Belgische man met sjaal als mondkapje die smartphone vasthoudt

Moykens: ‘Belgische corona-app in september gereed’

Laatst bijgewerkt: 10 juli 2020
Leestijd: 4 minuten, 22 seconden

Het Interfederaal Comité Testing & Tracing denkt de hele zomer nog nodig te hebben om een corona-app te ontwikkelen. De contact-tracing app werkt, net als de meeste app-varianten in andere Europese landen, met bluetooth en digitale handshakes om contactmomenten te registreren. “We zitten op schema om in september een contact-tracing app te hebben.”

Dat zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, in het Belgische radioprogramma ‘De Ochtend’, zo melden diverse Belgische media waaronder Radio 1.

Mensenwerk

Terwijl in diverse Europese landen en daarbuiten apps actief zijn om de opmars van het coronavirus te monitoren, worstelt België al een hele tijd met de vraag of een app al dan niet wenselijk is. In april was minister Philippe De Backer van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post er glashelder over: bron- en contactonderzoek is mensenwerk. “Voor contactonderzoek is eigenlijk geen app nodig, dat kan handmatig en dat bestaat al jaren”, zo zei De Backer destijds.

Om zijn stelling te onderbouwen noemde hij Oostenrijk als voorbeeld. In dat land heeft het Rode Kruis de app Stopp Corona ontwikkeld. Hoewel de Oostenrijkse regering volop reclame maakte om burgers aan te sporen de app te installeren, gaf slechts 3 tot 4 procent hier gehoor aan. Volgens kenners is een adoptiepercentage van minimaal 60 procent nodig wil een app succes boeken. “En dus hebben we gezegd laten we de focus leggen op contactonderzoek om echt goed in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt”, zo legde minister De Backer uit.

Zo werkt de Belgische corona-app

De minister zei er nadrukkelijk bij dat de federale overheid mogelijk op zijn besluit terugkomt en op een later tijdstip alsnog kon besluiten om een corona-app te ontwikkelen. Dat is precies het geval. Half juni hakte de regering de knoop door en besloot ze om een app te laten ontwikkelen. Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat de contactopsporing in België coördineert, zegt dat de regering in de loop van september een corona-app gereed heeft. Er komt één app die voor alle Belgen in de verschillende deeldistricten beschikbaar is.

In het radioprogramma ‘De Ochtend’ vertelt Moykens hoe de app gaat werken. De app wordt volgens haar ontwikkeld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze houdt bij met wie burgers recentelijk in contact zijn geweest. Door middel van bluetooth is het mogelijk om digitale handshakes te registreren. Deze contactmomenten zijn belangrijk om anderen op de hoogte te stellen als blijkt dat iemand besmet is met het virus.

Als een arts vaststelt dat iemand geïnfecteerd is met COVID-19, dan krijgt deze persoon een code. Deze code geeft hij of zij op in de corona-app. Die stuurt iedereen die recentelijk bij hem of haar in de buurt is geweest een berichtje om ze daarvan op de hoogte te brengen.

Privacy gewaarborgd

Volgens Moykens hoeven burgers niet te vrezen dat hun privacy in het geding is. “We hebben voor het meest veilige systeem gekozen dat ontwikkeld kan worden”, zo legt ze uit. “Je hebt enerzijds het besturingssysteem van je smartphone, daar bovenop ligt bluetooth en daar bovenop ligt het systeem dat DP3T wordt genoemd. Het is ook een systeem dat gebruikt wordt in Nederland, Duitsland en Zwitserland, landen waarvan iedereen weet dat de privacy hoog in het vaandel wordt gedragen. Het is exact dat Duitse platform dat we gaan overnemen, we gaan het warm water niet heruitvinden.”

De code die mensen met coronabesmetting meekrijgen van hun arts, wordt versleuteld. Daardoor weet niemand wie je bent en is je identiteit ook niet te achterhalen. Waar de besmetting heeft plaatsgevonden wordt evenmin gedeeld. De app gaat de bestaande methode om bron- en contactonderzoek uit te voeren niet vervangen. Callcenters blijven dus actief.

Vrijwillig

De overheid gaat haar burgers niet verplichten om de app te installeren. Net als in ons land, als de corona-app er daadwerkelijk komt, gebeurt het gebruik van de app op vrijwillige basis. De vraag is of genoeg mensen hem ook daadwerkelijk gaan installeren. Uit een peiling van marktonderzoeker VIAS blijkt dat slechts één de drie Belgen (37 procent) bereid is om de app op zijn smartphone te zetten. Een andere studie suggereert dat ruim de helft van de inwoners van Vlaanderen (55 procent) de app gaat installeren.

Moykens is ervan overtuigd dat “een voldoende hoog percentage” de corona-app gaat gebruiken. Ze zegt er alles aan te doen om de bevolking duidelijk te maken wat het voordeel is van de app. Vooral op sportevenementen en met culturele uitjes biedt de app volgens de voorzitter een grote meerwaarde.

Uit onderzoek van de TU Delft, Universiteit Maastricht en VU Amsterdam blijkt dat Nederlanders niet warm lopen voor een corona-app. Eén op de drie respondenten zegt de app zeker te zullen installeren zodra hij beschikbaar is. Zij denken dat het een effectief middel is om zichzelf en mensen uit hun omgeving te beschermen. Een derde zegt niets van de app te willen weten, omdat zij menen dat deze een te zware inbreuk is op hun privacy. Het resterende deel wist op het moment van de peiling niet of ze de app wel of niet moest vertrouwen.

Benieuwd hoe men in andere Europese landen en daarbuiten omgaan met privacy en corona-apps? VPNGids.nl heeft het meest uitgebreide overzicht van buitenlandse initiatieven en ervaringen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen