Huawei lanceert eigen corona-API voor contact-tracing

Huawei lanceert eigen corona-API voor contact-tracing

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2020
Leestijd: 3 minuten, 58 seconden

Apple en Google zijn niet de enige techbedrijven die een gezondheidsplatform creëren om het coronavirus aan te pakken. Ook Huawei komt met een eigen initiatief genaamd Contact Shield. De API maakt gebruik van bluetooth-technologie om contactmomenten vast te leggen in een digitaal logboek.

Huawei maakte het nieuws bekend via het XDA Developers platform. Later publiceerde het Chinese technologiebedrijf meer details over de techniek van Contact Shield op haar ontwikkelaarspagina.

Corona-initiatieven Nederlandse overheid

Door het coronavirus zitten veel mensen nu thuis, ligt de economie op zijn gat en is de samenleving deels ontwricht. Anderhalve meter afstand houden en alleen de deur uitgaan als het noodzakelijk is, blijven vooralsnog de belangrijkste adviezen van het kabinet. Om het coronavirus aan te pakken heeft de overheid allerlei ideeën bedacht. In mei introduceerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een dashboard. Hiermee wil hij vroegtijdig ‘nieuwe brandjes’ blussen door lokaal of regionaal maatregelen te nemen.

Een ander initiatief is een tijdelijke noodwet. Door de Telecommunicatiewet te wijzigen wil het kabinet providers verplichten om zendmastdata door te sturen. Het is de bedoeling dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze gegevens dagelijks verwerkt in rapporten. Deze worden dan doorgestuurd naar het RIVM. Op deze manier wil de minister bewegingen van burgers en het coronavirus volgen. Politieke partijen zijn verdeeld over het voorstel.

En dan is er nog de veelbesproken corona-app. Hiermee heeft het kabinet twee doelen voor ogen. Enerzijds wil ze de werkdruk van de GGD-afdelingen verlichten door bron- en contactonderzoek sneller en eenvoudiger te maken. Anderzijds moeten burgers die besmet zijn geraakt met het virus dit via de app kunnen doorgeven. Iedereen die de afgelopen tijd met deze persoon in aanraking is geweest, ontvangt dan een melding op zijn of haar smartphone. Daarnaast krijgen ze advies over thuisquarantaine en wanneer een bezoek aan de (huis)arts noodzakelijk is.

Apple/Google API

Volgens de laatste berichten verloopt de ontwikkeling van de corona-app voorspoedig. Hij wordt momenteel bekeken door ontwikkelaars, beveiligingsexperts en andere deskundigen op technische, beveiligings- en privacyaspecten. In de tweede helft van juni wordt de app daadwerkelijk getest en waar nodig bijgesteld. Het is de bedoeling dat de app voor de zomervakantie af en beschikbaar is.

De corona-app die de overheid ontwikkelt maakt gebruik van Exposure Notification API van Apple en Google. In april kwamen de techbedrijven met het gezamenlijke initiatief. Hun doel is om een gezondheidsplatform te bouwen waarmee overheden en app-ontwikkelaars op een veilige en privacyvriendelijke manier het coronavirus kunnen bestrijden. Het platform werkt met bluetooth en legt in een soort van digitaal dagboek contactmomenten vast tussen mensen.

Apple en Google hebben beloofd dat het slechts een tijdelijke maatregel is: zodra de pandemie voorbij is, wordt de toegang tot het platform afgesloten.

Contact Shield

Ook Huawei wil een steentje bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. Daarvoor heeft het bedrijf de Huawei Mobile Services Core (HMS) een update gegeven. In een notendop: HMS is antwoord van Huawei op het handelsverbod van president Trump. Hij bepaalde afgelopen jaar dat Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met Huawei en tientallen bedrijven die gelieerd zijn aan het Chinese techbedrijf. Hierdoor mag Huawei niet de diensten en applicaties van Google op haar smartphones installeren. Dit pakket wordt ook wel Google Play Services genoemd. Huawei kwam met een alternatief genaamd Huawei Mobile Services of HMS. In plaats van de Play Store installeer je apps via de Huawei AppGallery.

De HMS Core is inmiddels aanbeland bij versie 4.1.0.301. Bij deze versie is de Contact Shield API toegevoegd die naar eigen zeggen “privacybeschermende contact-tracing diensten levert voor Huawei-gebruikers”. De API maakt gebruik van Bluetooth Low Energie (LE) om apparaten die in de buurt zijn te detecteren, data uit te wisselen en anoniem contactmomenten vast te leggen. Simpel gezegd doet de Contact Shield API hetzelfde als de Exposure Notification API van Apple en Google.

Privacy

Een woordvoerder van Huawei laat tegenover XDA Developers weten dat Contact Shield overweg kan met de API van Apple en Google. Aanvankelijk was Huawei hier vaag over door te zeggen dat haar API “kan interacteren met industriebrede oplossingen tegen de COVID-19 pandemie”. Verder vertelt de woordvoerder dat de Contact Shield API alleen toegankelijk is voor ontwikkelaars van een gezondheidsorganisatie die een overeenkomst met Huawei tekenen. Ontwikkelaars moeten bovendien een aanvullende overeenkomst tekenen waarin ze beloven de privacywetgeving te respecteren.

Om de privacy te waarborgen kunnen gebruikers van Contact Shield zelf kiezen of ze de API inschakelen of niet. Ook hebben ze zelf in de hand of het uploaden van geanonimiseerde ID’s en diagnoseresultaten is toegestaan of niet. Huawei zegt geen persoonlijke informatie zoals locatiegegevens te verzamelen. Bovendien wordt data niet langer dan 14 dagen opgeslagen. Als een gebruiker de corona-app verwijdert die via de API in contact staat met Contact Shield, wordt alle data automatisch gewist.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen