Inlogscherm van Facebook op een smartphone

‘Facebook wil omstreden internetwet in Turkije niet naleven’

Laatst bijgewerkt: 6 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 26 seconden

Facebook ziet helemaal niets in de onlangs geïntroduceerde internetwet in Turkije. Het platform zou tegen de Turkse regering hebben gezegd dat het zich niet aan de opgelegde regels gaat houden. Op dit moment is het nog onduidelijk of Facebook kan rekenen op consequenties.

Dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden.

Dit moet je weten over de nieuwe internetwet in Turkije

Eind juli kwam premier Recep Tayyip Erdoğan met een nieuwe internetwet op de proppen. In de wet staat dat sociale media die meer dan één miljoen bezoekers hebben, zich aan strenge regels moeten houden. Om te beginnen moeten zij ‘illegale content’ binnen 48 uur van hun platform verwijderen zodra ze een melding ontvangen. Tevens verplicht de wet dat bedrijven minimaal één vertegenwoordiger met de Turkse nationaliteit in Turkije moeten hebben, die als aanspreekpunt fungeert voor de Turkse autoriteiten.

Sociale media die zich niet aan de regels houden, kunnen daar ernstige hinder van ondervinden. In de wet staat dat de overheid gemachtigd is om het internetverkeer van sociale media af te knijpen. Hierdoor duurt het extra lang voordat een site of app geladen is, waardoor gebruikers er feitelijk niets mee kunnen. Het is weliswaar geen blokkade, maar het effect is nagenoeg hetzelfde. Ook kan de regering boetes opleggen die kunnen oplopen tot 1,2 miljoen euro per overtreding.

‘Besluit van Facebook is een grote klap voor Turkse regering’

Facebook is niet van plan om zich zomaar hierbij neer te leggen. Ingewijden zeggen tegenover de Financial Times dat Facebook aan de Turkse regering kenbaar heeft gemaakt dat ze geen vertegenwoordiger gaat aanstellen. Daarmee riskeert het bedrijf torenhoge boetes en dat het vrijwel onmogelijk wordt om haar dienst in Turkije aan te bieden. Facebook wil het bericht overigens niet officieel bevestigen, zo meldt de Financial Times.

De Turkse activist en onderzoeker Yaman Akdeniz laat via Twitter weten dat Facebook tegenover hem wel degelijk heeft bevestigd geen vertegenwoordiger aan te stellen. Hij zegt blij te zijn met deze beslissing. Volgens hem is het besluit van Facebook “een grote klap voor Turkse pogingen om sociale media te beheersen”.

Veel kritiek op internetwet, critici vrezen internetcensuur

De internetwet was al voor de lancering omstreden. Belangen- en burgerrechtenorganisaties zijn bang dat de wet een instrument van de regering is om kritische oppositieleden en activisten de mond te snoeren. Amnesty International noemde de wet een “brute aanval op de vrijheid van meningsuiting”. Volgens de belangenorganisatie is de wet in strijd met internationale mensenrechten.

Ook Human Rights Watch heeft forse kritiek geuit op de nieuwe wet. Volgens de mensenrechtenorganisatie probeert Erdoğan met de wet zijn grip te vergroten op sociale media. Tegelijkertijd vergroot de regering hiermee censuur en kan ze zijn pijlen richten op willekeurige gebruikers. “Sociale media zijn voor velen een reddingslijn die de platforms gebruiken om het laatste nieuws te lezen. Dit luidt een nieuw en duister tijdperk in voor online censuur”, aldus Tom Porteous van Human Rights Watch. Hij vindt dat de Turkse regering de wet moet intrekken en dat de EU zich daar actief mee moet bemoeien om dat te realiseren.

Turkije blokkeert om de haverklap sociale media en websites

Turkije en internetcensuur zijn zaken die onherroepelijk met elkaar verbonden zijn. De afgelopen jaren heeft premier Erdoğan meer dan eens sociale media en internetpagina’s belemmerd. In augustus 2016 blokkeerde de Turkse regering Facebook, Twitter, YouTube en Vimeo, omdat er kritische geluiden over de premier op de platformen stonden, wat Erdoğan niet zinde. Eind 2019 deed de premier hetzelfde  met Facebook, Twitter en WhatsApp. Langs de Syrische grens was op dat moment een militaire operatie gaande om de Koerden te verdrijven.

De meest beruchte Turkse blokkade komt op naam van Wikipedia. Turkije blokkeerde de internetencyclopedie maar liefst 991 dagen. Dit omdat enkele pagina’s suggereerden dat de regering nauwe banden had met Islamitische Staat en de staat terroristische organisaties zou steunen. Wikipedia weigerde om deze informatie offline te halen. Ook via de rechter lukte het niet om de gewraakte pagina’s af te schermen. Daarop besloot Erdoğan om Wikipedia volledig te blokkeren, naar eigen zeggen omdat de site een gevaar vormde voor de nationale veiligheid van het land.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen