Groep Britten klaagt Google aan voor privacyschending

Google kantoor logo

In het Verenigd Koninkrijk is Google aangeklaagd door een groep mensen, omdat ze vinden dat het bedrijf de privacy-instellingen in de browser Safari omzeild heeft om zo persoonsgegevens te verzamelen. Dit zou in 2012 hebben plaatsgevonden. Google zou destijds van 4,4 miljoen iOS-gebruikers gegevens verzameld hebben en die onrechtmatig verkregen hebben.

Google You Owe Us

De groep die Google aanklaagt noemt zich Google You Owe Us. Zij hopen minstens 1 miljard pond (1,4 miljard euro) schadevergoeding van Google te krijgen voor de 4,4 miljoen iPhonegebruikers die het slachtoffer zijn geworden van de omzeiling van de privacy-instellingen in Safari. In 2012 werd in een soortgelijke zaak een schikking van 22,5 miljoen dollar getroffen.

Volgens de groep werden er gegevens verzameld als locatie, politieke voorkeur, financiële data en informatie over gezondheid. Deze gegevens werden door Google verzameld met als doel om gebruikers in categorieën in te delen, waarna hen gepersonaliseerde advertenties getoond konden worden.

Reactie van Google

De advocaat van Google zegt dat de aanklacht niet zozeer gaat om gerechtigheid voor de gebruikers, maar meer om Google aan te pakken. Google licht toe dat de verzamelde gegevens niet met derden gedeeld zijn en dat de identiteit van de gebruiker niet achterhaald kon worden met de gegevens die Google in bezit had.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen