Facebook-accounts van prominente Oekraïners gehackt

Vrouw met laptop waarop Facebook is geopend

Russische hackersgroep Ghostwriter heeft diverse Oekraïense Facebook-accounts gecompromitteerd om desinformatie te verspreiden. Het zou gaan om accounts van onder meer Oekraïense journalisten, politici en militairen, aldus Facebook-moederbedrijf Meta. Veertig nepaccounts zijn inmiddels verwijderd.

Ghostwriter

Volgens Meta zit de Russische hackersgroep GhostWriter  achter de aanvallen. In september 2021 waarschuwde de Europese Unie al voor deze hackersgroep vanwege de Russische betrokkenheid bij ‘kwaadaardige cyberactiviteiten’.

De Russische hackers probeerden Oekraïense militairen en andere prominente personen te hacken. Dit deden ze door e-mailadressen te kraken. Ze verstuurden e-mails met kwaadaardige links. Nadat ze de e-mail van een doelwit hadden gecompromitteerd, braken ze in op de sociale media-accounts. Ze gebruikten deze accounts vervolgens om nepnieuws te posten.

Nepnieuws

Op de overgenomen Facebook-accounts deden de hackers zich voor als Oekraïense journalisten en experts. Ze plaatsten onder andere YouTube-video’s waarin het Oekraïense leger zwak werd neergezet. Ook werden er filmpjes getoond waarin militairen zich overgaven aan het Russische leger.

De laatste jaren lezen we steeds vaker nepnieuws op sociale media. Ook Nederland krijgt te maken met desinformatie. Netwerk Mediawijsheid heeft begin februari de website isdatechtzo.nl gelanceerd om kennis over nepnieuws te vergroten. Op deze site is te lezen wat nepnieuws is en hoe het wordt verspreid.

Maatregelen tegen Russisch nepnieuws

De gehackte accounts die gebruikt werden voor de phishingpogingen zijn inmiddels geblokkeerd door Meta. Het social mediaplatform heeft een netwerk van 40 nepaccounts uit Rusland en Oekraïne offline gehaald.

“We nemen uitgebreide maatregelen om de verspreiding van onjuiste informatie tegen te gaan door onze capaciteit voor factchecking in het Russisch en Oekraïens uit te breiden”, aldus Meta. Het bedrijf heeft in Oekraïne ook functies toegevoegd die gebruikers veilig moeten houden. Zo kunnen gebruikers hun Facebook-profiel vergrendelen en kunnen ze de mogelijkheid om vriendenlijsten te bekijken en te doorzoeken verwijderen. Gebruikers kunnen zelf ook stappen nemen om zichzelf beter te beschermen. Meta raadt het gebruik van tweestapsverificatie aan voor een extra laagje beveiliging.

Meta heeft op verzoek van de regering van Oekraïne de toegang tot verschillende accounts in Oekraïne beperkt, waaronder die van enkele Russische staatsmedia. YouTube en Twitter hebben de afgelopen dagen ook Russische staatsmedia geblokkeerd voor gebruikers uit Oekraïne.

Google heeft de Russische staatsmedia sinds dit weekend verboden om geld te verdienen met advertenties.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen