chinese muur

Man in China gearresteerd voor het verkopen van VPN’s

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020
Leestijd: 3 minuten, 2 seconden

In China is een man gearresteerd voor het verkopen van VPN-services waarmee Chinese inwoners The Great Firewall kunnen omzeilen. De afgestudeerde student heeft bekend en wacht op een uitspraak in zijn zaak. Naar verluidt verdiende hij 1,6 miljoen dollar aan de verkoop van VPN-diensten sinds hij zijn bedrijf in 2016 begon.

De huidige zaak

Een 29-jarige afgestudeerde student is in december 2019 gearresteerd in de Chinese provincie Jianshu voor het verkopen van “illegale” VPN-diensten. Een VPN-service wordt in China als ‘illegaal’ beschouwd als deze zonder toestemming van de betreffende autoriteiten wordt aangeboden.

Het is ook illegaal om VPN-services aan te bieden die ‘The Great Firewall’ omzeilen. Deze VPN’s geven de lokale Chinese internetgebruikers namelijk toegang tot het wereldwijde internet, wat in China niet is toegestaan.

De man, alleen bekend onder het pseudoniem Gao, heeft bekend dat hij een VPN-service heeft aangeboden die door de Chinese autoriteiten als “illegaal” wordt beschouwd. Hij beweert echter dat zijn klanten de VPN-service niet gebruikten voor illegale activiteiten. “Mensen gebruiken het voor gewone dingen, om video’s te bekijken en het nieuws te lezen,” zei Gao ter verdediging.

Gao is nog niet veroordeeld. Hij wordt echter waarschijnlijk geconfronteerd met een lange gevangenisstraf en een forse geldboete. De straf zal waarschijnlijk hoog zijn omdat hij naar verluidt sinds 2016 meer dan 11 miljoen Yuan heeft verdiend. Dit vertaalt zich naar ongeveer 1,6 miljoen dollar.

Wat is The Great Firewall of China?

De term ‘Great Firewall of China’ werd voor het eerst genoemd in een artikel in het tijdschrift Wired in 1997. Het wordt gebruikt om te verwijzen naar het uitgebreide online censuursysteem van China. Dit systeem blokkeert een groot aantal buitenlandse websites en vertraagt internetverkeer als het China binnenkomt.

Er wordt aangenomen dat China’s Great Firewall niet het geesteskind was van een enkele persoon. Echter leggen gefrustreerde internetgebruikers in China de schuld vaak neer bij Fang Binxing. Hij is een voormalig directeur van de Beijing University of Posts and Telecommunications en wordt wel de ‘Vader van The Great Firewall’ genoemd.

Het aantal geblokkeerde websites in China is enorm. Zo zijn de meeste westerse social mediaplatformen gecensureerd. Ook veel buitenlandse nieuwssites kunnen in China niet bezocht worden. Alles wat eventueel in strijd is met het gedachte goed van de staat is verboden. Van veel apps bestaat er een Chinese concurrent die zich aan de regels van de overheid houdt.

Andere arrestaties van VPN-verkopers

De arrestatie van Gao is niet de eerste in China. Arrestaties voor het distribueren van VPN’s zijn dagelijkse kost sinds het verbod op alle commerciële VPN’s die geen overheidstoestemming hebben. Dit verbod werd in 2017 opgelegd door de Chinese overheid.

Verder lijkt het erop dat China zich vooral richt op individuen die VPN’s distribueren, in plaats van degenen die ze gebruiken. Begin 2017 veroordeelde de rechtbank man voor het verkopen van VPN-software via zijn website. Hij werd verdacht van het leveren van middelen voor ‘illegale controle van computers’. Voor dit ‘misdrijf’ kreeg de man een gevangenisstraf van negen maanden opgelegd. In januari 2019 kreeg een man een boete van 145 dollar voor het gebruiken van een VPN om toegang te krijgen tot buitenlandse, geblokkeerde websites.

In de loop der jaren zijn er talloze meldingen geweest van arrestaties van VPN-verkopers. Vorige week werd een man in de provincie Shenzhen gearresteerd voor dezelfde overtreding als die van Gao. Verder werd er in oktober 2019 een man in Hangzhou gearresteerd en in december een man genaamd Li gearresteerd voor betrokkenheid bij een ongeautoriseerd commercieel VPN-bedrijf. Bovendien werd in mei 2019 een man gevangengezet voor het verkopen van toegang tot een video-app met mogelijkheden om The Great Firewall te omzeilen. Het is duidelijk dat de Chinese overheid er alles aan doet om hun Great Firewall intact te houden.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen