Firefox logo beeld

Mozilla Firefox introduceert een “VPN” voor eigen browser

Laatst bijgewerkt: 20 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 52 seconden

Mozilla is bezig zijn Firefox browser te voorzien van een ingebouwde “VPN”. Ze verwijzen naar de nieuwe functie als een ingebouwde “Private network”. Het doel achter de “VPN” is om gebruikers meer online privacy en veiligheid te bieden. Tot nu toe is de nieuwe functie alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, maar het is goed mogelijk dat Mozilla de dienst wereldwijd beschikbaar maakt als het daar aanslaat.

Browserextensie, proxy of VPN?

De nieuwste Firefox functie is als extensie toe te voegen aan de browser. Deze extensie is echter geen volwaardige VPN, maar slechts een web-proxy. Met deze proxy geeft Firefox je de mogelijkheid om je IP-adres te verbergen zodat je minder snel te volgen bent door online trackers. Het is ook voornamelijk bedoeld als extra bescherming voor gebruikers die op een openbaar wifi-netwerk zitten. Dit kan erg handig zijn, maar het is enigszins misleidend om deze service als een VPN-dienst aan te kondigen.

In tegenstelling tot andere VPN’s, zal dit initiatief van Firefox je niet buiten de browser beschermen. Alleen het internetverkeer dat binnen de browser gebeurt zal via de proxy gaan. Daarnaast heb je niet de mogelijkheid om uit een brede selectie van internationale serverlocaties te kiezen om zo buitenlandse websites en streams te unblocken. Er zullen ook veel opties die echte VPN-providers aanbieden bij deze Firefox-proxy missen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een “kill switch“.

Al het verkeer zal via Cloudflare gaan

Je zal daarnaast afhankelijk zijn van Cloudflare, de organisatie waarmee Firefox dit project lanceert. In feite zul je met de “VPN” al je internetverkeer via een proxyserver van Cloudflare versturen. Dit maakt je minder zichtbaar voor derden, maar dit betekent wel dat je al je internetverkeer deelt met Cloudflare.

Cloudflare heeft al aangekondigd dat gebruikers zich hier geen zorgen over hoeven maken. Alle informatie die via de Cloudflare proxy binnenkomt, wordt binnen 24 uur weer verwijderd.

Niet de eerste VPN poging van Mozilla

Dit is inmiddels de tweede poging van Mozilla om een soortgelijke VPN/proxy functie in de browser toe te voegen. Enkele jaren geleden werkten ze samen met ProtonVPN. Het is mogelijk dat Mozilla in de toekomst een maandelijks bedrag gaat vragen om deze extra beveiligingen te bekostigen en hun populaire browser meer winstgevend te maken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen