Minister De Jonge: ‘Keuze voor bluetooth-app stond niet vooraf vast’

Vrouw met mondmasker zit in de trein

De keuze om voor de corona-app gebruik te maken van bluetooth-technologie was niet in beton gegoten. De belangrijkste reden om hiervoor te kiezen heeft te maken met het gegeven dat het de beste epidemiologische waarde had. Andere alternatieven voor digitale ondersteuning voor bron- en contactonderzoek zijn niet onderzocht.

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in reactie op schriftelijke vragen van Corinne Ellemeet en Kathalijne Buitenweg (beiden GroenLinks).

CoronaMelder goedgekeurd, inmiddels meer dan drie miljoen keer gedownload

Sinds afgelopen februari is ons land in de ban van het coronavirus. Het kabinet haalt alles uit de kast om de opmars van COVID-19 te stoppen. Denk aan de noodverordening om anderhalve meter afstand te houden, het dringende advies om een mondkapje te dragen in publiekelijk toegankelijke ruimten, sluiting van horecagelegenheden, het corona dashboard om regionale brandhaarden op te sporen, de website Infectieradar.nl of het voornemen om de Telecommunicatiewet tijdelijk te wijzigen zodat het RIVM zendmastdata kan analyseren.

Een andere maatregel, die eerder deze maand door de Eerste Kamer is goedgekeurd, is de Tijdelijke wet notificatie-applicatie COVID-19. Daarmee heeft het kabinet een juridische basis gelegd om de corona-app CoronaMelder landelijk uit te rollen. Nadat de Senaat hiermee instemde, gaf minister De Jonge de opdracht om op zaterdag 10 oktober de app voor iedereen beschikbaar te maken. Volgens het ministerie van VWS is de app inmiddels meer dan 3,3 miljoen keer gedownload uit de Play Store en App Store.

‘Gebruik van bluetooth-technologie was beste keuze’

In mei, ruim voor de landelijke uitrol van CoronaMelder, stelden GroenLinks-Kamerleden Ellemeet en Buitenweg kritische vragen over de corona-app die minister De Jonge voor ogen had. De vragenstellers verwijzen daarbij naar een artikel dat geschreven is door Bits of Freedom. Daarin bedankt de belangenorganisatie voor de eer om deel te nemen aan de begeleidingscommissie die de overheid adviseerde over de uitwerking van de corona-app. De organisatie vond dat de minister niet transparant genoeg was, geen antwoord gaf op fundamentele vragen en niet openstond voor kritiek van buitenaf.

Vijf maanden later heeft minister De Jonge de tijd gevonden om de vragen van Ellemeet en Buitenweg te beantwoorden. Eén van de vragen ging over het gebruik van bluetooth-technologie voor de corona-app. De Kamerleden van GroenLinks vroegen zich af of het kabinet bij voorbaat al had besloten om gebruik te maken van deze technologie. “Op basis waarvan is dat besluit genomen? Hoe verhoudt dit besluit zich tot de twijfels over de geschiktheid van bluetooth-technologie die zijn geuit door verschillende experts tijdens het rondetafelgesprek Corona-app van 22 april jl. in de Tweede Kamer?” zo vragen de politici zich af.

Minister De Jonge ontkent dat het gebruik van bluetooth-technologie vooraf was bepaald bij de ontwikkeling van de corona-app. “De verwachting is dat anonieme digitale contactopsporing kan bijdragen aan het bestrijden van COVID-19. Hiervoor moet eerdere nabijheid kunnen worden vastgesteld ten opzichte van een besmet persoon. Bepalend hierbij is niet of de precieze afstand kan worden gemeten, maar of nabijheid voldoende kan worden vastgesteld om epidemiologisch van waarde te zijn. Na onderzoek is gebleken dat het Apple en Google framework -dat is gebaseerd op bluetooth- hiervoor geschikt is”, zo antwoordt de minister.

‘In eerste instantie’ alleen gekeken naar toepassing bluetooth-technologie

De Kamerleden willen tevens van minister De Jonge horen of hij serieus heeft gekeken naar alternatieven voor bluetooth-technologie om bron- en contactonderzoek uit te voeren. Als voorbeeld noemen ze tokens met UltraWideBand-technologie of apps die gebaseerd zijn op het scannen van QR-codes.

Daarop schrijft de minister dat ‘in eerste instantie’ is gekeken naar bluetooth-technologie ‘vanuit de aansluiting op het Apple en Google framework’. “Dit framework bleek goed aan te passen op de wensen en eisen ten aanzien van de app”, aldus De Jonge. Hij gaat niet in op de vraag of hij onderzoek heeft laten verrichten naar het gebruik van UltraWideBand-technologie en apps die QR-codes scannen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen