Google aangeklaagd voor volgen gebruikers in incognitomodus

Google aangeklaagd voor volgen gebruikers in incognitomodus

Laatst bijgewerkt: 5 juni 2020
Leestijd: 4 minuten, 4 seconden

Het Amerikaanse advocatenkantoor Boies Schiller & Flexner sleept Google voor de rechter. Zij beschuldigen de zoekreus van grootschalige privacyschending. Google-gebruikers dachten anoniem te surfen op internet met de incognitomodus van Googles webbrowser Chrome. Google verzamelde echter wel degelijk de browsegeschiedenis van deze mensen. Het advocatenkantoor eist nu een schadevergoeding van Google van 5 miljard dollar.

Dat schrijft persbureau Reuters, alsook diverse andere media.

Privé

Webbrowsers stellen ons in staat om met een computer, laptop, smartphone of tablet verbinding te maken met het internet. Een groot aantal partijen heeft zijn eigen webbrowser ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft (Edge), Apple (Safari) of Mozilla (Firefox). Ook Google heeft zijn eigen browser genaamd Chrome.

De zoekgigant maakt er geen geheim van dat allerlei data wordt verzameld als je Chrome gebruikt. Op basis van je zoekgeschiedenis en surfgedrag wil Google je persoonlijke en relevante advertenties voorschotelen, zo is de gedachte. Om ‘zonder sporen achter te laten’ te surfen over het wereldwijde web, bedacht Google de incognitomodus. Als je hiermee het internet op gaat, worden de pagina’s die je bezoekt niet opgenomen in je zoekgeschiedenis. Ook slaan ze geen cookies op, kleine bestanden op je apparaat die gebruikt worden om data te verzamelen.

Veel gebruikers dachten dat hun privacy gewaarborgd was als ze in incognitomodus op internet gingen. ‘Incognito’ betekent immers ‘onherkenbaar’. Niets is echter minder waar. Volgens advocatenkantoor Boies Schiller & Flexner verzamelt Google wel degelijk informatie van gebruikers die in incognitomodus surfen. Zelfs in incognitomodus weet de zoekmachinereus precies welke websites ze bezoeken. Ook verzamelt Google op deze manier locatiegegevens. Daarom stapt het advocatenbureau naar de rechter in San Jose, Californië.

‘Gênante dingen’

Volgens de aanklacht volgt en verzamelt Google de browsegeschiedenis en andere internetactiviteiten, “ongeacht de voorzorgsmaatregelen die de consument neemt om de privacy van zijn gegevens te beschermen”. Volgens de aanklagers verzamelt Google deze informatie via diverse diensten die ze aanbiedt, namelijk Google Analytics, Google Ad Manager, website plug-ins en (smartphone)applicaties. Het maakt daarbij niet uit of gebruikers op de advertentiebanners tikken of niet.

Op deze manier leert Google van alles over de vrienden, hobby’s, favoriete eten, gewoontes en zelfs de “meest intieme en mogelijk gênante dingen” die mensen online opzoeken. Onacceptabel, zo vindt de aanklager. “Google kan niet doorgaan met het stiekem en ongevraagd verzamelen van data van iedere Amerikaan die een computer of smartphone heeft”, zo staat er in de aanklacht.

Schadevergoeding

Volgens het advocatenkantoor zijn sinds 1 juni 2016, de dag dat de incognitomodus voor het eerst verscheen, miljoenen Google-gebruikers de dupe van de praktijken van Google. De aanklager eist dan ook een forse schadevergoeding van minimaal 5.000 dollar per overtreding. In de aanklacht wordt een bedrag van 5 miljard dollar genoemd.

Een woordvoerder van Google zegt dat het bedrijf zich “met hand en tand” tegen deze beschuldigingen zal verdedigen. “Telkens als je een tabblad in incognitomodus opent, zeggen we duidelijk dat er websites zijn die mogelijk informatie over je browseractiviteiten verzamelen”, aldus de woordvoerder.

Rechtszaken

Dit is niet de eerste keer dat Google zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn bedrijfsvoering.  In 2017 werd de zoekmachinegigant in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd door de groep Google You Owe Us. Zij meenden dat Google tussen juni 2011 en februari 2012 de privacy-instellingen van Apples webbrowser Safari had omzeild om zo persoonsgegevens van 4,4 miljoen iPhonegebruikers uit Engeland en Wales te verzamelen. De rechtbank stelde de activisten in het gelijk, waardoor Google moest stoppen met deze praktijken.

Eind mei klaagde Mark Brnovich, de officier van justitie van de staat Arizona, Google aan vanwege diens “misleidende en oneerlijke” praktijken. Volgens hem gaat de zoekgigant zijn boekje ver te buiten om locatiegegevens van gebruikers te verzamelen. Door simpelweg de optie ‘locatiegeschiedenis opslaan’ uit te schakelen, voorkom je niet dat Google locatiegegevens verzamelt. Daarvoor moet je verder in de instellingen duiken en de functie ‘web- en app-activiteit’ zoeken. Wanneer je hier de schuifknop omzet, verzamelt Google niet langer je locatiegegevens.

“Google heeft misschien veel geld, maar dat wil niet zeggen dat ze kan doen en laten wat ze wil. Met deze rechtszaak wil ik Google duidelijk maken dat Arizona wetgeving heeft om consumentenfraude tegen te gaan. Google is misschien het meest innovatieve bedrijf ter wereld, maar dat betekent niet dat ze boven de wet staat”, aldus de officier van justitie.

Ook hier in Europa moet Google zich voor de rechter verantwoorden. Volgens Noyb, de campagnegroep van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, plaats Google automatisch een Android Advertising ID (AAID) op iedere Android-telefoon zodra deze voor het eerst wordt ingeschakeld. Dit is een unieke code die aan een specifieke gebruiker is gekoppeld. Hierdoor zijn Google, ontwikkelaars en adverteerders in staat om precies na te gaan wat je op je smartphone doet. Volgens de aanklager voldoet Google niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), omdat ze niet expliciet om toestemming vraagt alvorens de AAID te installeren. Daarnaast is het onmogelijk om een AAID te weigeren of verwijderen: gebruikers kunnen enkel een nieuwe aanmaken.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen