voorval. Ze benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk momenteel druk doende is om wetgeving rondom cybersecurity af te ronden. “Wij zijn van mening dat het van cruciaal belang is dat dergelijke inspanningen zich kunnen ontvouwen zonder de ongepaste invloed van spyware”, zo schrijft Ron Deibert, directeur van het Citizen Lab.

Welke data is buitgemaakt, laat het Citizen Lab in het midden.

NSO ontkent betrokkenheid

Een woordvoerder van premier Johnson bevestigt tegenover The New Yorker dat een apparaat dat verbonden was met het interne netwerk van Downing Street 10 gehackt is. Of het apparaat besmet was met Pegasus wilde hij niet bevestigen. Het National Cyber Security Centre (NCSC) heeft meerdere telefoons in het pand van de premier onderzocht. Het gehackte toestel is bij de zoektocht niet aangetroffen.

De spionagepraktijken vonden volgens het Citizen Lab plaats tussen juli 2020 en juni 2021. Naast de VAE zouden ook India en Cyprus zich actief hiermee bemoeid hebben. Regeringswoordvoerders van deze landen weigerden te reageren op het bericht.

NSO Group reageerde op de gebruikelijke manier op de berichtgeving en ontkende iedere betrokkenheid. “De informatie die uit het onderzoek naar voren komt, is wederom onjuist. Om technologische en contractuele redenen kan er geen verband zijn met NSO-producten”, aldus een woordvoerder van het Israëlische bedrijf.

Amnesty wil onafhankelijk onderzoek naar afluisterschandaal Catalaanse politici

Het zou niet het eerste afluisterschandaal zijn waarbij NSO Group betrokken zou zijn. Eerder vandaag schreven we nog dat Catalaanse politici, advocaten, activisten, journalisten, regionale parlementsleden en andere voorstanders van een onafhankelijk Catalonië afgeluisterd zijn met Pegasus. Al met al ging het om zeker 63 mensen die bespioneerd zouden zijn met de spionagesoftware van het Israëlische bedrijf.

Amnesty International pleitte voor een “grondig en onafhankelijk onderzoek” naar het gebruik van Pegasus door de Spaanse overheid. Likhita Banerji, onderzoeker technologie en mensenrechten bij Amnesty, wil dat het gebruik, de verkoop en de overdracht van de spionagetechnologie tijdelijk stopgezet moet worden om verdere schendingen van mensenrechten te voorkomen.

Europees Parlement start onderzoek naar Pegasus

Het Europees Parlement heeft een onderzoekscommissie ingesteld om de reikwijdte en impact van Pegasus in Europa te onderzoeken. Sophie in ’t Veld (D66) geeft leiding aan deze commissie en hoopt begin volgend jaar de conclusies te presenteren. De kwestie is actueler dan ooit nu is uitgelekt dat diverse Europese beleidsmakers zijn afgeluisterd. Onder meer Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders en vier van zijn collega’s zouden zijn bespioneerd. Dat is overigens niet bevestigd door de betreffende politici of hun woordvoerders.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen