Game of Thrones-downloads bevatten vaak malware

Game of Thrones zoeken op The Pirate Bay

Op zondagavond is de vierde aflevering van Game of Thrones in première gegaan in Amerika. Omdat de show in Nederland enkel via Ziggo te kijken is, kiezen veel kijkers ervoor om de serie illegaal te downloaden. Uit onderzoek van Kaspersky Lab blijkt echter dat er vaak gevaarlijke malware in deze torrents verstopt zit.

Populairste hitserie van het moment

Game of Thrones is wereldwijd ongekend populair. De eerste aflevering van seizoen 8 trok volgens HBO meer dan 17 miljoen kijkers, en dat waren enkel de legale kijkers op de dag van de première zelf. Social media staan vol met reacties op de nieuwste ontwikkelingen van de verhaallijn en ook verwachtingen voor de volgende aflevering worden volop gedeeld. In Nederland is Game of Thrones legaal te kijken via Ziggo met het Movies & Series (X)L pakket. Omdat het voor GOT-fans zonder Ziggo-abonnement erg lastig is om Game of Thrones te volgen, blijken kijkers de serie massaal te downloaden iedere keer dat er een nieuwe aflevering uitkomt. De torrents die fans hiervoor aanklikken, bevatten regelmatig allerlei malware.

Gevaren van het downloaden van Game of Thrones

Illegaal downloaden komt met verschillende gevaren. Allereerst is er een kans dat je ervoor beboet wordt. In Nederland heeft Ziggo de uitzendrechten van Game of Thrones. Als mensen de serie op een andere manier bekijken, is dat een schending van het auteursrecht. Daar staan boetes tegenover. Daarnaast blijkt ook dat downloaders van Game of Thrones-afleveringen een grotere kans lopen om per ongeluk malware op hun computer te downloaden.

Volgens onderzoek van Kaspersky Lab zijn torrents van Game of Thrones, samen met die van televisieseries The Walking Dead en Arrow, het vaakst geïnfecteerd met malware. Fans die eigenlijk op zoek zijn naar de nieuwste aflevering van Game of Thrones, downloaden in plaats daarvan een pakketje malware met dezelfde naam. Cybercriminelen maken gebruik van de grote populariteit van de show om zo veel mogelijk computers met allerlei virussen te besmetten.

Veilig Game of Thrones kijken

Om te voorkomen dat je computer besmet raakt met malware, kun je dus het best zo veel mogelijk legaal series en films kijken. Als je geen torrents downloadt, kom je ook niet in aanraking met de malicieuze bestanden die daarin verborgen zitten. Ook helpt een goed antivirusprogramma je om dit soort slechte bestanden te identificeren, vermijden of verwijderen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen